Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відкрили перший на Закарпатті Центр ветеранського розвитку

Освітній майданчик надаватиме можливість усім ветеранам і ветеранкам, а також членам їх сімей проходити навчання, перенавчання й перекваліфікацію для дальшого працевлаштування

0 862
Від початку повномасштабного вторгнення Ужгородський університет активно долучився до волонтерського руху й запровадив низку важливих ініціатив. Одна з них — Центр ветеранського руху, відкриття якого відбулося 15 серпня за сприяння Міністерства у справах ветеранів України, закарпатської ОДА-ОВА та Ужгородського національного університету. Це перший такий центр на Закарпатті.
Ольга Травіна, Максим Кушнір та Володимир Смоланка
Ольга Травіна, Максим Кушнір та Володимир Смоланка

Центр ветеранського розвитку — це освітній майданчик, який надає можливість усім ветеранам і ветеранкам, а також членам їх сімей проходити навчання, перенавчання й перекваліфікацію для дальшого працевлаштування. Головною метою центру є підняття рівня конкурентоспроможності ветеранів.

В УжНУ відкрили перший на Закарпатті Центр ветеранського розвиткуКерівником і координатором Центру ветеранського розвитку в УжНУ є завідувач кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ професор Федір Шандор.

Заступник Міністра у справах ветеранів України Максим Кушнір зауважив: «Сьогодні ми урочисто відкриваємо ще один Центр ветеранського розвитку в Україні. Питання професійної адаптації учасників війни є дуже важливим. Це дає змогу будь-якому ветерану, ветеранці чи членам їх сімей задовольнити свої освітні потреби.

Серед особливостей: до кожного, хто проходитиме навчання, буде застосовано індивідуальний підхід, задіяна підтримка психолога і, звісно ж, допомога з працевлаштуванням». Також пан Максим розповів про ще один напрямок роботи центру: навчання фахівців із супроводу ветеранів — людей, які допомагатимуть звільненим зі служби з адаптацією та стануть містком між ветераном і органами державної вдали.

Вітав з відкриттям центру ректор Ужгородського університету Володимир Смоланка: «Безмежно радий, що сьогодні відкриваємо Центр ветеранського розвитку саме у стінах нашого закладу. Всі ми в неоплатному боргу перед нашими ветеранами й ветеранками. Цей центр і ті можливості, які він дає, — це невелика цеглинка в подяці їм за те, що вони боронили, боронять і будуть боронити нас, щоб у нас була змога жити мирним життям. Дуже важливо, щоб ті спеціальності, які пропонуватимуться для перекваліфікації, були запитаними на ринку праці, щоб перехід від навчання до практики виявлявся гладким».

Федір Шандор демонструє виготовлений у Центрі дрон
Федір Шандор демонструє виготовлений у Центрі дрон.

Директорка департаменту цивільного захисту населення Закарпатської ОДА-ОВА Ольга Травіна переказала вітання від керівництва області й наголосила, що обласна державна адміністрація завжди готова надати підтримку йдопомогу таким важливим проєктам.

Відтак відбулося нагородження ветеранів подяками від Міністерства у справах ветеранів України за захист вітчизни від ворога, мужність і відданість державі, внесок у підтримку ветеранів та активну громадську позицію.

Наостанок для присутніх провели екскурсію Центром ветеранського розвитку. Він займає 4 авдиторії: дві з них призначені для лекцій, інші дві є лабораторіями. Зокрема, гості завітали до тієї, де виробляються дрони. Тут для них друкують деталі на 3D-принтері, збирають докупи, встановлюють програмне забезпечення й випробовують. Виробництво відбувається за особисті кошти працівників і студентів УжНУ. Останні роки випускники вишу замість святкування закінчення навчання збирають гроші на дрони.

Освіта у Центрі ветеранського розвитку є безкоштовною. Здобути її можуть військовослужбовці Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, учасники АТО, а також дорослі члени їх сімей.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.