Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді відновили меморіальну дошку колишньому ректору УжДУ Володимиру Лендьелу

А незабаром, за торішньою ухвалою Ужгородської міської ради, ім’я відомого закарпатського фізика матиме теперішня вулиця Докучаєва

0 176

В Ужгороді відновили меморіальну дошку колишньому ректору УжДУ Володимиру Лендьелу

На будинку під номером 35 на вулиці Волошина сьогодні, 17 квітня, відкрили відновлену меморіальну дошку визначному фізику, академіку Академії наук вищої школи України, заслуженому діячу науки і техніки УРСР, колишньому ректору Ужгородського тоді ще державного університету професорові Володимиру Лендьелу. Вшанувати пам’ять відомого діяча науки й освіти зібралися рідні, друзі, колеги.

Донька Володимира Лендьела, викладачка медичного факультету №2 Ольга Русановська ділиться, що саме в цьому будинку на третьому поверсі мешкала їхня сім’я, там же була й кафедра теоретичної фізики, на якій викладав професор.

«Він походив із родини учителів. Сам золотий медаліст… Спершу вступив на медичний, але після практики на патанатомії зрозумів, що медицина – це не його… І вступив на фізичне відділення фізико-хіміко-математичного факультету УжДУ.

Батьки давали мені самостійність і можливість обирати. Із теплих спогадів мене дуже гріє те, як тато чудово готував. Він багато що вмів зробити смачно, але з особливим трепетом згадую деруни. Тепер розумію, що він, як педагог, привчав нас до командної діяльності: не лише сам робив, а розподіляв завдання, і кожен докладався до спільних справ. Тато багато чого мене навчив. У нас була традиція сімейних обідів по неділях – спільне застілля має велике значення. Я пам’ятаю, що саме за такими обідами ми обговорювали й ухвалювали важливі для сім’ї рішення. Досі зберігаємо плівки із записами, як він займався з моєю дочкою, це дає змогу тримати в пам’яті його образ.

У мене завжди було відчуття, що маю підтримку… Яку я втратила зі смертю тата. І це було дуже боляче. Він для мене залишився в інших людях – у його учнях, вони відкриті до мене. І це завдяки йому. Відкритість до людей і світу в нього завжди була – завдяки цьому мені навіть тепер легше знаходити спільну мову зі своїми іноземними студентами, бо коли кажу, що мої батьки були в Ґані, це налаштовує їх на відкритість.

Люди завжди говорили про те, що він відкритий, позитивний, але водночас суворий. Але думаю, що суворість була пов’язана з тим, у якій країні ми жили», – пригадує Ольга Русановська.

В Ужгороді відновили меморіальну дошку колишньому ректору УжДУ Володимиру Лендьелу«Якщо склав іспит у Лендьела, то точно закінчиш фізичний», – жартували тодішні студенти.

Ольга Русановська аналізує: «Я так розумію з відгуків про нього, що він був хорошим керівником. Досі маю записнички, де він фіксував завдання, які доручав своїм колегам: писав, хто за них відповідальний і яким має бути результат. Пам’ятаю його голос і стукіт крейди по дошці, коли займався з аспірантами».

А ще Володимир Лендьел дуже любив спорт: займався тенісом, катався на лижах. Мав проблеми із зором. Однак навіть коли бачило тільки одне око, продовжував грати у великий теніс – пристосувався й за перспективою розумів, куди летить м’яч.

Із меморіальної дошки Володимир Лендьел дивиться на перехожих через окуляри й з легкою посмішкою. Трохи згодом туди планують додати й QR-код, аби всі охочі могли дізнатися про українського фізика.

Восени Ужгородська міська рада ухвалила рішення про перейменування вулиці Докучаєва на вулицю Володимира Лендьела у межах ініціативи з деколонізації України.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.