Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відбулася міжнародна експертна дискусія до 100-річчя перших демократичних виборів на Закарпатті

Захід організував Науково-дослідний інститут політичної регіоналістики УжНУ за підтримки Закарпатської облради

0 147
22 березня в Ужгородському національному університеті відбулася Міжнародна експертна дискусія «Витоки демократичного врядування на Закарпатті», присвячена 100-річчю перших демократичних парламентських виборів у регіоні. Захід був ініційований Науково-дослідним інститутом політичної регіоналістики УжНУ за підтримки Закарпатської обласної ради.
Маріан Токар, Роман Сарай, Ольга Шумовська
Маріан Токар, Роман Сарай, Ольга Шумовська

Модерував захід директор Науково-дослідного інституту політичної регіоналістики УжНУ Маріан Токар. «Тема сьогоднішньої дискусії присвячена витокам демократичного врядування на Закарпатті. Ми маємо гарну дату — 100-річчя від дня перших парламентських виборів у нашому регіоні. Така подія є чудовою нагодою нагадати нам усім про цінності демократії, згадати історію, закцентувати на проблемах сьогодення, зазирнути трохи в майбутнє. Сьогодні ми запросили народних депутатів України, депутатів Закарпатської обласної ради, експертів і науковців України, Словаччини, Угорщини, Чехії і, звичайно, представників музейних та бібліотечних установ на плідні обговорення», – відзначив пан Маріан.

Вітав учасників зібрання голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай. «Проведення парламентських виборів 1924 року в демократичний спосіб запустили системний процес впровадження на Закарпатті режиму демократичного врядування, традиції якого тривають і нині. Бачимо транскордонні процеси й відчуваємо допомогу міжнародних партнерів у нашому прагненні стати повноправними членами Європейського Союзу. Дуже радий, що такі питання сьогодні порушуються в межах міжнародної експертної дискусії, ініціатором якої є Закарпаття».

Іван Миронюк
Іван Миронюк

Проректор УжНУ з наукової роботи Іван Миронюк підкреслив значущість таких заходів: «Березень завжди насичений великою кількістю історичних подій, особливо у нас, на Закарпатті. Знакові дати можуть бути показовими для того, що відбувається просто тепер, коли ми всі разом відстоюємо нашу демократію та її цінності. Бажаю учасникам конференції більше міжнародних експертних дискусій, адже коли фахівці збираються разом, вони виробляють важливі рішення, візії та місії майбутніх дій, підбивають певні підсумки».

На потребі збереження історичної пам’яті наголосила директорка Закарпатського обласного музею ім. Т. Легоцького Ольга Шумовська: «Такі зустрічі є важливими для нашого історичного контексту. А саме музей є тим місцем, де зберігається історія — від минулого й до сьогодення. 100 років тому ми мали перші демократичні вибори в регіоні, нині продовжуємо шлях до творення своєї ідентичності та незалежності».

Анатолій Костюх
Анатолій Костюх

Відтак до учасників звернувся народний депутат України Анатолій Костюх: «Питання про витоки демократичного врядування на Закарпатті (особливо в контексті популяризації парламентської демократії, що протистоїть автократизму і диктатурі) стає дороговказом до перспектив розвитку громадянського суспільства, навіть попри складні часи. Війна в Україні, ситуація довкола нас визначає погляд держав на майбутнє, можливо, навіть не на одне покоління».

Іванна Климпуш-Цинцадзе
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Народна депутатка України Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала організаторам за те, що в часи великих випробувань організовують заходи, які допомагають міцно стояти в терористичній війні проти народу України. Політикиня нагадала, що ворог знищує не лише інфраструктуру, а й історичну пам’ять – музеї, цінні пам’ятки. «Сьогодні маємо можливість говорити про ті речі, що нас визначали 100 років тому і які визначатимуть нас в наступні десятиріччя. Нам є чого вчитися в наших предків, є чим пишатися», – підкреслила пані Іванна.

Під час експертної панелі були представлені доповіді про демократичні явища у Чехословацькій Республіці та Підкарпатській Русі. Зокрема говорили про виборчі процеси, утворення партій, громадські організації, діяльність нацменшин.

Про особливості розвитку партійної системи в Словацькій Республіці розповідала доцентка Інституту політичних наук Пряшівського університету Наталія Марадик. А декан факультету суспільних наук УжНУ Юрій Остапець схарактеризував електоральні процеси на Закарпатті від незалежності України й до наших днів.

Відтак розглядали архівні презентації, які підготували директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк, завідувач відділу новітньої історії та «Меморіального музею-кімнати ім. А. Волошина» Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Михайло Джахман, архівіст Національного архіву Чеської Республіки в Празі Давід Губений та завідувачка сектору краєзнавчої літератури «Карпатика» Наукової бібліотеки УжНУ Марія Чорній.

«Такі зустрічі потрібні нам для комунікації й перспектив з різних тематик. Тим більше, ми говоримо сьогодні про практику і досвід демократії, а без обміну думками важко цей досвід здобувати», – підсумував Маріан Токар.

В УжНУ відбулася міжнародна експертна дискусія до 100-річчя перших демократичних виборів на ЗакарпаттіТакож у межах дискусії у залах Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького відбулося відкриття тематичної виставки, присвяченої 100-річчю перших демократичних парламентських виборів у регіоні.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.