Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як поєднати подорож, розвиток, цікаві знайомства та… ремонт?

І це не про заробітчанство

2 190
Де знайти крутих і цікавих, щирих та добрих людей? Де знайти однодумців та друзів? З ким поспівати під гітару біля ватри під зорями? З ким не страшно в вогонь і воду, а ще краще – у подорож? Або до спільної доброї справи? Якщо ти хочеш займатися чимось цікавим і корисним поруч із енергійними та надихаючими людьми, тобі точно варто долучатися до молодіжних рухів. Про один із таких – «Будуємо Україну разом» – розкажемо.

Як поєднати подорож, розвиток, цікаві знайомства та... ремонт?

Українці показують безпрецедентну згуртованість у скрутні часи. Цим – круті: готові об’єднуватися і допомагати безкорисливо. Просто тому, що це принесе користь іншим. Так в Україні під час Революції гідності зародився потужний волонтерський рух, який нині має чимало різних напрямків. Один із видів популярного волонтерства серед молоді – рух БУР, що дозволяє подорожувати, розвиватися й допомагати там, де це потрібно.

Всеукраїнський рух «Будуємо Україну разом» (БУР) виник із початком війни на Донбасі: львівська молодь згуртувалася і поїхала до Краматорська відновлювати понищені війною будинки, адже на носі була зима. Місцеві поглядали на «западенців» скоса, але згодом потоваришували й ремонтувати помешкання стали разом. Невдовзі там відкрили й культурний центр «Вільна хата».

Як поєднати подорож, розвиток, цікаві знайомства та... ремонт?Як поєднати подорож, розвиток, цікаві знайомства та... ремонт?Логічне запитання: звідки ж гроші на ремонти? Відповідь проста – все ті ж небайдужі люди (діє програма донейтів БУР-друзі), підприємці, спільнокошти, а також співпраця з Українською ініціативою зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Національний фонд розвитку демократії (NED).

За роки існування БУР розширився й нині охоплює не лише населені пункти Донбасу, а всю Україну. Основні заїзди руху відбуваються у форматі таборів, що тривають від одного до трьох тижнів: волонтери не лише ремонтують, а й займаються неформальною освітою, мають екскурсії, розважаються та просто спілкуються з людьми з різних куточків країни та навіть з-за її меж.

Крім таборів, є й невеличкі так звані БУРчики – кількаденні ремонти для сімей, що їх потребують. Зазвичай БУРчики відбуваються локально й участь у них беруть лише місцеві мешканці, а не люди з різних областей.

Із 14 жовтня 2019-го на Закарпатті діє локальний осередок БУР із центром у Мукачеві. Він, до слова, є одним із перших в Україні. Команда складається з 5 чоловік та кількох десятків волонтерів, приєднатися до яких можуть усі охочі. За час роботи осередку на Закарпатті вже встигли в кілька етапів відремонтувати два помешкання й готують новий БУР – 25-26 січня у Чинадійові.

Тетяна Гичка
Тетяна Гичка

Студентка третього курсу факультету міжнародних економічних відносин Тетяна Гичка долучилася до БУРу вперше у 2018 році, відтоді не лише бере участь у діяльності руху, а  й стала координаторкою амбасадорів у Закарпатті. Дівчина розповідає: «БУР для мене почався з… графіті. Якось я просто заґуґлила хештеґ, що був намальований на стіні. І «встрягла». Я сотні разів передивлялася відео з таборів, а потім наважилася заповнити анкету. Вибрала для себе табір в Заліщиках у 2018 році. Це були прекрасні 7 днів взаємодопомоги, поваги й культурного відпочинку. Ми відбудовували старі помешкання і ремонтували кінотеатр. Тоді зрозуміла, що по-хорошому «вляпалася» назавжди. Бо БУР змінив мене мало не кардинально. Я перестала вірити у шаблони і стереотипи, здолала свої внутрішні перепони і стала на шлях активності. Це було оновлення мене».

Тож волонтерство в БУР – це не лише про допомогу іншим, а й про особистісний розвиток в компанії класних людей з усієї країни.
Як поєднати подорож, розвиток, цікаві знайомства та... ремонт?
Щоб бути в курсі діяльності руху, підписуйтеся у Телеграмі (локальний осередок), Інстаграмі та Фейсбуку  (всеукраїнські сторінки).

Ксенія Шокіна,
фото зі сторінки ВР «Будуємо Україну разом»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.