Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького презентували в Науковій бібліотеці УжНУ

Упорядкував книжку «Ми діти преславної України» науковий співробітник Інституту історії церкви Українського католицького університету Володимир Мороз

0 65
Презентацію, що тривала в читальному залі, приурочили до 130-ї річниці відходу у вічність одного з найбільших інтелектуалів Закарпаття другої половини XIX століття, письменника, історика, духовного наставника о. Анатолія Кралицького.
Під час презентації
Під час презентації
Володимир Мороз, о. Франциск Онисько
Володимир Мороз, о. Франциск Онисько

Упорядник книжки «Ми діти преславної України» (вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького) – науковий співробітник Інституту історії церкви Українського католицького університету Володимир Мороз. Ідея видання зародилася 2017 року – із Мукачівського Василіянського монастиря святого Миколая на Чернечій горі, який свого часу чверть століття очолював А.Кралицький. Священник також був одним із найактивніших дописувачів преси, одним із трьох найплідніших прозаїків Закарпаття за Австро-Угорського періоду (разом з І.Сільваєм та Є.Фенциком), відкрив для науки мукачівський псалтир, віднайшов та опублікував фрагмент мукачівського літопису, є автором біографій видатних ченців-василіан тощо.

Зустріч-презентацію модерувала заступниця директора Наукової бібліотеки УжНУ Вікторія Воробець. Розпочала захід доцентка Наталія Ребрик, завідувачка кафедри теорії і методики професійної освіти та інноваційних технологій Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, схарактеризувавши автора-упорядника В. Мороза: «Дуже скрупульозний, дуже виважений, дуже толерантний і дуже правдивий, обʼєктивний історик. Ураховує думки своїх попередників, відповідно реагує на них, послуговуючись перевіреними фактами. Презентована сьогодні праця – результат роботи багатьох років. Відкрито надзвичайно цікаві сторінки історії, яка була поряд». Розбиратися в архівах – справа не з простих і вимагає терпіння, утім якщо трудитися з любовʼю, то результат буде якісним, додала пані Наталія.

Наталія Ребрик, Вікторія Воробець
Наталія Ребрик, Вікторія Воробець

До видання автор-упорядник ішов 5 років. Презентує книжку на Закарпатті не вперше (почав з обласної бібліотеки), але особливим такий захід є і в УжНУ, адже це – «головний інтелектуальний, освітній осередок Закарпаття, тому ми приїхали, щоб розповісти про цих пʼять років роботи з книжкою безпосередньо студентам, викладачам, науковцям – усім, хто прийде, бо в книжці зібрана частина спадщини отця Анатолія Кралицького, яка досі була не відома, тобто історичні, публіцистичні твори, біографістика, фрагменти, які вдалося віднайти, частина листування», за словами В. Мороза. Він також додав, що А.Кралицький досі був більше відомий як літератор, автор художніх творів, а тут показано інший аспект його плідної діяльності. «Увів дуже багато джерел у науковий обіг і осмислив історію Закарпаття на такому для ХІХ століття дуже важливому рівні, тому воно цікаве для нас, але дотепер було розсипане по різних часописах, під різними псевдонімами, криптонімами», – зазначив упорядник.

Праця стала можливою завдяки співпраці з мукачівським монастирем отців-василіян. «Я маю сьогодні слово, тому що Анатолій Кралицький, твори котрого зібрані в цьому виданні, належав до монашого сану ордену святого Василія Великого, – ордену, що, можемо сказати, є в основі історії монашества, церкви, народу тут, на Закарпатті», – зауважив о. Франциск Онисько (чин святого Василія Великого, протоігумен Провінції святого Миколая). Він також згадав про проведені безліч заходів, зокрема й наукових, які передували виходу у світ нині презентованих етнографічних та історичних праць. Також о. Франциск зацитував кілька фраз А.Кралицького: «Любов до Батьківщини – правдиво є чеснота. Бо любити землю, на якій нас колисали, є милою повинністю кожного смертного. Та втім, більшою цього є любов до народу».

Вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького презентували в Науковій бібліотеці УжНУНа зустріч із книжковими подарунками завітав і Валерій Падяк, доцент Пряшівського університету, провідний співробітник Інституту русинської мови та культури Пряшівського університету. Гість – перший дослідник творчості А.Кралицького. Уклав і видав бібліографічний покажчик праць відомого в краї діяча.

Крім того, Наукова бібліотека УжНУ презентувала виставку, яка ознайомлює з частиною спадщини визначної постаті, виданої в різний час. Також у вільному доступі – віртуальна виставка, що дозволить краще осмислити глибину А. Кралицького.

Мирослава Гараздій для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.