Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відбувся Міжнародний безпековий форум «Україна 603,7»

Упродовж роботи трьох панелей народні депутати, українські та іноземні експерти, представники місцевої влади, військові, правоохоронці, підприємці, представники громадських організацій обговорили питання безпеки людини, громади та суспільства в цілому

0 198

В УжНУ відбувся Міжнародний безпековий форум «Україна 603,7»

18 вересня у конференц-залі ректорату Ужгородського національного університету відбувся Міжнародний безпековий форум «Україна 603,7. Захід України – Різноманіття Європи». Ініціаторами заходу стали міжфракційне депутатське об’єднання у Верховній Раді України «Україна 603,7» (співголова – Єлизавета Ясько), громадська організація «Політичний камертон України» у співпраці з Фондом Конрада Аденауера в Україні, Посольством Швейцарії в Україні, долучилася до організації й Закарпатська обласна рада.

Ужгород – один із чотирьох регіонів України, де провели і надалі проводитимуть заходи, що націлені на обговорення питань  безпеки людини, громади та суспільства в цілому. Форум має на меті об’єднати не тільки експертів, а й представників центральної та місцевої влади, підприємців, іноземних дипломатів.

«Україна 603,7» покликана об’єднати східну (Маріуполь), західну (Ужгород), південну (Херсон) і північну (Чернігів) частини держави.

Як пояснюють організатори, число у назві «Україна 603,7» символічне: це кількість тисяч квадратних кілометрів, які становлять площу України (з окупованими Кримом та Донбасом).

На захід завітали народні депутати, українські та іноземні експерти, представники місцевої влади, військові, правоохоронці, підприємці, представники громадських організацій.

Єлизавета Ясько
Єлизавета Ясько

Із вітальним словом виступила народна депутатка України  Єлизавета Ясько: «Рада всіх вітати. Ми подорожуємо різними частинами України. Були в Маріуполі. Говорили про Схід України. Сьогодні в Ужгороді. Дуже чекаємо на цікаву дискусію про цей регіон. Наш захід трохи експериментальний, бо хочемо розглядати безпеку з різних сторін. Як правило, коли чуємо про безпеку, одразу асоціюємо з армією, військом. Але поговоримо й про безпеку людей, щоб кожен громадянин почував себе захищеним у всіх сферах».

Наступним виступив координатор проєктів Київського офісу Фонду Конрада Аденауера Василь Михайлишин: «Я представляю німецький політичний фонд, який дуже давно працює в Україні, допомагаючи виконувати Україні всі ті завдання, про які вже говорили. А саме, що таке безпека, підтримка політичної євроінтеграції, налагодження діалогу всередині країни, подолання стереотипів. Чудова ідея – проводити чотири форуми в чотирьох містах України, які, можливо, не такі масштабні, як Одеса чи Львів, але кожне по-своєму неповторне. Радий, що сьогодні намагатимемося шукати відповіді на важливі питання».

Олексій Петров
Олексій Петров

Відтак слово мав голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров: «Маю, мабуть, унікальне ставлення до тематики форуму. Більшу частину життя присвятив саме безпеці нашої країни. Коли приїхав у західніший регіон нашої держави, зрозумів: є з чим порівняти. Скажімо, які особливості є в Маріуполі, де проводили форум, і які є питання стосовно концепції, стратегії на Закарпатті та в Західному регіоні загалом. Тому радо приєднався. Сподіваюся, знайдемо потрібні рішення разом. Усім бажаю цікавих ідей».

Ігор Король
Ігор Король

Проректор УжНУ Ігор Король теж долучився до вітань: «Мені приємно вітати вас в оновленій залі ректорату. Хочу відзначити: зала стає майданчиком для зустрічей, форумів, різноманітних дискусій. За останні три дні – це вже третій форум. Недавно говорили про питання медичної освіти з заступником міністра охорони здоров’я, про питання впровадження цифрових технологій  – з директоратом Міністерства цифрової трансформації України. І сьогоднішній форум теж тут. УжНУ – найзахіднішій виш України. А ще Ужгородський національний університет є драйвером трансформацій для всього закарпатського регіону. Бажаю всім учасникам форуму плідної дискусії».

В УжНУ відбувся Міжнародний безпековий форум «Україна 603,7»Музичну паузу для присутніх створив композитор Свем з Норвегії, який саме мандрує Україною.

Відтак спікери перейшли до активної дискусії першої панелі на тему «Захід України: енергія та захист». Говорили про пріоритетні дії, які б слугували захисту наших кордонів. Не менш цікавими стали прогнози щодо змін і стратегій у військовому будівництві. Зрозуміло, у блоці обговорення, що стосується захисту, згадали й про нові кроки з боку країни-агресора у військовій та енергетичній сферах.

Модерували перший блок кандидат політичних наук Антін Шапошніков та парламентарка Єлизавета Ясько.

Загалом форум «Україна 603,7. Захід України – Різноманіття Європи» складався з трьох панелей. Перед початком другої продемонстрували відео про Донбас, який ми до цього не знали.

Друга панель була розділена на дві підпанелі. «Сила в різноманітті» – назва першої, у другій обговорювали питання «Інформаційної безпеки». Модератором разом із Єлизаветою Ясько виступив кандидат юридичних наук Богдан Бернацький. Питання, які обрали для обговорення, стосувалися розвитку потужного теле- і радіомовлення в усій Україні. З’ясовували й необхідні етапи, які варто пройти для розбудови міжнародного партнерства. Також ішлося про роль етнічних спільнот у розбудові нашої держави.

Третю панель – «Розвиток регіону: економіка для людей», як і першу, модерували Єлизавета Ясько та Антін Шапошніков. Головні питання, які обговорили, стосувалися захисту вимушених переселенців, політемігрантів і ветеранів, розвиток місцевого бізнесу й перспективи розбудови міжнародного партнерства.

На завершення учасники долучилися до молодіжної brainstorm сесії «Майбутнє Західної України».

Організовані форуми мають важливу мету. Адже за їх результатами будуть вироблені політичні рекомендації, які стануть корисними для парламентарів та членів уряду, котрі опікуються питаннями національної безпеки. Тож у перспективі підсумки таких заходів покликані позитивно відбитися й на пересічних громадянах.

Тетяна Лесюк,
фото авторки і Наталії Петерварі
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.