Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кафедра історії України вже традиційно відзначила День історика-американіста

Розпочали з ранкової програми на телеканалі «UA: Закарпаття», продовжили тематичною екскурсією «Ужгород американський», відтак і студенти, й викладачі неформально поспілкувалися за чаєм в одному з ресторанчиків середмістя Ужгорода

0 704
Днями, а точніше у четвер, 29 листопада, кафедра історії України Ужгородського університету відзначила свій щорічний День історика-американіста. Цей захід традиційно приурочено до Дня Подяки, котрий у багатьох англомовних країнах відзначається восени в різний час.
Юрій Славік розпочинає екскурсію
Юрій Славік розпочинає екскурсію

Минулого року ініціював, організував і провів День історика-американіста завідувач випускової кафедри – історії України, доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський. Тепер же натхненниками, розробниками й виконавцями програми резонансного дійства стали його молоді та перспективні колеги – кандидат історичних наук, доцент Юрій Славік і викладач, здобувач ступеня доктора філософії Крістіан Папп, які тісно пов’язані з американістикою сферами своїх наукових зацікавлень і навчально-методичною діяльністю.

Молода, але досить амбітна спеціалізація «Американістика» на бакалавраті з «Історії та археології» в Ужгородському університеті відкрита три роки тому. В Україні за цим напрямком готують фахівців лише в двох університетах. Крім Ужгородського, ще в Київському національному ім. Т. Шевченка. Протягом цього часу студентами-американістами УжНУ стали півтора десятка абітурієнтів. Значна частина їх приєдналася до студентських лав цього навчального року, що засвідчує зростання інтересу до нового фаху.

На ранковому ефірі побували викладач Крістіан Папп та студент-американіст Володимир Філей
На ранковому ефірі побували викладач Крістіан Папп та студент-американіст Володимир Філей

День історика-американіста розпочався із ранкової програми на регіональному телеканалі «UA: Закарпаття» (донедавна «Тиса-1»). У студію до харизматичних ведучих Ірини Міллер та Яни Процюк завітали американісти з кафедри історії України Ужгородського університету – викладач Крістіан Папп і студент-третьокурсник Володимир Філей. Під час цікавої невимушеної бесіди співрозмовники з’ясували те, наскільки близькою для закарпатців є Америка, навіщо українцям поглиблено вивчати минуле й сьогодення своїх стратегічних союзників США і Канади, які особливості мовної підготовки студентів-американістів, що заплановано на День історика-американіста.

Біля ужгородської статуї Свободи
Біля ужгородської статуї Свободи
Ужгородське чаювання :)
Ужгородське чаювання 🙂

Головним пунктом святкового дійства стала тематична екскурсія «Ужгород американський». Її провів доцент Юрій Славік, який цьогоріч пройшов двотижневе наукове стажування в США. Протягом годинної прогулянки студенти-американісти на власні очі побачили артефакти й об’єкти, які поєднують порівняно невелике центральноєвропейське Закарпаття із могутніми заокеанськими державами, передусім зі США і Канадою.

Як резонно відзначив Юрій Славік, найперше об’єднавчим чинником є люди, вихідці з карпатського регіону, які успішно реалізувалися у Північній Америці та здобули світове визнання у різних сферах. Деякі з них увіковічнені в бронзі та в назвах вулиць адміністративного центру Закарпатської області. Це і перший губернатор Підкарпатської Русі (1919–1921), громадянин США Григорій Жаткович; художник, засновник поп-арту Енді Воргол (Андрій Варгола, родом з Лемківщини); всесвітньо відомий ілюзіоніст Гаррі Гудіні (його бабуся походить з Ужгородщини); силач-спортсмен з Іршавщини Іван Фірцак, який саме в США виконав один зі своїх найвідоміших трюків «Людина під колесами машини».

Під час обговорення планів на майбутнє
Під час обговорення планів на майбутнє

Загалом же життєві долі низки знаних закарпатців тісто пов’язані з американським континентом. Нині головним атрибутом «американського Ужгорода» служить міні-скульптура «Свободка», що є зменшеною копією знаменитої нью-йоркської статуї. Встановлення скульптурки в Ужгороді стало символічним нагадуванням про те, що саме статуя Свободи, образно кажучи, зустрічала численні кораблі з тисячами закарпатських трудових емігрантів, які наприкінці ХІХ та на початку ХХ століття масово прибували в Америку в пошуках кращої долі.

Відтак організатори й учасники Дня історика-американіста влаштували чаювання. Звісно, не йдеться про реконструкцію знаменного Бостонського (Boston Tea Party), з якого 245 років тому (16 грудня 1773 р.) розпочалася Американська революція. Цього разу відбулася неформальна розмова студентів і викладачів за горнятками чаю в одному з ресторанчиків у середмісті Ужгорода. Доцент Юрій Славік розповів про свої враження від двох подорожей до Сполучених Штатів, а викладач Крістіан Папп, який ретельно вивчає маловідомі аспекти громадянської війни у США (1861–1865), поділився особистим досвідом опрацювання першоджерел і капітальних наукових праць з минулого американського континенту. Водночас у невимушеній обстановці обговорено тематику майбутніх інтелектуальних і розважальних заходів з історичної американістики, які заплановано провести впродовж поточного навчального року.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.