Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Їжак UA» завітав на відділення журналістики

Тележурналіст Анатолій Костюх відвідав медійників УжНУ рамках проекту «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи»

0 394

«Їжак UA» завітав на відділення журналістики

У рамках проекту «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи» минулого тижня у прес-клуб молодого журналіста «Медіаперспективи» завітав автор та засновник «Їжак UA», тележурналіст Анатолій Костюх.
Юрій Бідзіля
Юрій Бідзіля

Першим до присутніх звернувся завідувач кафедри журналістики професор Юрій Бідзіля, представивши гостя, який вже нині є потенційним роботодавцем для майбутніх медійників. «Сьогоднішній захід проводиться, з одного боку, з ініціативи Анатолія, з іншого – у рамках нашого проекту, тому прошу долучатися до обговорення, використовувати всі надані можливості і надалі робити спільні проекти. Ми працюємо в поліетнічному регіоні, де мешкають різні етнонацінальні спільноти, – і це наші переваги. Ви можете й маєте висвітлювати інформацію стосовно нацменшин так, щоб це було зрозуміло й іншим регіонам», – порадив юним журналістам і рекламістам-піарникам Юрій Михайлович.

Анатолій Костюх
Анатолій Костюх

Відтак про діяльність та специфіку відеоконтенту «Їжак UA» розповів його засновник Анатолій Костюх: «Довго обирав, куди вступати: політологія чи журналістика,  врешті зупинив свій вибір на першому. Проте я майже 10 років пропрацював журналістом – в Закарпатській філії ПАТ НСТУ Тиса-1, на «21 channel», «М-студіо»… Донедавна не вірилося в те, що телебачення відійде на другий план, хоч і були такі думки. Люди його ще дивилися, коли був аналоговий, тобто доступний сигнал. Тепер, з переходом на цифровий сигнал, споживач інформації перед вибором –шукати щось на телебаченні або ж одним кліком знайти потрібний відеосюжет в інтернеті».

На продовження теми звернув увагу на те, що більшість телеканалів всі програми «заливають» в Ютуб, адже потенційний глядач саме таким шляхом звик отримувати інформацію. Розповів пан Анатолій і про звичайний будній день тележурналіста: «Вам дають мікрофон, оператора й кажуть відзняти сюжет про певну подію, яка, найімовірніше, відбудеться зранку. Матеріал буде готовий ввечері й виявиться доволі сухим, адже на той момент всі вже будуть ознайомлені з тим, що відбулося». Анатолій Костюх все ж знайшов альтернативу, закупив потрібну техніку й  виготовляє доволі якісний та конкурентоспроможний продукт.

Під час практичного заняття
Під час практичного заняття

«Їжак UA» – це перше закарпатське інтернет-телебачення, доступне всім, у будь-якому кутку світу, без цензури. Формат дозволяє глядачу обирати контент на свій розсуд, без нав’язування програмної політики, а також складати свій плейлист відео, що сприяє взаємодії глядача з журналістом.

Найцікавішими моментами тренінгу, звичайно, стали практичні завдання та запис відео. За стандартами, для цього потрібен був оператор, його помічник, ведуча та гість програми. За кілька хвилин уже було обрано тему, підключено всю потрібну апаратуру.

Володимир Тарасюк
Володимир Тарасюк

Студенти-третьокурсники впоралися з поставленим завданням. Як зауважив пан Анатолій, це вже готовий продукт, який можна запускати в мережу. Похваливши молодь, назвавши «вже журналістами», побажав ще трохи досвіду і бажання працювати, що стане рушійною силою в журналістській справі.

Із завершальним словом виступив головний редактор газети «Погляд», доцент Володимир Тарасюк, висловивши подяку за цікавий та інформативний тренінг Анатолію Костюху. Крім того, звернувся до студентів: «Додаткова платформа – це завжди плюс. Перевага тут явна для наших студентів, тому раджу використати можливості. По-перше, ви молоді, а це перспектива творчої самореалізації. По-друге, знову ж таки у вас буде шанс попрактикуватися в тележурналістиці, спробувати себе в кадрі. По-третє, це поле для написання проектів, курсових та дипломних робіт. Пробуйте себе, набувайте досвіду!».

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.