Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»

Участь у традиційному вже заході взяли представники правоохоронних органів, громадських організацій, науковці правничого підрозділу Ужгородського університету

0 653
31 травня в залі Вченої ради УжНУ відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції». Захід є щорічним і був зініційований Закарпатським обласним осередком Кримінологічної асоціації України та юридичного факультету УжНУ.
В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»
Ярослав Ступник

Розпочав роботу круглого столу модератор – в. о. завідувача кафедри кримінального права та процесу УжНУ, голова Закарпатського обласного осередку Кримінологічної асоціації України Ярослав Ступник. Він зауважив, що участь у заході взяли представники правоохоронних органів, громадських організацій, науковці правничого підрозділу Ужгородського університету, що зацікавлені в актуальних темах кримінального права, кримінології та кримінального процесу.

В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»
Олександр Рогач

Привітання з початком роботи від керівництва вишу висловив проректор із науково-педагогічної роботи Олександр Рогач. Він наголосив, що традиційність таких заходів є позитивним фактором. Тішить і те, що серед учасників не лише науковці, а й практики та студенти. «Мені дуже приємно, що тут маємо поєднання теорії і практики, досвіду і молодості, а також те, що юрфак розвивається саме в науковому сенсі. Заходи такого типу повинні відбуватися, і далеко не кожен факультет їх організовує», – зауважив проректор.

В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»
Сергій Ольховенко

У роботі круглого столу також узяв участь директор Закарпатського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергій Ольховенко. Він підтвердив тезу, що реалізація практичних засобів без теоретичного підґрунтя в цій сфері неможлива, а також побажав, аби захід приніс лише позитивні результати і задав напрямок спільної роботи надалі.

В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»
Ярослав Лазур

Декан юридичного факультету Ярослав Лазур підтвердив позитив від таких форумів, підкреслив важливість функціонування Закарпатського обласного осередку Кримінологічної асоціації України в краї, де він допомагає формувати державну політику щодо кримінальної юстиції. Ярослав Володимирович побажав, аби круглий стіл дав практичні результати і щоб вони були втілені в освітньому процесі, науковій діяльності.

Завершивши офіційну частину, учасники перейшли безпосередньо до виголошення доповідей. Про «Типові помилки при кваліфікації захоплення заручників» розповів доцент кафедри кримінального права та процесу УжНУ Андрій Андрушко. Він навів конкретні приклади, де кваліфікація була виконана правильно, а де – ні.

Представник адвокатури Закарпаття, консультант Міжнародної організації з міграції в Ужгороді Наталія Різак доповідала про «Особливості проведення та використання результатів НРСД в кримінальному провадженні». Вона пояснила різницю між негласними слідчими діями та оперативно-розшуковими заходами, розповіла про проблеми, з якими стикаються адвокати, слідчі, прокурори.

В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»«Конкуренція норм у кримінальному праві України: проблеми застосування» – такою була тема доповіді старшого викладача кафедри кримінального права та процесу УжНУ Наталії Реплюк. Пані Наталія охарактеризувала загальні й спеціальні норми, пояснила, коли має місце конкуренція норм, які були спроби вирішити цю проблему.

В УжНУ втретє відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції»А доцент тієї ж кафедри Йосип Горінецький розкрив питання «Проблеми реформування системи органів кримінальної юстиції: український контекст і досвід США». Йосип Іванович на прикладі ситуації з керуванням транспортним засобом у нетверезому стані й відповідальності за це навів паралелі спроб вирішення цієї проблеми в Україні і в США. Він звернув увагу на впровадження запобіжних заходів, їх якість і механізм реалізації. Доповідач зауважив, що американці велику роль у запобіганні водінню в нетверезому стані надають ЗМІ, де регулярно проводять інформаційні кампанії, закликаючи громадян не сідати за кермо напідпитку.

Остання доповідь викликала досить емоційне й жваве обговорення, адже стосувалася питання набору молодих кадрів до органів поліції в Україні й Польщі, різниці між цими процесами в обох державах, ставлення суспільства до реформованих органів поліції в нашій державі. Загальна назва цієї теми, що її виголошував доцент кафери кримінального права та процесу УжНУ Василь Копча, – «Порівняльно-правовий метод дослідження щодо реформування міліції в поліцію в Україні: в порівнянні з Польською Республікою».

Упродовж пленарного засідання кожну тему активно обговорювали, промовцям ставили питання, велися палкі дискусії. Але певні обмеження в часі, на жаль, не дали змогу виступити всім охочим. Тому Ярослав Ступник запропонував протягом двох тижнів надіслати тексти доповідей, аби всі вони були опубліковані в електронному збірнику за результатами круглого столу.

Насамкінець пан Ярослав наголосив, що практика таких заходів зберігатиметься, й, можливо, варто проводити круглий стіл з кримінального права та криміналістики частіше, аніж раз у році.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.