Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Відносини України та ЄС у контексті війни, виборчих процесів і прав етноспільнот обговорили учасники міжнародній конференції на ФСН

Взяти участь у заході виявили бажання понад 130 науковців

0 112
На факультеті суспільних наук Ужгородського університету, протягом 4–5 жовтня, тривала IX Міжнародна науково-практична конференція «Формат розвитку відносин України та Європейського Союзу в контексті російсько-української війни, виборчих процесів та прав національних меншин».

Відносини України та ЄС у контексті війни, виборчих процесів і прав етноспільнот обговорили учасники міжнародній конференції на ФСНСпіворганізували конференцію Департамент освіти і науки, молоді і спорту Закарпатської обласної військової адміністрації, Ужгородський національний університет, зокрема факультет суспільних наук і кафедра політології і державного управління, факультет міжнародних економічних відносин та Асоціація політологів і міжнародників УжНУ. Партнери заходу – Пряшівський університет та НДІ політичної регіоналістики УжНУ.

Юрій Остапець
Юрій Остапець

На відкритті урочисто вітав присутніх декан факультету суспільних наук Юрій Остапець: «Уже дев’ятий рік поспіль проводимо конференцію у форматі розвитку відносин Україна-ЄС. За цьогорічну тему обрали контекст російсько-української війни, виборчих процесів і прав нацменшин. Взяти участь у ній виявили бажання понад 130 науковців. Що особливо приємно, на запрошення нашої молоді приїхало 27 студентів з різних вишів країни. Дякую співорганізаторам і Збройним силам України, завдяки яким маємо можливість проводити цей захід».

Мирослава Лендьел
Мирослава Лендьел

З вітальним словом звернулася до присутніх проректорка УжНУ з наукової роботи Мирослава Лендьел: «Незважаючи на ситуацію в країні, життя триває: проводяться наукові форуми, конференції. Ми на своєму робочому місці як науковці, дослідники, викладачі чи студенти повинні гідно виконувати роботу, досліджувати соціально-політичні процеси, які відбуваються в Україні та у відносинах з нашими європейськими партнерами». Проректорка подякувала Асоціації політологів і міжнародників УжНУ, які започаткували конференцію та щороку формують її програму, а також Студентському науковому товариству ФСН за те, що активно долучилося.

Микола Палінчак
Микола Палінчак

Приєднався до вітань і Микола Палінчак, декан факультету міжнародних економічних відносин: «Хочу відзначити плідну співпрацю між нашим факультетом і факультетом суспільних наук, яка втілилася в організації цієї важливої конференції. Особлива подяка всім гостям, які приєдналися до нас сьогодні. Бажаю учасникам сьогодні плідної роботи і цікавих дискусій!»

Анатолій Ключкович
Анатолій Ключкович

Завідувач кафедри політології і державного управління УжНУ Анатолій Ключкович вітав присутніх через екран: «Сьогодні нас зібрала традиційна конференція, яка проводиться щороку попри ковід, війну та інші негаразди. Згідно з програмою, у заході бере участь багато науковців як з України, так і з-за кордону, а найголовніше — багато молоді.

Я впевнений, що ці молоді люди цікаво й гідно представлять свої доповіді, а також послухають старших колег, адже тематика конференція актуальна як ніколи. У цей час великого випробування для України дуже важливо опрацьовувати нові думки, ідеї та шукати рішення тих викликів, що стоять перед нами».

Голова Студентського наукового товариства факультету суспільних наук Анатолій Мирошник зазначив: «Я вдячний усім студентам як нашого, так і інших університетів за те, що долучилися до конференції. Проблематика справді важлива й складна. Це відносини з Європейським Союзом, які охоплюють економіку, соціологію, політологію, психологію та ін. Саме́ ваше перебування під час роботи секцій, просте слухання і можливість поставити питання — це те, що допоможе і вам особисто, і суспільству, і науці загалом».

Ростислав Балабан
Ростислав Балабан
Анатолій Мирошник
Анатолій Мирошник

Пленарне засідання відкрив провідний науковий співробітник відділу політичних інститутів та процесів Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України Ростислав Балабан з доповіддю «Парадигма «руского міра» як безпекова загроза».

Василь Бусленко
Василь Бусленко

Наступним виступив декан ФСН Юрій Остапець, який презентував аналіз електоральних процесів в країнах Європейського Союзу у 2024 році.

Василь Бусленко, завідувач кафедри політології та державного управління Волинського національного університету імені Лесі Українки доповідав про українсько-польські відносини в умовах зовнішніх загроз у 2022–2024 рр.

Спільну доповідь на тему «Порівняльна характеристика політики урядів Словацької Республіки та Угорщини відносно України під час російсько-української війни: риторика та практика» презентували заступник голови правління ГО «Асоціація політологів та міжнародників УжНУ» Олександр Бертолон і доцент кафедри етнології та неєвропейських студій Університету св. Кирила і Мефодія в Трнаві Стефан Їжак.

Стефан Їжак
Стефан Їжак
Олександр Бертолон
Олександр Бертолон

 

Про ведення росією гібридної війни в соцмережах на прикладі Закарпаття доповідав голова правління ГО «Асоціація випускників політологів та міжнародників УжНУ» Олексій Шафраньош.

Короткий огляд українського законодавства про національні меншини з особливим акцентом на українсько-угорські дипломатичні відносини представила Чілла Фединець, PhD Центру соціальних наук Угорської дослідницької мережі. Завершив пленарне засідання студент ІІ курсу історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Олександр Гришко з доповіддю «Становище ветеранів російсько-української війни у воєнному та поствоєнному суспільстві».

Відтак роботу продовжили у 7 секціях. Розглядали питання причин і наслідків російсько-української війни для України та країн Центральної Європи; становище України у сучасному світі в різних аспектах; виборчі процеси у країнах Європейського Союзу їх вплив на розвиток відносин з Україною; публічно-управлінські відносини та особливості роботи політико-управлінської еліти й публічної влади у воєнний і поствоєнний період; етнополітичну безпеку і стабільність у країнах Центральної Європи; український соціум в умовах воєнного стану; а також освіту, науку, культуру та релігію як фактори збереження національної ідентичності.

5 жовтня для учасників Міжнародної наукової конференції влаштували ознайомчу екскурсію Ужгородом та Закарпатською областю.

На основі матеріалів конференції буде видано збірник тез, якому присвоюється міжнародний стандартний номер ISBN. Також учасники отримають сертифікати участі в конференції.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.