Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

День історика-американіста стане в Ужгороді традиційним

Програма відзначення заокеанського Дня подяки ужнівцями включила «розмову без краваток», мандрівку «Ужгород американський» та обід з обовʼязковими для свята стравами

0 709
Відкриття спеціалізації «Американістика» на бакалавраті з «Історії та археології» в Ужгородському університеті для багатьох стало несподіванкою. Дехто поставився до сенсаційного факту з недовірою, адже подібне дозволив собі хіба що український виш номер один – Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Коли ж до навчання в Ужгороді приступили перші американісти, то голоси скептиків стихли.
День історика-американіста стане в Ужгороді традиційним
Роман Офіцинський пояснює, що знімає скульптурка засновника американського поп-арту Андрія Ворголи

А через певний час студенти гідно представили перші наукові роботи й здобули симпатії учасників їх прилюдного захисту. До того ж здобувач ступеня доктора філософії Крістіан Папп обрав для дисертаційного дослідження маловідомі аспекти громадянської війни в США 1861–1865 років. Коли ж до ужгородських американістів звикли, вони креативно нагадали про себе.

З ініціативи кафедри історії України, що запровадила спеціалізацію, в Ужгороді започатковано відзначення Дня подяки (Thanksgiving Day), що уособив єднання поколінь у країнах Північної Америки, Карибського регіону й Африки (Ліберія). У США це державне свято має тривалу традицію й припадає на четвертий четвер листопада. Саме тоді у провідній державі сучасного світу стартує піднесений різдвяно-новорічний сезон.

День історика-американіста стане в Ужгороді традиційним
Біля Свободки

До урочистостей долучилися студенти й аспіранти, що спеціалізуються на американістиці, та їхні наставники. У знаменний четвер вони провели вперше й День історика-американіста. Програма дійства включила «розмову без краваток» у приміщенні кафедри історії України, півторагодинну мандрівку містом під назвою «Ужгород американський», святковий обід з обовʼязковими в День подяки стравами.

У всіх акціях активну участь узяли студенти першого і другого курсів спеціалізації «Американістика», майбутні доктори філософії, викладачі. Після невимушеної розмови на кафедрі найкращі студенти отримали символічні подарунки – свіжі історико-краєзнавчі та мистецтвознавчі видання, що побачили світ завдяки меценату Роберту Бровді та туризмознавцю Федору Шандору.

День історика-американіста стане в Ужгороді традиційним
Сервірування столу на День подяки

Відтак завідувач кафедри історії України професор Роман Офіцинський ознайомив шановне товариство з «Ужгородом американським». Торік текст цієї екскурсії зі світлинами оприлюднив онлайн-путівник «Varosh», що викликало значний інтерес і на сьогодні публікація має понад 13 тисяч переглядів. «Ужгород американський» увійшов також до навчального посібника «Екскурсії Ужгородом», появу якого прихильно зустріли шанувальники міста і краю.

Під час екскурсії наживо акцент зроблено на новітніх артефактах і знакових подіях, що тісно пов’язали Ужгород з американськими народами і державами. Зокрема, мовилося про унікальний випадок в історії України, коли першим губернатором Підкарпатської Русі (регіону в складі Чехословаччини) був громадянин США Григорій Жаткович.

Тішить, що допитливими екскурсантами стали й здобувачі ступеня доктора філософії зі спеціальності «Історія та археологія» першого року навчання на чолі з викладачем – доцентом Юрієм Данильцем.

День історика-американіста стане в Ужгороді традиційним
Гарбузовий суп

Насамкінець професор Р. Офіцинський пригостив американістів святковим обідом. Його приготували у затишному сімейному ресторанчику «Сієста» в ужгородському середмісті. Його назва іспанською означає короткий пообідній відпочинок, що характерний для Латинської Америки. А кулінарними шедеврами почастували гостинні господарі Вікторія Цанинець і Володимир Шахайда, в котрого за плечима досвід праці шеф-кухарем у дорогих ресторанах і на американському континенті.

Зазвичай стравами в День подяки є фарширована індичка з журавлиновим соусом, картопляне пюре, овочеві салати й солодкий пиріг з гарбузовою начинкою. Наразі зроблено маленьку творчу корекцію, тож замість пирога на столі появилися смачний гарбузовий суп, а фаршировану птицю замінило вишукане індиче філе. Примітно, що гурманам цю новину власники ресторанчика сповістили на сторінці соціальної мережі Facebook, як відомо, американської за походженням й адмініструванням.

День історика-американіста стане в Ужгороді традиційним
Смакували індичим філе з журавлиним соусом і картопляним пюре

На подячному обіді (воістину сімейному!) присутні неквапливо обмінювалися думками і враженнями на різні теми. Професор Роман Офіцинський, доцент Наталія Радченко, викладач Павло Худіш, аспірант Крістіан Папп спільно зі студентами намітили наступні інтелектуальні й розважальні акції впродовж поточного навчального року. Першокурсниця Ольга Гичка радила увагу приділити заходам із глибшого пізнання сучасної американської культури. Як наголосив другокурсник Володимир Філей: «Другий рік навчання навіть приємніший за перший. Повсякчас дізнаємося нове з несподіваних ракурсів. Американістика настільки цікава, що ми заглибилися в неї з головою».

До речі, Володимир, крім англійської, успішно опановує іспанську. А задля студій на американістиці в Ужгороді першокурсник Дмитро Магаляс полишив рідні Чернівці, де його рекомендували до зарахування в національний університет імені Юрія Федьковича.

За інформацією старшого лаборанта кафедри історії України Тетяни Попович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.