Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Знайомство з університетським життям: в УжНУ тривають Дні відкритих дверей

Факультети радо зустріли своє майбутнє поповнення, демонструючи цікавинки студентських буднів і свят та показуючи фахові перспективи

0 9 412
На горизонті завиднівся період вступу до вишів, тож Ужгородський університет розчинив свої двері для майбутніх здобувачів вищої освіти. Впродовж трьох днів, 25–27 квітня, усі охочі могли відвідати будь-який факультет, ознайомитися зі спеціальностями й визначитися щодо бажаної професії.

Чи не найпершим привітав молодь факультет туризму та міжнародних комунікацій. Учнів зустрів керівний склад підрозділу. Після знайомства юним гостям показали матеріально-технічну базу, розповіли про спеціальності, міжнародні практики й загалом навчальні можливості й перспективи освітніх програм. Також абітурієнти мали змогу подивитися навчальні кабінети, лабораторії та презентаційні матеріали про студентські практики, що дало можливість відчути дух студентського життя на факультеті туризму та МК.

Представники студактиву інженерно-технічного факультету
Представники студактиву інженерно-технічного факультету

Завітали учні й на інженерно-технічний факультет. Майбутні абітурієнти мали можливість поспілкуватися зі студактивом, зокрема головою студентської ради Мирославою Гринчук та очільницею профкому Катериною Хархаліс. Дівчата розповіли школярам про дозвілля на факультеті й активне студентське життя, яке чекає на них після вступу.

Йолана Голик
Йолана Голик

Далі розпочалася офіційна частина. З вітальним словом до майбутніх абітурієнтів звернулася деканеса факультету Йолана Голик: «Наш край потребує інженерних кадрів різних профілів. Тож допомагаємо в цьому, вливаючи в народногосподарський комплекс регіону молодих людей для будівництва, виробничих підприємств та IT-компаній. Наші студенти працюють в найрізноманітніших галузях і є дуже адаптивними до умов сучасного світу».

Відтак виступив і заступник декана Ярослав Легета: «Наші фахівці можуть надати вам не гірші фахові знання в обраній вами галузі, ніж закордонні. А ще ми завжди прислухаємося до бажань наших студентів і намагаємося надавати їм знання в тих сферах, які їх найбільше цікавлять. Я вважаю, що майбутнє за інженерією, а вам бажаю вдалого вибору професії».

Завідувачі кафедр по черзі розповіли молоді про спеціальності, які можна здобути на ІТФ, та відповіли на питання, які виникли у школярів.

Учні на інженерно-технічному факультеті
Учні на інженерно-технічному факультеті

Завершили знайомство з факультетом екскурсією навчальними лабораторіями будівництва, машинобудування та комп’ютерної інженерії, де учні могли оглянути прилади, з якими працюють студенти інженерних спеціальностей.

Факультет математики та цифрових технологій розпочав знайомство з майбутніми абітурієнтами з оглядової екскурсії поверхом. Школярам розповіли про історію підрозділу, його викладачів, показали комп’ютерні класи, поділилися планами розвитку.

Павло Мулеса проводить екскурсію факультетом математики та цифрових технологій
Павло Мулеса проводить екскурсію факультетом математики та цифрових технологій

Офіційна частина проходила в одній із авдиторій факультету та почалася зі звернення декана. «Математика – цариця всіх наук. Той, хто знає математику, – зможе розібратися будь у чому. Ми сумлінно готуємо справжніх фахівців, які є успішними у своїх галузях. А вам хочу побажати правильного вибору, який допоможе досягти тих вершин, яких прагнете»,– привітав учнів Микола Маляр.

Зі студентами спілкується Микола Маляр
Зі студентами спілкується Микола Маляр
Про ФМЦТ розповідає Ігор Король
Про ФМЦТ розповідає Ігор Король

Проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Ігор Король, який також є доцентом кафедри алгебри та диференціальних рівнянь, зазначив, що на факультеті всі є однією великою родиною. «Навчання на нашому факультеті проходить яскравою ниткою через усе життя. У нас дуже драйвові викладачі й студенти, які завжди прагнуть до змін на краще. Кожен рік ми намагаємося впроваджувати щось нове, чого раніше ніколи не було. У нас нема курсів, які читаються з часів царя Гороха», – жартує пан проректор.

Офіційна частина завершилася знайомством із завідувачами кафедр. Ті розповіли молоді про освітні програми, за якими навчають на факультеті.

Гості на факультеті математики та цифрових технологій
Гості на факультеті математики та цифрових технологій

Відтак на школярів чекала кава-брейк, під час якої вони могли познайомитися зі студактивом факультету та розпитати про студентське життя та дозвілля.

Під час другої половини зустрічі студенти й аспіранти факультету презентували власні проєкти й стартапи, які їм вдалося розробити під час навчання або в межах позауніверситетської діяльності. Зокрема, роботи були присвячені мобільним іграм, нейромережам, програмуванню додатків.

Про перспективи працевлаштування розповів Олександр Ткаченко, викладач факультету, який за сумісництвом є керівником навчальних програм EPAM University у Південному та Західному регіонах, а також керівником освітнього напрямку Закарпатського ІТ-кластеру.

Переможці вікторини
Переможці вікторини

Завершили зустріч Kahoot-вікториною, питання до якої були складені за тою інформацією, яку розповідали школярам протягом зустрічі. За підсумками обрали трьох переможців та вручили їм призи.

Вероніка Скоблей та Агнеса-Богдана Русин
Вероніка Скоблей та Агнеса-Богдана Русин

Філологічний факультет також підготував для своїх потенційних студентів цікаву програму зустрічі. Ведучими заходу стали Вероніка Скоблей та Агнеса-Богдана Русин.

Галина Шкурко
Галина Шкурко

Розпочали зі звернення заступниці декана з навчальної роботи Галини Шкурко: «Наш підрозділ об’єднує студентів, які люблять писати вірші, шанують мови, хочуть викладати у школах чи займатися перекладами, а також знімати відео, створювати рекламу та багато іншого. У часи, коли Україна відстоює свою незалежність, ми по-справжньому розуміємо ціну мови в нашому житті. Філологічний факультет став тим могутнім осередком, де розвивають, удосконалюють, вивчають та популяризують українську мову. Ми готуємо універсальних фахівців, гнучких до умов сучасного життя».

Відтак школярам презентували кілька відеопроєктів, які створили студенти. Серед них відеопредставлення факультету, програма, присвячена вивченню закарпатських говірок «А як у вас кажуть?», та соціальний ролик «Слово – це зброя», який є актуальним у сучасних реаліях.

Абітурієнти на філологічному факультеті
Абітурієнти на філологічному факультеті

Після офіційної частини учням влаштували екскурсію факультетом, після чого поділили на групи за бажаними спеціальностями. Завідувачі кафедр ознайомили юнацтво з освітніми програмами та відповіли на питання, що виникли.

Також школярі мали можливість відвідати творчі лабораторії, зокрема редакцію студентської газети «Погляд» і телестудію. Крім цього, для них провели жартівливий профорієнтаційний тест, який мав на меті допомогти визначитися зі спеціальністю.

Наприкінці зустрічі на всіх охочих чекав солодкий стіл і можливість неформально поспілкуватися зі студентами та викладачами.

На біологічний факультет завітало понад 90 учнів зі шкіл Ужгорода та Ужгородського району. Школярі познайомилися з керівництвом підрозділу, студактивом, одержали детальну інформацію щодо наявних напрямів, дізналися про навчальний процес і практики, перспективи працевлаштування, організацію дозвілля і побуту студентів. Також майбутні вступники мали можливість ознайомитися з навчальними аудиторіями, науковими лабораторіями, зоомузеєм та ботсадом УжНУ.

Познайомилися зблизька абітурієнти й із факультетом міжнародних економічних відносин. Учнів вітав керівний склад підрозділу на чолі з деканом Миколою Палінчаком. Під час спілкування молодь дістала детальну інформацію про організацію навчального процесу, спеціальності, практики, можливості міжнародних обмінів, перспективи, які відкриваються перед випускниками факультету тощо.

Традиційно обговорили й студентське дозвілля, можливості самореалізації у громадському житті ФМЕВ. Відтак для абітурієнтів провели екскурсію підрозділом, познайомили з усіма кафедрами та матеріально-технічною базою.

На факультеті здоров’я та фізичного виховання на учнів так само чекало знайомство з підрозділом, детальна розповідь про спеціальності, за якими готують фахівців, і перспективи працевлаштування. Крім того, потенційним студентам розповіли про основні етапи вступу й дали поради майбутнім першокурсникам. Провели й екскурсію факультетом.

На географічному факультеті першим зі старшокласниками поспілкувався декан Іван Калинич. Він розповів про свій досвід в обраній галузі, ознайомив присутніх зі спеціальностями, за якими готують фахівців, та структурою підрозділу, представив адміністрацію, студентську раду.

Зі студентами спілкуються Іван Калинич та Роман Славік
Зі студентами спілкуються Іван Калинич та Роман Славік

Іван Васильович роз’яснив допитливим школярам, чим кадастр різниться від геодезії, підкресливши, що геодезія має на меті вимір земельних ділянок і зображення їх на картах, тоді як працівники галузі кадастру вивчають якість і склад місцевості. Увагу авдиторії привернув і досвід науковця, зокрема той факт, що свого часу йому довелося попрацювати за фахом навіть у Монголії, не кажучи вже про найвіддаленіші куточки СРСР.

Окрім керівника факультету, слово мав і його заступник з виховної роботи Роман Славік, який зробив акцент на тому, що випускники кафедр можуть працювати не тільки вчителями шкіл, що є поширеним стереотипом, а й на різних підприємствах народного господарства, на метеорологічних станціях. За словами доцента, нині геофак має 4 кафедри, які забезпечують підготовку фахівців за 7 освітніми програмами.

Що стосується розважально-інтерактивної частини програми, то після розповіді про життя підрозділу увазі потенційних географів запропонували інтелектуальну гру, підготовлену профкомом.  За підсумком квізу, переможцями з-поміж 4 команд стали… «Неандертальці».

Знайомство з університетським життям: в УжНУ тривають Дні відкритих дверейНаприкінці заходу молодь мала змогу зазирнути в кабінет мінералогії і геології, де зібрано понад 600 екземплярів гірських порід з усієї України та з-за кордону, поцікавитися, звідки беруться такі артефакти і що з них виготовляють.

Що таке суспільні науки, які спеціальності до них належать, абітурієнти мали нагоду дізнатися безпосередньо на факультеті суспільних наук. Декан підрозділу Юрій Остапець розповів школярам про навчальний процес на факультеті, кафедри, перспективи, які відкриваються перед випускниками. Поспілкувалися з потенційними студентами і безпосередньо очільники кафедр та представники студактиву ФСН. Завершили пізнавальну зустріч психологічно-розважальними тестами.

На стоматологічному факультеті колектив підрозділу на чолі з деканом Євгеном Костенком ознайомив учнівську молодь з особливостями підготовки фахівців за спеціальністю «Лікар-стоматолог» (терапевт, хірург, ортопед, дитячий ортодонт, імплантолог). Також провели гостям екскурсію навчальними аудиторіями кафедр факультету та зуботехнічною лабораторією. Підсумували зустріч, спілкуючись за круглим столом.

У Природничо-гуманітарному фаховому коледжі День відкритих дверей теж розпочався зі знайомства з керівництвом цього підрозділу УжНУ. Абітурієнтам розповіли про навчальний процес, спеціальності, за якими готують фахівців, перспективи після завершення навчання. Мали змогу школярі поспілкуватися і з представниками студентської ради коледжу, від яких дізналися про життя в гуртожитку, умови та виго́ди, процедуру поселення та вартість проживання. Крім того, учні дістали конструктивні відповіді на запитання стосовно нюансів вступної кампанії 2023 року.

Анастасія Лабик, Сергій Чернишов
та за повідомленнями факультетів УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.