Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доцентка кафедри психології презентувала монографію щодо трансформації практик шлюбно-сімейного партнерства та батьківства у постмодерних реаліях

Концепція Олени Яцини дає можливість зрозуміти, що відбувається на платформі шлюбно-сімейних стосунків і чому наші уявлення про сім’ю змінюються та набувають не тих традиційних характеристик, які століттями українська сім’я намагається відстоювати

0 256
12 лютого у читальній залі Наукової бібліотеки УжНУ відбулася презентація монографічного видання «Трансформації практик шлюбно-сімейного партнерства та батьківства: Постмодерні реалії» доцентки кафедри психології факультету суспільних наук, кандидатки педагогічних наук, докторині психологічних наук та членкині Української спілки психотерапевтів Олени Яцини. Науковиця є авторкою понад 80 наукових і навчально-педагогічних робіт, а також учасницею понад 50 наукових конференцій і семінарів.
Олена Яцина
Олена Яцина

Розпочала презентацію свого дослідження пані Яцина із вітальних слів та окреслення актуальності дисертаційного дослідження.

Відтак психологиня розповіла, що запропонована концепція праці не є традиційним баченням структурно-функціональної ролі сім’ї, як це академічно прописано в багатьох підручниках. Науковиця показує сім’ю через особливості соціального конструювання реальності і підтверджує думки дослідників: постмодерн – це та епоха, котра розкриває практики шлюбно-сімейного партнерства в їхній множинності. А множинність є усвідомленням смислу, який вкладає кожен у те, якою має бути його сім’я.

Свою концепцію авторка презентувала у вигляді моделей постмодерних трансформацій, яка дає можливість зрозуміти, що відбувається на платформі шлюбно-сімейних стосунків і чому наші уявлення про сім’ю змінюються та набувають не тих традиційних характеристик, які століттями українська сім’я намагається відстоювати.
Доцентка кафедри психології презентувала монографію щодо трансформації практик шлюбно-сімейного партнерства та батьківства у постмодерних реаліях
За словами пані Олени, актуальним науковим завданням стало з’ясування трансформованого змісту понять «сім’я», «шлюб», «батьківство», «партнерство», розуміння механізмів створення практик шлюбно-сімейного партнерства і батьківства.

«Вибірку забезпечували переважно студенти, бо їм було запропоновано розроблений мною авторський тест, тобто вони проводили опитування. Це було для мене великою допомогою, адже студенти брали інформацію і від батьків, і від знайомих, родичів. Тому якщо брати характеристику моєї вибірки, то це вік від 18 до 59 років. Це відтворює генеральну сукупність іа дає мені право говорити, що висновки роботи справді підтверджуються», – зауважує Олена Федорівна.

Борис Кушнір
Борис Кушнір

Як запевняє психологиня, формат монографії був розроблений таким чином, аби нею користувалися не тільки науковці, а й ті, хто цікавиться такими проблемами. Власне, те, що описано у форматі історій дає змогу кожному відрефлексувати інформацію по-своєму. Тут є багато академічних речей, те, що передбачає певну підготовку, але є й матеріал, що абсолютно доступний читачеві.

Володимир Староста
Володимир Староста

Своєю чергою, після презентації монографії, головний редактор видавництва «Карпати» Борис Кушнір, котрий став першим читачем книги, подякував науковиці за те, що вона відкрила світи, про які навіть пан Борис не знав, а також за дуже логічний виклад всієї потрібної інформації.

Схвально відгукнувся про монографію також доктор педагогічних наук Володимир Староста. Зокрема звернувся до присутніх студентів: «Я заздрю, бо вам, студенти, поталанило, що навчаєтеся в такої скрупульозної та відповідальної людини. Пам’ятаю, як свого часу Олена Федорівна мені вміла донести, пояснити все про проходження педагогічної практики. Тому цінуйте, бо перед вами прекрасний педагог та автор наукових праць. Коефіцієнт корисної дії вашої взаємодії із пані Оленою буде максимальний».

Після цього охочі ставили питання та ознайомлювалися з монографією. Підсумовуючи, авторка подякувала за позитивні відгуки та увагу до її праці.

До слова, захід мав і благодійну мету: присутні могли пожертвувати кошти на лікування колишнього студента ФСН Сергія Дудкеєва, котрий понад 7 років бореться із тяжкою недугою – синдромом Кліппеля-Треноне-Вебера.

Вітаємо Олену Яцину із презентацією наукового дослідження й бажаємо дальших наукових звершень!

Олександра Костьо
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.