Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професорка УжНУ Надія Бойко представила Україну на наукових форумах Європи

Участь у престижних міжнародних заходах не лише підвищує авторитет української науки, а й відкриває нові можливості для співпраці, обміну досвідом та залучення міжнародних ресурсів для розвитку вітчизняних досліджень

0 3

Професорка УжНУ Надія Бойко представила Україну на наукових форумах Європи

Червень для завідувачки кафедри медико-біологічних дисциплін, докторки біологічних наук професорки Надії Бойко виявився насиченим і плідним у міжнародній науковій комунікації. Пані Надія представила Україну відразу на двох престижних наукових форумах Європи, демонструючи, що попри складні умови сьогодення українська наука продовжує активно інтегруватися у світову.

20 червня науковиця відвідала Саміт партнерства «One Health World Microbiome» у Національній академії медицини в Парижі (Франція). Подія, що відбулася під високим патронатом Еммануеля Макрона, була присвячена обговоренню інновацій у дослідженні мікробіому та його ролі у поліпшенні здоров’я планети. Учасники саміту мали детальний огляд структури й початкового програмування Плану управління навколишнім середовищем (WMP), його місця в політиці охорони здоров’я та довкілля, а також ознайомилися з роботою спеціалізованих груп і короткостроковими й середньостроковими цілями ініціативи.

На саміті Надія Бойко представила доповідь «Microbiome changes associated with atherosclerosis, posttraumatic stress syndrome, and age-related diseases as key targets for individual longevity» (Зміни мікробіому, пов’язані з атеросклерозом, посттравматичним стресовим синдромом та віковими захворюваннями як ключові цілі для індивідуального довголіття).

Після повернення з Франції науковиця надовго в Україні не затрималася, адже її чекало наступне відрядження – на головну наукову подію року у сфері продовольчої безпеки та харчових технологій. Надія Бойко виконує важливу місію як амбасадорка Global Harmonization Initiative (GHI) в Україні – міжнародної ініціативи, яка об’єднує зусилля науковців з усього світу для сприяння гармонізації глобальних правил та законодавства щодо безпеки харчових продуктів.

Саме в межах цієї діяльності протягом 25–27 червня у Роттердамі (Нідерланди) відбувся 2-й «GHI WORLD CONGRESS», присвячений важливим і актуальним питанням взаємодії продовольчої безпеки, здоров’я людей і сталого розвитку як викликів сьогодення і майбутнього. Подія зібрала провідних експертів з усього світу для обговорення найгостріших проблем сучасної продовольчої системи.

Професорка УжНУ Надія Бойко представила Україну на наукових форумах ЄвропиПід час конгресу особливу увагу було приділено дослідженням альтернативних білків, що є критично важливим напрямом в умовах зростання населення планети та необхідності скорочення екологічного впливу традиційного тваринництва. Учасники також детально розглянули інновації в безпеці й захисті продовольчих речей, а також сталі продовольчі системи, які здатні забезпечити продовольчу безпеку без шкоди для навколишнього середовища.

Серед інших важливих тем конгресу – етичні та релігійні аспекти переходу на нові продовольчі системи, мікробіологія харчових продуктів та їх регуляція і гармонізація. Особливу увагу приділили сенсорній науці та персоналізованому харчуванню як перспективному напрямку розвитку, який може революціонізувати підходи до дієтології та нутриціології.

Завдяки попередньому запрошенню Надії Володимирівни від України в роботі Конгресу взяли участь представники Національного університету біоресурсів і природокористування України – проректорка з наукової роботи та інноваційної діяльності Оксана Тонха і проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша.

Участь у таких престижних міжнародних заходах не лише підвищує авторитет української науки, а й відкриває нові можливості для співпраці, обміну досвідом та залучення міжнародних ресурсів для розвитку вітчизняних досліджень.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.