Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Біологи УжНУ презентували наукові доробки на XV з’їзді Українського ботанічного товариства

0 263

Біологи УжНУ презентували наукові доробки на XV з'їзді Українського ботанічного товариства

З 30 вересня до 4 жовтня на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) відбувався XV з’їзд Українського ботанічного товариства. Організаторами форуму стали Українське ботанічне товариство НАН України, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Херсонський державний університет.

У межах з’їзду, що відбувався у змішаному форматі, були представлені результати досліджень провідних науковців зі всіх регіонів України.

Крім пленарної сесії, учасники заходу працювали й у 8 секціях:

  • мікологія і ліхенологія;
  • охорона рослинного світу;
  • колекції рослин та грибів;
  • селекція, інтродукція, ресурсознавство;
  • систематика та флористика судинних рослин;
  • геоботаніка та екологія рослин;
  • альгологія та бріологія;
  • біотехнологія, фізіологія та біохімія, клітинна та молекулярна біологія.

Програма з’їзду передбачала також три круглі столи: громадська наука й участь аматорів у вивченні фіторізноманіття; наукові дослідження на територіях природно-заповідного фонду; ботаніка та екологія у закладах середньої та вищої школи.

Ярослава Гасинець
Ярослава Гасинець

Ужгородський національний університет на з’їзді представляли деканеса біологічного факультету Ярослава Гасинець, доцент кафедри ботаніки Роман Кіш та аспірантка кафедри ботаніки Аліна Гукливська. Були представлені доповіді «Ембріологічні дослідження в Ужгородському університеті: історія та сучасний стан» (Я. Гасинець, секція: біотехнологія, фізіологія та біохімія, клітинна та молекулярна біологія) та «Різноманіття біотопів Верхньотисенської улоговини (Закарпаття)» (Р. Кіш, секція: геоботаніка та екологія рослин).

Ярослава Гасинець також узяла участь у круглому столі «Ботаніка та екологія у закладах середньої та вищої школи», на якому, серед іншого, відзначила й проблему нестачі якісних українськомовних підручників, навчальних посібників із базових біологічних дисциплін, зокрема й ботанічних. Запропонувала об’єднати зусилля колегам із різних ЗВО та наукових установ у підготовці нових друкованих та електронних видань.

В останній день роботи з’їзду ужгородські ботаніки відвідали з екскурсією Дністровський РЛП, де ознайомилися з характерною для Придністерʼя флорою та рослинністю на території карстово-печерного комплексу «Думка» та ботанічної пам’ятки природи Дівич-гори.

Ужгородське ботанічне відділення щиро дякує організаторам за якісний, насичений і продуктивний захід, а новообраному президенту УБТ Я.П. Дідуху та його команді бажає плідної та успішної роботи!

За інформацією біологічного факультету УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.