Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгородського археолога Ігоря Прохненка нагороджено медаллю «За збереження національних традицій»

Нагородою ужгородського науковця відзначило Всеукраїнське об’єднання «КРАЇНА»

0 3 797
Ігор Пасюк вручає нагороду Ігорю Прохненку
Ігор Пасюк вручає нагороду Ігорю Прохненку
За останні десятиріччя українці відчули безліч змін, пов’язаних з переходом від радянської моделі управління країною та її командною економікою до демократичного суспільства з ринковою системою. Для населення також була відкрита «сталева завіса», і Європа активно приймала потоки наших громадян, деякі з яких назавжди покинули свою землю. У таких складних умовах стирання національних цінностей у спільному казані загальноєвропейських почався рух за збереження своїх традицій, без яких існування незалежної України стало б неможливим. У нових реаліях сприйняття європейської системи освіти почали змінюватися інститути та університети, відділи, факультети, кафедри і самі освітяни. Одночасно відкрилося безліч перспектив, які змусили мислити по-новому в умовах зростання конкуренції в боротьбі за кадри і абітурієнтів.
Медаль «За збереження національних традицій»
Медаль «За збереження національних традицій»

Одним із новоутворень на нещодавно створеному через об’єднання двох підрозділів факультеті історії та міжнародних відносин стала кафедра археології, етнології та культурології. Вона зібрала представників різних напрямів історичних досліджень і в процесі координування їх діяльності постало питання: «Що робити?». Відповідь не забарилася. Кожен має займатися своєю професійною справою: археологи – археологією, етнологи – етнологією та етнографією, культурологи – культурологією, релігієзнавці – історією релігії і так далі.

Одним із потужних науково-освітніх напрямків діяльності кафедри безперечно став археологічний. Щороку десятки студентів проходять через археологічні експедиції, збагачуючи рідну історію новими знайденими в землі фактами регіональної минувшини. Для збереження місцевих національних традицій науковці ставили археологічним пам’яткам сотні важливих запитань і щоразу внаслідок кропіткої праці діставали від них вичерпні відповіді. Щоб побачити спільне й відмінне в житті українського люду обабіч Карпат у хронологічному зрізі, для студентів організовувалися десятки екскурсійних поїздок областю і за її межами. Така діяльність відображалася в щасливих обличчях й інтелектуальному розвитку студентської молоді, а наукові доробки осідали на сторінках сотень ґрунтовних публікацій.

Посвідчення про нагородження Ігоря Прохненка медаллю «За збереження національних традицій»
Посвідчення про нагородження Ігоря Прохненка медаллю «За збереження національних традицій»

Продуктивна робота ужгородського археологічного колективу була помічена керівництвом всеукраїнського об’єднання «КРАЇНА», зокрема його головою – О.М. Соповим. За поданням ВОГО «Сумління», директора Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки, генерала-осавула українського козацтва, члена спілки краєзнавців України Ігоря Пасюка в Луцьку медаллю «За збереження національних традицій» був нагороджений доцент кафедри археології, етнології та культурології, кандидат історичних наук Ігор Прохненко.

До церемонії вручення медалі, яка відбувалася у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки, крім директора, долучилися зберігач фондів першої категорії Василь Карпюк, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк і більше десятка студентів-істориків факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського університету. Представлення до нагороди відбулося в теплій дружній атмосфері. В ході завершальних промов дійства було відзначено, що досягнута раніше домовленість про співпрацю між музеями Волині й УжНУ почала діяти, зокрема відкривши для співробітників можливості наукового збагачення, а для студентів – широкі перспективи пізнавальних екскурсій!

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.