Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Без планів: як студенти готуються зустрічати можливі блекаути?

Хоча осінь минула без проблем з електроенергією, попереду ще 2,5 місяці зими: важливо не забувати про це й готуватися до будь-якого варіанту

0 84

Без планів: як студенти готуються зустрічати можливі блекаути?

Ось уже й третя зима, як Україна відбиває атаки російських терористів. Ворог активно користується своїми перевагами в ракетно-дроновому оснащенні не лише на полі бою, а й прагне максимально погіршити життя цивільних, обмежуючи їм доступ до тепла й електроенергії. Принаймні таку стратегію проти нас недолюдки застосували минулої зими. Українцям доводилося жити за графіками вимкнень, а часто й із незапланованими перебоями. Різко зростав попит на генератори, павербанки, інші автономні джерела електроенергії. Багато хто сподівався. що зима 2023–2024 років не принесе цих складнощів, та наразі дуже ймовірно, що росія спробує повторити терор. Чи готові до нього студенти? Це ми й спробували з’ясувати.
Максим Галашко
Максим Галашко

Студент ІІ курсу відділення журналістики Максим Галашко розповідає:
«Чесно, ще нічого не планував, не купував. Хоча план таки є: ходитиму в кав’ярні заряджатися й працювати там. І, напевно, більше проводитиму час із друзями та близькими. Про всяк випадок маю два повербанки. Одному, правда, вже 6 років, тож його надовго не вистачає. Думаю купити собі книжок, буду поповнювати словниковий запас і розвивати уяву. Якось переживу цей період».

Тетяна Спірін
Тетяна Спірін

Студентка ІІ курсу факультету здоровʼя та фізичного виховання Тетяна Спірін намагається знайти плюси навіть у такій ситуації: «Я маю павербанки. Того року ще купили лампи, які заряджаються й довго можуть світити, також є теплий одяг. Це весь мій запас. Але головне, щоб постачали газ, бо без нього не знаю як будемо гріти вдома воду. А так можна знайти й плюси в тому, що вимикають світло чи будуть вимикати: по-перше, що сиджу менше в телефоні (економлю), по-друге, з’явилося більше спілкування вдома, по-третє, навчилася цінувати те, що вдома є світло, вода і газ».

Без планів: як студенти готуються зустрічати можливі блекаути?Першокурсник-інженер Назар Рябінчак вирішив покластися на інших:

«Сам я ніяк не готуюся, хоч думаю про це. В хлопця, з яким живу на квартирі, є зарядна міністанція. Тому на випадок вимикання світла до неї можна буде під’єднати різні пристрої, навіть холодильник чи котел».

Існують певні рекомендації щодо того, як правильно підготуватися до блекаутів. Наприклад, на офіційному сайті КМДА ще в жовтні радили робити запас продуктів, що не потребують електроенергії для приготування, запастися павербанками та ліхтариками, підготувати аптечку й теплий одяг.

Підготовку Закарпаття до блекаутів обговорювали ще наприкінці літа. Як повідомляв Карпатський об’єктив, тоді голова правління НЕК «Укренерго» – NPC Ukrenergo Володимир Кудицький, керівництво ОВА, районів і територіальних громад області, а також підприємці й представники місцевих енергокомпаній радилися, як забезпечити закарпатців електроенергією в разі кризи, планували посилення енергетичної незалежності регіону.

І хоча осінь, на щастя, минула без проблем з електроенергією, попереду ще 2,5 місяці зими. Дуже важливо не забувати про це й готуватися до будь-якого варіанту розвитку подій.

Дмитро Воробйов, студент відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.