Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У рамках Еразмус+ в УжНУ стажувалися історики з Католицького університету в Ружомберку

Окрім реалізації самої програми стажування, гостям удалося подискутувати про стан історичної освіти в Словаччині та Україні, поділитися зі студентами практичними навичками, краще ознайомитися з історичними пам’ятками нашого краю

0 195
У рамках Еразмус+ в УжНУ стажувалися історики з Католицького університету в Ружомберку
Радослав Лоян
У рамках програми Еразмус+ із 14 до 18 травня на базі нашого університету стажувалися історики з Теологічного факультету Католицького університету в Ружомберку (Словаччина).
У рамках Еразмус+ в УжНУ стажувалися історики з Католицького університету в Ружомберку
Циріл Гішем

Взагалі, є дві можливості проходження мобільності – якщо ти студент або працівник вишу. Серед других можна виокремити викладачів, котрі здобувають науково-педагогічний досвід і діляться своїм, та адміністрацію – теж для обміну досвідом.

Під час дискусії на кафедрі історії України
Під час дискусії на кафедрі історії України

У цьому випадку з викладацькою метою до студентів-істориків прибули професори Циріл Гішем (декан Теологічного факультету) та Штефан Ленчіш. Для обміну досвідом у програмі взяв участь секретар деканату Теологічного факультету Радослав Лоян.

Словацькі лектори підготували для нашої молоді курси з історії Церкви й успішно пройшли стажування. Студенти допитливо сприймали інформацію, також молодим людям було цікаво почути про особливості навчального процесу за кордоном, спеціальності, які там можна здобути, тощо.

Протягом стажування відбулася дискусія на кафедрі історії України про стан навчального процесу, історичну освіту в Україні та Словаччині в порівняльному контексті. Протягом бесіди учасники окреслили проблеми історичної освіти в Словаччині та Україні, а також виробили пропозиції до майбутньої співпраці між двома навчальними закладами.

У рамках Еразмус+ в УжНУ стажувалися історики з Католицького університету в Ружомберку
Радослав Лоян, Циріл Гішем та Штефан Ленчіш

Викладачі ознайомилися також із матеріальною базою та пам’ятками архітектури в краї. Вразив колег зі Словаччини археологічний музей Ужгородського університету, котрий охоплює всі епохи в регіоні і є базою для забезпечення спеціальності «Історія та археологія».

Викладачі також ознайомилися з іншими пам’ятками архітектури. Колеги зі Словаччини були захоплені Ужгородським замком та музеєм-скансеном. Зокрема, як історикам церкви їм було цікаво побачити фундамент замкового храму в якому, як припускають дослідники, укладено Ужгородську унію 1646 р. Сильне враження на гостей справили і реставраційні роботи фресок каплиці Греко-католицької духовної семінарії, котра задовго до та ще й після Другої світової війни розміщувалася в Ужгородському замку.

Тож співпраця з істориками Словаччини виявилася успішною, а окрім реалізації самої програми стажування, гостям удалося подискутувати про стан історичної освіти в Словаччині та Україні, поділитися зі студентами практичними навичками, краще ознайомитися з історичними пам’ятками краю.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.