Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про прийдешні вибори та політичні партії у США ужнівці спілкувалися з професором Гарвардського університету

Деніел Дж. Епстейн приїхав в Україну передусім для налагодження контактів між американськими та українськими науковцями

0 68
Мирослава Лендьел представляє професора Епстейна
Мирослава Лендьел представляє професора Епстейна
Днями студенти й викладачі Ужгородського національного університету  мали нагоду поспілкуватися з професором факультету державного управління Гарвардського університету Деніелом Дж. Епстейном.

Про мету заходу розповіла проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел: «Професор Деніел Епстейн приїхав в Україну передусім для налагодження контактів між американськими та українськими науковцями, нашого університету зокрема. Тобто у нас буде нагода приєднатися до наукової віртуальної мережі, брати участь у різноманітих семінарах, розвивати контакти для напрацювання можливих спільних досліджень».

Під час своєї лекції гість із Америки говорив зі слухачам про президентські вибори 2024 року та конкуренцію політичних партій у США. Під час двогодинної бесіди англійською мовою професор зі студентами обговорили такі теми:

  • республіканський поділ: президентство Трампа; розділення Республіканської партії між тими, хто підтримує політику Трампа, і тими, хто проти неї;
  • демократична дилема: рішення Байдена знову балотуватися в 2024 році;
  • роль партійних систем США;
  • свобода вибору третіх сторін – американська система дозволяє громадянам голосувати за сторонніх кандидатів;
  • політичні рішення всередині партій: вибір, зроблений республіканцями або демократами.
Професор Епстейн
Професор Епстейн

Після зустрічі учасники жваво долучалися до дискусій на додаткові теми, що особливо сподобалося закордонному лектору. Деніел Епстейн каже: «Читати лекцію перед такою авдиторією дуже цікаво. Приємно було почути непрості для відповіді запитання від студентів. Найскладніше, мабуть, те, що стосувалося американської політичної системи – чи справді вона забезпечує реальну свободу?»

Також гарвардський професор поділився думками про роль і вплив ЗМІ, соціальних мереж у питаннях конкуренції політичних партій на сучасних виборах: «Пам’ятаю часи, коли не було соціальних мереж. Чимало людей, особливо молодь, відчували відсторонення від суспільного життя, не маючи достатньо інформації про нього. Вони не витрачали час на читання газет чи перегляд вечірніх новин, тож політичні партії не мали великого охоплення молоді. Нове покоління історично має низький рівень голосування в Америці, тому поява соціальних мереж стала дуже важливим чинником залучення нових виборців. Хоч є й зворотний бік – тепер набагато легше поширювати дезінформацію: зокрема негативні висловлювання про політику і політиків. Також стало простіше транслювати на великі авдиторії заклики до насильства. Але без соцмереж, думаю, рівень політичної залученості молоді був би вкрай низьким».

Студентам лекція сподобалася: було цікаво й інформативно. Декотрі зауважили, що тільки б раділи, якби заходів із англомовними спікерами відбувалося більше.

Ганна Мелеганич
Ганна Мелеганич

Доцентка факультету історії та міжнародних відносин Ганна Мелеганич відзначила важливість такої зустрічі: «Нагода послухати лектора з Гарварду випадає далеко не всім студентам провідних вишів світу. І сьогодні, незважаючи на війну, професор Епстейн приїхав до нас. Це свідчить про підтримку Гарвардським університетом українського вишу. У нас уже було декілька зустрічей, які стосувалися співпраці між науковцями. Крім того, події в Україні демонструють: незалежно від спеціальності, бути політично обізнаним, щоб, зокрема, не впійматися на гачок пропаганди, – як ніколи актуально».

Наталія Папп, Нікіта Лісовець, Михайло Коштура,
студенти відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.