Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професорсько-викладацьку конференцію на філфаку приурочили до 110-річчя Федора Потушняка

Пленарні доповіді стосувалися наукового осмислення багатогранної діяльності визначного закарпатця на ниві освіти, літератури, історії, філософії

0 544
Кінець лютого в УжНУ – традиційний час для наукової конференції професорсько-викладацького складу. На філологічному факультеті її цього року приурочили до 110-ліття від дня народження визначного письменника, педагога, історика, філософа Федора Потушняка.
Галина Шумицька
Галина Шумицька

Відкрила пленарне засідання деканеса факультету Галина Шумицька: «Цей науковий форум відбувається в нас уже 74 раз, тобто щороку з моменту створення підрозділу. Нині особливість конференції полягає в тому, що пленарне засідання присвячене Федору Потушняку, який в той час був одним із перших викладачів тоді ще історико-філологічного факультету. Нашу філологічну освіту своїми працями він вписує у європейський простір. Свого часу він закінчив Карлів університет, і кращі традиції освіти і науки потужного європейського вишу Федір Потушняк приніс і сюди. Варто зазначити, що ідея присвятити конференцію 110-річчю Ф.Потушняка належить кафедрі української літератури».

Валентина Барчан
Валентина Барчан

Відтак до присутніх звернулася завідувачка кафедри української літератури, професорка Валентина Барчан, закцентувавши увагу на місці особи ювіляра у літературному процесі краю та його роль у різних сферах діяльності. «Дуже прикро, що несправедливі оцінки Федора Потушняка як педагога, письменника мали місце й призвели до смерті у доволі ранньому віці. Його праці свідчать про те, що він був невтомним трудівником на ниві культури, освіти Закарпаття. Після відкриття Ужгородського університету він заявив про себе як про надзвичайно глибокого ерудованого викладача. Наукове осмислення цієї цікавої постаті розпочате, але попереду багато незвіданого, адже поза увагою дослідників залишається велика частина його багатогранної діяльності», – не приховуючи захоплення, розповіла Валентина Володимирівна.

Професорсько-викладацьку конференцію на філфаку приурочили до 110-річчя Федора ПотушнякаДоповідали на пленарному засіданні викладачі філологічного факультету, факультету історії та міжнародних відносин. Зокрема доцентка кафедри української літератури філфаку Олександра Ігнатович зосередила увагу на темі «Ф. Потушняк на вістрі часу», професорка Валентина Барчан розповіла про філософський аспект роману «Смерть положила мені руку на плече», доцентка кафедри української мови Віталія Папіш презентувала дослідження «Художня проза Ф. Потушняка як предмет психолінгвістичного аналізу», а завідувач кафедри античності, середньовіччя та історії України домодерної доби ФІМВ Ігор Ліхтей обрав тему «Невідома «Особова справа вчителя Ф. Потушняка» в державному архіві Закарпатської області»

Відтак викладачі продовжили конференцію у 3 секціях: «Мовознавство», «Літературознавство», «Соціальні комунікації»

Вікторія Кенідра,
фото Олега Хававчака
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.