Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ презентували дослідження щодо працевлаштування ВПО на Закарпатті

У межах дослідження щодо працевлаштування ВПО в області, до якого долучилися й викладачі УжНУ, визначали ситуацію на ринку області, формували соціальний портрет внутрішньо переміщених осіб

0 175
Близько 155 тисяч офіційно зареєстрованих вимушених переселенців нині перебуває на Закарпатті, водночас, за оперативними даними мобільних операторів, ця цифра сягає понад 400 тисяч. У межах дослідження щодо працевлаштування ВПО в області, до якого долучилися й викладачі УжНУ, визначали ситуацію на ринку області, формували соціальний портрет внутрішньо переміщених осіб.
Тетяна Бутурлакіна
Тетяна Бутурлакіна

Проводили його у межах проєкту ГО «Центр зайнятості Вільних людей» «Розширення можливостей працевлаштування для ВПО (внутрішньо переміщені особи) у Закарпатській та Львівській областях».

«Ключове завдання – надати підтримку в розбудові кар’єри, забезпеченні професійної реалізації, адаптації, окрім того, йдеться і про психологічний аспект. Перший етап включає проведення оцінки потреб цільової аудиторії та ринку праці Закарпаття. До того ж ще один ключовий момент – наявність індивідуальних та групових кар’єрних і психологічних консультацій. Це дозволяє розуміти запити аудиторії, реагувати, забезпечувати відповідний супровід», – зауважила регіональна менеджерка проєкту в області, директорка Центру кар’єри УжНУ, доцентка Тетяна Бутурлакіна.

За її словами, на цьому етапі вже провели 18 таких консультацій та інших активностей, до яких долучилося 268 учасників.

Дар’я Перекосова
Дар’я Перекосова

В обговоренні взяла участь представниця дослідницької агенції «Periscope Research» Дар’я Перекосова, котра розповіла про методологію, основні типи джерел інформації та дизайн виконаної роботи. Так, відбулося 184 особисті інтерв’ю (80 респондентів опитали на Закарпатті, інших – на Львівщині), 24 – експертні (в нашій області це 8 підприємців, 1 депутат місцевих органів влади, 1 HR-спеціаліст локального бізнесу).

  • Відповідно до дослідження, найбільше ВПО на Закарпатті проживає в Ужгородському та Мукачівському районах (понад 40 тисяч осіб).
  • Близько 70% опитаних у двох областях вимушених переселенців мають середню спеціальну або вищу освіту.
  • Рівень навичок роботи з комп’ютером у більшісті середній – 38%, професійний – тільки у 6%.
  • Володіння іноземними мовами як складова конкурентної професійної реалізації – жодної не знають 74% опитаних, англійською спілкуються 18%.
  • Категорії, за якими вимушені переселенці шукають роботу: більшість запитів – фахівці управлінської кваліфікації, сфери обслуговування, найменше – керівники та кваліфіковані робітники сільського господарства.

В УжНУ презентували дослідження щодо працевлаштування ВПО на ЗакарпаттіЩодо ключових висновків, то більшість ВПО (71%) зацікавлені в отриманні професійної допомоги для кар’єрного розвитку та працевлаштування. Водночас тільки кожен четвертий зміг самостійно сформувати конкретні запити щодо сфер навчання і отримання допомоги, що свідчить про значну невизначеність щодо подальших професійних планів.

Серед напрямків перекваліфікації вимушені переселенці частіше називали сферу комп’ютерних наук, IT (38%), індустрію краси та догляду (22%), продажів (15%) та громадського харчування і готельного бізнесу (15%).

Окремо обговорили плани ВПО на повернення додому, рівень заробітних плат, кількість відкритих вакансій і резюме, релокацію бізнесу, запити на перенавчання чи кар’єрне консультування, бар’єри для працевлаштування, ставлення до ВПО та інше. З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.