Професорка УжНУ Надія Бойко представила Україну на наукових форумах Європи
Участь у престижних міжнародних заходах не лише підвищує авторитет української науки, а й відкриває нові можливості для співпраці, обміну досвідом та залучення міжнародних ресурсів для розвитку вітчизняних досліджень
20 червня науковиця відвідала Саміт партнерства «One Health World Microbiome» у Національній академії медицини в Парижі (Франція). Подія, що відбулася під високим патронатом Еммануеля Макрона, була присвячена обговоренню інновацій у дослідженні мікробіому та його ролі у поліпшенні здоров’я планети. Учасники саміту мали детальний огляд структури й початкового програмування Плану управління навколишнім середовищем (WMP), його місця в політиці охорони здоров’я та довкілля, а також ознайомилися з роботою спеціалізованих груп і короткостроковими й середньостроковими цілями ініціативи.
На саміті Надія Бойко представила доповідь «Microbiome changes associated with atherosclerosis, posttraumatic stress syndrome, and age-related diseases as key targets for individual longevity» (Зміни мікробіому, пов’язані з атеросклерозом, посттравматичним стресовим синдромом та віковими захворюваннями як ключові цілі для індивідуального довголіття).
Після повернення з Франції науковиця надовго в Україні не затрималася, адже її чекало наступне відрядження – на головну наукову подію року у сфері продовольчої безпеки та харчових технологій. Надія Бойко виконує важливу місію як амбасадорка Global Harmonization Initiative (GHI) в Україні – міжнародної ініціативи, яка об’єднує зусилля науковців з усього світу для сприяння гармонізації глобальних правил та законодавства щодо безпеки харчових продуктів.
Саме в межах цієї діяльності протягом 25–27 червня у Роттердамі (Нідерланди) відбувся 2-й «GHI WORLD CONGRESS», присвячений важливим і актуальним питанням взаємодії продовольчої безпеки, здоров’я людей і сталого розвитку як викликів сьогодення і майбутнього. Подія зібрала провідних експертів з усього світу для обговорення найгостріших проблем сучасної продовольчої системи.
Під час конгресу особливу увагу було приділено дослідженням альтернативних білків, що є критично важливим напрямом в умовах зростання населення планети та необхідності скорочення екологічного впливу традиційного тваринництва. Учасники також детально розглянули інновації в безпеці й захисті продовольчих речей, а також сталі продовольчі системи, які здатні забезпечити продовольчу безпеку без шкоди для навколишнього середовища.
Серед інших важливих тем конгресу – етичні та релігійні аспекти переходу на нові продовольчі системи, мікробіологія харчових продуктів та їх регуляція і гармонізація. Особливу увагу приділили сенсорній науці та персоналізованому харчуванню як перспективному напрямку розвитку, який може революціонізувати підходи до дієтології та нутриціології.
Завдяки попередньому запрошенню Надії Володимирівни від України в роботі Конгресу взяли участь представники Національного університету біоресурсів і природокористування України – проректорка з наукової роботи та інноваційної діяльності Оксана Тонха і проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша.
Участь у таких престижних міжнародних заходах не лише підвищує авторитет української науки, а й відкриває нові можливості для співпраці, обміну досвідом та залучення міжнародних ресурсів для розвитку вітчизняних досліджень.