Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Чому варто прийти на презентацію збірки Михайла Рошка «Пастка»?

Дізнатися про книжку більше та придбати примірник із автографом можна буде вже 12 лютого, о 17:00, в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

0 182
Уже за кілька днів письменник, декан факультету іноземної філології Михайло Рошко представить авторську збірку оповідань «Пастка». Чому варто прийти на презентацію і чого чекати від книги, Михайло Рошко поділився з Медіацентром.

Чому варто прийти на презентацію збірки Михайла Рошка «Пастка»?Над збіркою оповідань «Пастка» Михайло Рошко працював упродовж кількох останніх років. Розповідає: «Я не є тим письменником, який може присвятити себе лише написанню творів — я декан, лектор, науковець… Тому у вільний від основної роботи час пишу невеликі оповідання. Більшість із них не публікувалися або ніде і ніколи, або виходили друком в різних збірках і ніколи разом. Окремі оповідання з книжки «Там, где нет женщин» я переклав українською — вони теж увійшли в «Пастку»».

«Чому «Пастка»? Я показую героїв із їхніми слабкостями, притаманними кожному, говорю про спокуси, які їх ваблять, і розплату за ці слабкості. Пастка — це і є ті спокуси, які стоять у нас на шляху, збивають із дороги: ми піддаємося красі, амбіціям, ліні, ревнощам, заздрощам, — розмірковує письменник. — Я намагаюся писати психологічну прозу. Для мене найважливіше — психологія персонажа. Я, як автор, у нього перевтілююся, вживаюся, для мене важливо писати так, щоб персонаж діяв правдоподібно, мотивовано, так, як це буває в житті. Запитую себе: вірю я його словам чи не вірю, вірю його жестам чи не вірю, вірю його вчинкам чи не вірю?»

На обкладинці збірки – хижа квітка, що підстерігає своїх жертв, вабить їх і не залишає шансу на порятунок.

Загалом «Пастка» зібрала 16 творів, об‘єднаних у кілька розділів: любовні, містичні, армійські та медитативні оповідання.

Сюжети творів — про сучасну молодь тут, на Закарпатті. «Я зрозумів, що закарпатська молодь хоче читати про себе, про близьке їй, сучасною мовою. Тож мої оповідання — про кохання, сучасне життя, Ужгород, і написані вони молодіжним сленгом», — каже автор.

Чому варто прийти на презентацію?

  • Це психологічна проза — буде цікаво тим, хто цікавиться психологією, розумінням людських слабкостей і досягнень.
  • Твори про нас, про Ужгород сучасною мовою.
  • Легко читається.

«Я не люблю довгих вступів, натомість подобається давати читачеві «ляпаса» розв‘язкою: шокувати чимось, сила має бути наприкінці – щось таке, що навіть змінить погляд на все сказане перед тим або ж стане жирною крапкою», — інтригує Михайло Рошко.

Рекомендації від автора до обов’язкового прочитання з нової збірки: «Пастка», «Пішла вона на», «Не для жіночих вух».

Дізнатися про книжку більше та придбати примірник із автографом можна буде вже 12 лютого, о 17:00, в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.