Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів

Керівництво університету вирішило матеріально підтримати три найоригінальніші проекти

0 1 277
В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів
В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів
Відбувся завершальний етап конкурсу інноваційних ідей, де кожен із тринадцяти найкращих представив свій проект перед компетентним журі, керівником якого виступив проектор УжНУ з наукової роботи Ігор Студеняк. Обирали найоригінальніші проекти, крім представників університету та ОДА, і провідні підприємці Закарпаття, котрі пов’язані з інвестиційною діяльністю.

В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів

Володимир Смоланка, Ігор Студеняк та Денис Ман

Першим слово взяв ректор Володимир Смоланка, котрий підкреслив, що в студентському середовищі панує розмаїття ідей, які дуже важко реалізувати, а також додав: «Ми сподіваємося, що всі задуми будуть утілені в життя. Керівництво університету матеріально підтримає три найоригінальніші проекти, аби вони розвивалися і приносили користь».

Один із членів журі, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман зауважив: «Приємно констатувати, що «трикутник знань» може бути реалізованим. Я особисто зацікавлений у співпраці з університетом. Влада також готова підтримати ваші роботи та разом із вами над ними працювати, якщо вони спрямовані на регіональний розвиток».

В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів

Після визначення регламенту виступу та оголошення критеріїв оцінювання, розпочалися презентації. Учасники пропонували цікаві й потрібні стартапи як для міста, так і для особистого користування.

Завершивши обговорення, журі постановило: третє місце розділити між проектом «StudSupport» та трьома стартапами, що дотичні спільною метою – допомоги місту («Екологічні аспекти підбору рослин та догляду за зеленими насадженнями організованими на території міста Ужгорода», «Solar power energy system», «Green eco town»). Згодом останні мають об’єднати в одне велике напрацювання. Ним, між іншим, зацікавилися представники міської влади.

Одне друге місце віддали розробникам платформи «Оцінювання стартап-проектів для визначення ризику їх упровадження», оскільки всі визнали, що варто мати власну стартап-систему оцінювання; інше ж дісталося проекту «Вплив низькоінтенсивного лазерного випромінювання на мікроорганізми».

В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів

Переможці конкурсу

Кожне третє і друге місця отримало фінансову підтримку в 4125 грн.

Проекти від групи з фізичного факультету «Bitrade»: «IoT» та «Stop fire» здобули першість у конкурсі стартапів і на підтримку своєї діяльності одержали 8250 грн.

До вересня всі призери повинні зробити реальні кошториси проектів, і вже відповідно до них проводитиметься фінансування і дальший розвиток.

В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів

Анастасія Лукач

Анастасія Лукач, цьогорічна випускниця Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату, яка представила проект «Stop fire» (розробка пристрою для гасіння пожежі в приміщенні) розповіла: «Все почалося з МАН, а ідея стартапу, правду сказати, народилася з повітря. Розпочала пошуки аналогів в Інтернеті, відтак з’явилася можливість попрацювати на базі фізфаку. Перемога неочікувана, адже для мене це була чергова наукова робота, яка вилилася в невеликий стартап. Вірю: з цього щось вийде! Вважаю, все залежатиме від наших зусиль, і сподіваюся, що з часом можемо виправдати покладені на нас надії».

Також Анастасія Лукач зізналася, що хоче стати студенткою фізичного факультету Ужгородського університету.

В УжНУ визначили переможців конкурсу стартапів

Тетяна Бутурлакіна

На завершення директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна закликала всіх не забувати свої ідеї й неодмінно рухатися далі. «А ми будемо продовжувати конкурс стартапів і наступного навчального року. Це стане новим етапом, у якому працюватимуть уже номіновані переможці, і робота в ньому стане серйознішою та більш відповідальною. Ми дуже задоволені, що все так добре пройшло, незважаючи на скепсис, недовіру та небажання долучатися до проекту».

Тож перший конкурс стартапів у нашому університеті відбувся. Студенти виявилися новаторами, котрі переповнені ідеями, прагнуть змін і вдосконалення.

Вітаємо призерів і продовжуємо вірити, що науково-технічні розробки змінять наше життя й відкриють молоді нові можливості і перспективи!

Віра Лабич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.