Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентам-філологам гостьову лекцію прочитала заслужена вчителька України

Олеся Калинич присвятила розмову темі освіти в умовах війни – говорили з майбутніми педагогами про виклики, з якими доведеться стикнутися у професійній діяльності

0 407
14 лютого здобувачам освіти філологічного факультету лекцію «Освіта в умовах воєнного стану: виклики та перспективи» провела Олеся Калинич – заслужена вчителька України, співавторка підручників з української мови та літератури, авторка посібників, зошитів, карток, тренажерів для підготовки до ЗНО/НМТ, очільниця управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради.

Студентам-філологам гостьову лекцію прочитала заслужена вчителька УкраїниГоворила зі студентами про освіту в умовах воєнного стану, зокрема про виклики, перспективи й мотивацію в обраній сфері. Розповіла й про дієві методи педагогіки.

Олеся Калинич
Олеся Калинич

Співпраця лекторки з кафедрами української мови та української літератури триває не один рік. Олеся Калинич каже: «Мала можливість бути стейкголдеркою освітніх програм профільних кафедр з підготовки українських філологів. Розумію: нинішні студенти – це завтрашні вчителі. Дуже хочеться поспілкуватися з нашою молоддю: знайти слова, показати можливості, аби це покоління захотіло після випуску прийти працювати в місцеві школи. Нову українську школу мають творити вмотивовані молоді вчителі. Зрозуміло, нині це дуже непросто, у сенсі матеріальному – також. Проте освіта – шлях розвитку, можливостей. Як учителька з 20-річним стажем, хочу показати, що можна досягти успіху, побудувати кар’єру. Саме ці питання хвилюють студентів сьогодні. Узагалі школа – це розкіш спілкування, величезна щира любов до дітей, вони найбільше відчувають щирість».

Олеся Калинич, зважаючи на свій багатий педагогічний досвід, зокрема запровадила дієвий спосіб, аби молодь розвивалася належним чином. Щоб учні не списували відповіді з інтернету, розробила авторські тести для оцінювання. Крім того, стала авторкою ще понад 60 видань.

Оксана Кузьма
Оксана Кузьма

Ідея змотивувати студентів на прикладі історії успіху колишньої випускниці виникла в завідувачки кафедри української літератури УжНУ Оксани Кузьми. «Наш підрозділ активно співпрацює з роботодавцями, освітянами, які формують сучасне обличчя педагогіки. Запросили на зустріч одну зі стейкголдерок наших освітніх програм, викладання яких забезпечуємо. Гостьова лекція Олесі Калинич присвячена темі освіти в умовах війни. Надзвичайно важливо говорити з майбутніми педагогами про виклики, із якими їм доведеться стикнутися у своїй професійній діяльності. Такий живий формат спілкування вчителя-практика й здобувачів освіти – дуже потужний. Плануємо й надалі продовжувати співпрацю, адже цей формат взаємодії формуватиме навички, необхідні в майбутній роботі», – каже пані Кузьма.

Такі зустрічі для студентів потрібні. Третьокурсниця спеціальності «Середня освіта. Українська мова та література. Зарубіжна література» Вікторія Рудюк зауважила: «Спікерка розповіла про багато цінних моментів, які можуть очікувати в роботі з учнями. Дала поради, як реагувати в різних ситуаціях, як спілкуватися з дітьми, як розвиватися, що можемо здобути в інших сферах науки. Коли слухаєш людину, яка чимало досягла в житті, справді починаєш вірити в те, що й ти все зможеш».

Студентам-філологам гостьову лекцію прочитала заслужена вчителька УкраїниСтудентка цієї ж спеціальності Крістіна Микулін зізнається, що зустріч із гостею змотивувала працювати в майбутьому за фахом: «Ми перебуваємо на такому етапі, коли трохи сумніваємося, чи правильно обрали професію. Лекторка розповіла, як можна вдало поєднувати особисте життя, роботу й навіть політику. Мотивувала ставати кращими».

Недарма ж Олеся Калинич наголошувала: «Шляхів безліч, але саме від нас залежить той, яким підемо».

До речі, зустріч тривала в змішаному форматі: частина студентів (2, 3 і 4 курси) і викладачів спілкувалися з фахівчинею наживо в авдиторії, частина (магістранти) долучилася онлайн.

Крім теми можливостей побудувати успішну карʼєру на педагогічній ниві, на заході спілкувалися й щодо вербального та числового оцінювань; міркували про ефективні інновації у сфері освіти; не оминули увагою й питання сучасного підручникотворення. Завершили ж грою «Міф / правда». У подарунок студенти отримали видання гості – тренажери для підготовки до НМТ з української мови.

Ця зустріч – тільки початок. Попереду ще не один мотиваційий захід, який сприятиме розвитку здобувачів освіти на філологічному факультеті!

Тетяна Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.