Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді триває XXІХ Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів

0 137
30–31 травня на базі ректорату Ужгородського університету відбувається XXІХ Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів – щорічний науково-практичний захід, що об’єднує професійну спільноту кардіохірургів України та закордону.

Співорганізували захід Національна академія медичних наук України, Асоціація серцево-судинних хірургів України, ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України» та Ужгородський національний університет.

Віктор Микита
Віктор Микита
Роман Сарай
Роман Сарай

Під час урочистого відкриття форуму його учасників привітав голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита: «Дуже важливими під час війни є розвиток медичної сфери й підтримка як цивільних, так і військових. Ми завдячуємо Збройним силам за те, що Закарпаття нині є відносно спокійним краєм, який радо приймає такі заходи. Сьогодні багато будуть говорити про фізичне здоров’я, кардіологію, а я б хотів звернути вашу увагу на здоров’я ментальне. Зокрема тих лікарів, які працюють у зоні бойових дій і в містах, що перебувають під обстрілами, і в таких умовах рятують життя. Ми дякуємо за вашу роботу!»

З вітальним словом звернувся до присутніх і голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай: «Закарпатська кардіохірургія, на мій погляд, дістала нове дихання. Це було б неможливо без тих висококваліфікованих спеціалістів, які працюють у нашому краї. До повномасштабного вторгнення це була важка щоденна праця, а сьогодні — щоденний подвиг. Сподіваюся, наступний з’їзд на Закарпатті відбудеться вже в мирній Україні»

Володимир Смоланка
Володимир Смоланка
Богдан Андріїв
Богдан Андріїв

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв зауважив: «Професія медика – складна, а професія кардіохірурга – найскладніша з усіх медичних. Приємно, що цей форум відбувається саме на Закарпатті, адже це значний стимул для наших лікарів поспілкуватися з такими світилами медицини, обмінятися досвідом і знаннями, а також здобути нові знайомства».

Ректор УжНУ й багаторічний президент Української асоціації нейрохірургів Володимир Смоланка зазначив, що сфери кардіології та нейрохірургії співпрацюють досить тісно, і висловив сподівання, що надалі співпраця лише поглибиться. Учасникам з’їзду побажав добре провести час у сонячному Ужгороді та плідних дискусій під час форуму.

Модератор заходу, голова правління Асоціації серцево-судинних хірургів України Василь Лазоришинець зачитав привітання від Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради, а також вручив нагороди членам асоціації за внесок у розвиток кардіологічної галузі України.

Василь Лазоришинець
Василь Лазоришинець
Міхал Зембала
Міхал Зембала

Відтак Василь Лазоришинець розпочав пленарне засідання з доповіддю «Кардіохірургія в Україні під час війни». Академік розповів про загрози, які виникли, роботу медиків у зонах бойових дій, порівняв результати в кардіохірургічній галузі України та Великої Британії, а також розповів про діяльність Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України.

Наступним виступив кардіохірург з Польщі, професор медицини та медичних наук Міхал Зембала. Його доповідь стосувалася операцій TAVI (транскатетерна імплантація аортального клапана) у Польщі.

Андрій Куркевич
Андрій Куркевич
Володимир Вайда
Володимир Вайда

Завідувач науково-діагностичного центру, завідувач відділення пренатальної діагностики ГУ ”Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України” Андрій Куркевич доповідав про аномалію Ебштейна — одну з форм вродженої вади серця.

Завершив пленарне засідання завідувач кардіохірургічного відділення КНП «Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії» Закарпатської обласної ради Володимир Вайда з доповіддю «Стан кардіохірургії в Закарпатті».

Під час пленарних засідань обговорювали проблеми хірургії критичних станів, хірургічне лікування ішемічної хвороби серця та гіпертрофічної кардіоміопатії, інтервенційної кардіології та інфекційного ендокардиту.

В Ужгороді триває XXІХ Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургівДругий день конференції присвятять обговоренню вроджених і набутих вад серця, а також інвазивної електрофізіології.

Окрім традиційних тематичних секцій і круглих столів, у рамках з’їзду заплановано Національний симпозіум з профілактики раптової серцевої смерті та ІІ Всеукраїнську конференцію з експертної електрофізіології.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.