Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закарпаттям на біціґлях: в Ужгороді презентували велопутівник для мандрівників

Примірники путівника «Твоя наступна подорож Закарпаттям» обіцяють поширювати серед зацікавлених у велотуризмі, турінфоцентрах, також автори охочі поділитися ним із бібліотеками, якщо ті висловлять зацікавленість

0 226
«Твоя наступна подорож Закарпаттям» – докладний путівник для любителів мандрувати на велосипеді. Презентували його 13 лютого в Ужгородському прес-клубі.
Закарпаттям на біціґлях: в Ужгороді презентували велопутівник для мандрівників
Сергій Степчук та Наталія Волошина

Про видання розповіли його творці – автор путівника, краєзнавець та активний турист Сергій Степчук та експерт громадської організації «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону ФОРЗА» Наталія Волошина.

«Путівник створено у рамках проекту транскордонного співробітництва «Велосипеди без кордонів» за фінансової підтримки Королівства Норвегія та уряду Словацької Республіки. Ініційовано проект було для того, щоб поділитися досвідом планування місцевих веломаршрутів, скоординувати свою діяльність із сусідами з інших регіонів України та Словаччини», – пояснює Наталія Волошина.

Закарпаттям на біціґлях: в Ужгороді презентували велопутівник для мандрівниківСергій Степчук докладно розповів про сам путівник та кожен пропонований маршрут зокрема: «Насамперед я хотів викласти свій досвід активного велотуриста й допомогти побачити Закарпаття іншим. Усього тут вміщено 8 маршрутів, хоча виокремити й обрати саме їх було доволі непростим завданням. Ілюстрації до путівника мої – він просякнутий такою собі лав-сторі про хлопчика та дівчинку».

Загалом путівник ознайомить читача із географією та рельєфом Закарпаття, історією краю, також мандрівник знайде тут корисні поради про те, як дістатися Закарпаття, яким часом тут користуються і якою мовою розмовляють, яким є характер місцевих мешканців, які сувеніри варто придбати, де краще зупинитися на нічліг тощо. Відтак представлено самі велосипедні маршрути: Околицями Унґвару, Старою штрекою, По Верховині, По виноробному Закарпаттю, Боржавськими полонинами, На Синевирське озеро, По гірському пасму Пікуя та По Свидовецькому хребту. У додатку до путівника автор наводить інфо про дружні організації, клуби, активістів, велозаходи, а також подає коротенький розмовник, що має допомогти туристу знайти спільну мову із місцевими.

Туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор у коментарі Медіацентру зауважує:

Закарпаттям на біціґлях: в Ужгороді презентували велопутівник для мандрівників
Федір Шандор

– Закарпаття має досить великий потенціал у напрямі розвитку велотуризму. Ми маємо сертифікований за європейськими мірками велоготель, через наш край проходять два міжнародні маршрути та ще більше тридцяти регіональних. Крім того, область має кілька цікавих велосипедних атракцій – велорайдів, які приурочують до різних подій, активно розвивається федерація велоспорту, регулярно відбуваються змагання. Інфраструктура, щоправда, бажала би бути ліпшою, але варто сподіватися, що й ця проблема з часом вирішиться.

Примірники путівника «Твоя наступна подорож Закарпаттям» обіцяють поширювати серед зацікавлених у велотуризмі, турінфоцентрах, також автори охочі поділитися ним із бібліотеками, якщо ті висловлять зацікавленість.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.