Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ став партнером проєкту збереження гастрономічної спадщини регіонів України

Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття» як результат реалізації ініціативи сприятиме розбудові міжрегіонального партнерства з питань захисту гастрономічної спадщини Закарпатської та Одеської областей

0 140
9 серпня в Ужгородському скансені презентували проєкт національної співпраці «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття»», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду та охоплює Закарпатську й Одеську області.

Заявником проєкту стала громадська організація «ІМАГО культури», а серед партнерів – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської облради та громадська спілка «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», Київський національний університет ім. Т. Шевченка, Одеська академія харчових технологій та Ужгородський національний університет.

Олена Мотузенко, Людмила Козловська, Надія Бойко та Мар’яна Готра
Олена Мотузенко, Людмила Козловська, Надія Бойко та Мар’яна Готра

Організатори ініціативи зауважують, що гастрономічна спадщина – це елемент нематеріальної культурної спадщини, що потребує захисту й охорони держави, а також об’єкт туристичного тяжіння та ресурс локального і регіонального розвитку. Експертка проєкту Олена Мотузенко зауважила, що ця тема важлива для України, але наразі закрита. Тож ініціатива покликана розпочати дискусію на національному рівні й спрямована на розбудову інструментів захисту регіональної нематеріальної культурної спадщини через оцифрування гастрономічних традицій і створення віртуального музею як компонента онлайн-хабу НКС Закарпаття. З метою збереження обрядових традицій приготування їжі різних етнічних груп, ресурс інтегруватиме створені за європейськими вимогами бази даних елементів гастрономічної спадщини, а на їх основі будуть розроблені три досьє елементів нематеріальної культурної спадщини в Закарпатській та Одеській областях.

Надія Бойко
Надія Бойко

Концепція проєкту має наукову складову. Зокрема, йдеться про системний науковий супровід силами вишів країни щодо дослідження традиційних продуктів, харчової безпеки тощо. Експертка проєкту від Ужгородського університету професорка Надія Бойко каже: «Наше завдання полягає в тому, щоб показати, що їжа наших предків не тільки красива і смачна, а й корисна для здоров’я. Ми розповімо, як інгредієнти збалансовані у закарпатських стравах, як вони впливають на організм кожної людини. Створення «Вітрини Закарпаття» дасть змогу продемонструвати, що наші регіональні страви, крім туристичної привабливості, це і корисне для здоров’я, збалансоване, індивідуальне харчування».

Такий підхід дасть змогу захищати традиційні продукти, правильно вибудовувати додану вартість на них і перетворити їх на магніти для туристів.

Представники обласної влади ініціативу підтримали: наміри сприяти реалізації проєкту на Закарпатті закріпили підписанням меморандуму про співпрацю. Директорка управління туризму Закарпатської ОДА  Мар’яна Готра зауважила, що проєкт буде цікавим не тільки для туристів, а й для місцевих жителів, адже далеко не всі закарпатці знають свою традиційну кухню.

Проєкт сприятиме розбудові міжрегіонального партнерства з питань захисту гастрономічної спадщини Закарпатської та Одеської областей як складової НКС України та підтримці місцевих спільнот – носіїв виробничих обрядових традицій засобами сталого туризму через інноваційні інструменти наукового супроводу, диджиталізації та освіти/просвіти.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.