Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Зі студентами ФІМВ ділився досвідом легенда американської дипломатії Ден Вітмен

Професор Університету Вашингтона розповів про причини конфліктів та про мрії, яких можна досягти, коли є стратегія і тактика

1 2 776
12 червня на факультет історії та міжнародних відносин завітав професор Університету Джорджа Вашингтона (США) Ден Вітмен. На зустрічі зі студентами поважний гість розповів про свій дипломатичний досвід, а також прочитав лекцію щодо причин світового конфлікту.
Присутніх вітає Віталій Андрейко
Присутніх вітає Віталій Андрейко

«Ми раді вітати професора й дуже вдячні, що він приїхав до нас. Ден Вітмен, без перебільшення, – легенда американської дипломатії. Вам, як майбутнім лідерам української зовнішньополітичної діяльності, буде надзвичайно корисно його послухати», – зазначив декан ФІМВ Віталій Андрейко.

Ден Вітмен
Ден Вітмен

Пан Вітмен розпочав лекцію з розповіді про себе, свою роботу і свій дипломатичний досвід. Професор є колишнім офіцером дипломатичної служби США, за час якої працював у Данії, Іспанії, Південній Африці, Гаїті, Камеруні та ще у 8 країнах світу.

Після 10 років у подорожах вирішив щось змінити у житті й тривалий період не цікавився ні політикою, ні дипломатією, ні консульською роботою.

Професор радить студентам: «Вам потрібно зрозуміти, хто ви є, чого хочете, й розробити стратегію – це перше правило, аби чогось досягти. У вас мають бути мрія, тактика (що потрібно зробити для здійснення цієї мрії вже сьогодні) і стратегія (план розвитку на довгий термін)». Ден Вітмен зазначає, що план є важливим для всіх сфер (політичної, військової, особистого життя), але варто бути готовим до того, що він не спрацює.

Відтак професор перейшов до другої частини лекції й окреслив кілька причин виникнення конфліктів. Серед них виділяє різне сприйняття ситуації, непорозуміння, нестачу ресурсів і страх. Для ілюстрації пан Вітмен навів кілька аналогій зі світової історії та кінематографу.

Студенти переглянули 2 відеоролики: перший – про експеримент з мавпами та нерівною оплатою праці («Capuchin monkeys reject unequal pay»); другий – з пантомімою про подружню сварку («Argument to Beethoven’s Fifth»).
Зі студентами ФІМВ ділився досвідом легенда американської дипломатії Ден Вітмен
Не оминули й розмови про війну в Україні. Протягом лекції професор постійно повертався до цього питання й наводив його як приклад до своєї розповіді. «Україна має перемогти – це не секрет. Цього хочете ви, цього хочу я, цього хоче весь світ. Америка наразі надсилає багато допомоги Україні і буде продовжувати це робити», – наголошує пан Вітмен.

Зі студентами ФІМВ ділився досвідом легенда американської дипломатії Ден ВітменЗі студентами ФІМВ ділився досвідом легенда американської дипломатії Ден Вітмен

Наприкінці зустрічі професор обмінявся подарунками з керівництвом факультету. Він презентував плюшевого бегемотика з емблемою Університету Джорджа Вашингтона, а у відповідь отримав футболку з логотипом факультету історії та міжнародних відносин.

Анастасія Лабик
1 Коментар
  1. Легенда світової дипломатії Ден Вітмен запропонував ужнівцям курс із міжнародного менеджменту – Медіацентр

    […] студентів Ден Вітмен – старший науковий співробітник Інституту […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.