Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Дистанційне навчання в Ужгородському університеті ступає на новий щабель

Про особливості переходу на оновлену версію сайту електронного навчання Медіацентр поспілкувався з в.о. начальника Центру інформаційних технологій Олексієм Куруцою

0 774
Ужгородський національний університет уже пристосувався до навчання в онлайн-режимі, студенти та викладачі поступово адаптувалися до нетипового раніше формату. Хоча сайт електронного навчання, який нині власне й дає можливість проводити чи не більшу частину навчання дистанційно, функціонує в університеті вже понад 6 років.
Олексій Куруца
Олексій Куруца

Протягом минулого семестру ужнівці активно використовували цей ресурс. Його якісна й безперебійна робота залежить від відділу електронного навчання Центру інформаційних технологій (ЦІТ). Нині триває перехід на оновлену версію сайту, тож саме привід для Медіацентру поспілкуватися з в.о. начальника ЦІТ Олексієм Куруцою.

  • Олексію Степановичу, невдовзі  побачимо новий сайт?

– Насправді сайт вже працює. І за фунціоналом та візуально змін майже не буде. Ми використовуємо платформу Moodle, яка постійно розвивається й оновлюється. Відповідно й наш сайт постійно оновлювався. Є велика різниця між системою і наповненням системи, власне з останнім і виникли деякі негаразди.

  • Чому ж виникла потреба у оновленні?

– З 2014 року ми працювали на одному сайті. База даних, яка накопичилася за цей період, сягала кількох десятків мільйонів записів, а це, зрозуміло, впливало на швидкість роботи сервісу. Саме тому перехід з нового навчального року на оновлений ресурс було нагальним питанням. Ми почали обговорювати цей варіант ще торік, а тепер оновлений сайт готовий до функціонування, а на старому (moodle.uzhnu.edu.ua) ще відбувається ліквідація академзаборгованості за минулий навчальний рік.

  • А що буде із завантаженими матеріалами на минулій версії? Буде їх якось перенесено?

– На новому сайті не буде раніше накопиченої інформації, адже саме велика кількість різних матеріалів впливала на роботу сервісу. Викладачі або відповідальні особи на факультеті, в разі потреби з допомогою фахівців відділу електронного навчання зможуть перенести потрібні навчальні матеріали з попередньої версії. Поки що задля уникнення навантаження на сервер було введено обмеження на розмір матеріалів, які викладачі можуть розміщувати на сторінках своїх курсів. Тому всі потрібні навчальні матеріали великих розмірів слід завантажувати через робочі акаунти на Google Диск, де немає обмежень щодо розмірів, та й надійність збереження цих даних і доступ до них є майже 100%. На сайті електронного навчання тоді достатньо вказувати тільки посилання. Відповідно й виконані завдання, якщо вони великі за обсягом, студенти теж можуть надсилати на e-mail викладача чи Google Диск.

  • Які будуть ще новації, окрім наповнення сайту?

– Головна відмінність не так пов’язана з самим сайтом, як із користувачами. Раніше всі самостійно реєструвалися на сайті, важко було ідентифікувати користувача. Студент створює будь-яку пошту й може вказати будь-яке ім’я, а це означає, що неможливо всіх розпізнати. З нового навчального року для всіх студентів створюються облікові записи в межах підписки сервісу G Suite for Education – і вже маємо їх зареєстровано понад 85% (більш ніж 13 тис.).

Паралельно на сайті електронного навчання працівники ЦІТ реєструють студентів і викладачів. Це верифіковані електронні скриньки: у викладачів у домені uzhnu.edu.ua, а у студентів – student.uzhnu.edu.ua. Окрім цього тепер студентам не доведеться самостійно реєструватися на більшість дисципліни. Варто наголосити, що логін буде такий самий, як і електронна пошта, куди власне й прийде лист із тимчасовим паролем, який слід змінити при першому вході.

У разі появи якихось проблем із використанням сайту, авторизацією, завантаженням матеріалів, звертайтеся до відповідальних осіб на факультеті або пишіть на адресу e-learn@uzhnu.edu.ua, вказуючи ваше ПІБ, факультет та детальний опис проблеми.

Більше інформації про відділ електронного навчання за посиланням.

Розмовляла Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.