Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Факультет історії та міжнародних відносин активно розширює контакти з культурними та освітніми закладами

За останній час підрозділ підписав кілька меморандумів про співпрацю із закарпатським та словацькими музеями

0 2 401

Факультет історії та міжнародних відносин активно розширює контакти з культурними та освітніми закладами

Днями факультет історії та міжнародних відносин УжНУ, який представляв декан Віталій Андрейко, та  Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Т. Легоцького в особі директорки Ольги Шумовської уклали договір про співпрацю.

Предметом договору стала співпраця у науковій, навчальній, науково-дослідницькій і лекційно-репрезентативній діяльності. Відповідно до умов договору, ФІМВ та музей зобов’язуються співпрацювати в напрямку навчальної, навчально-методичної, науково-дослідної, науково-освітньої, науково-методичної та виховної роботи і взаємного обміну досвідом задля поліпшення якості підготовки фахівців, закріплення теоретичних знань та їх практичного застосування.

Відзначимо, що завдяки договору факультет історії таФакультет історії та міжнародних відносин активно розширює контакти з культурними та освітніми закладами міжнародних відносин набув нового стейкголдера, який буде активно залучений до удосконалення освітніх програм з історії, а студенти матимуть нову потужну базу для навчальних, виробничих, археологічних та переддипломних практик.

У планах факультету також спільні з музеєм науково-практичних конференції, симпозіуми, лекції, семінари, круглі столи тощо.

Варто зазначити, що ФІМВ може похвалитися також меморандумами про співпрацю із освітніми й культурними закладами Словацької Республіки. Так, з 22 до 26 травня 2023 року декан підрозділу  Віталій Андрейко в рамках міжнародної академічної мобільності програми Erasmus+ перебував в Університеті св. Кирила і Методія у м. Трнаві (Словацька Республіка).

За період наукового стажування Віталію Івановичу вдалося провести низку зустрічей з активним обміном освітніми й науковими здобутками, досвідом інноваційних практик, розробленням основних векторів співпраці, аналізом можливостей і конкретизацією завдань для досягнення міждисциплінарного ефекту від майбутньої співпраці. Зокрема, було досягнуто таких результатів: підписано Меморандум про взаєморозуміння між Західнословацьким музеєм у Трнаві та факультетом історії та міжнародних відносин УжНУ; обговорено майбутню участь науково-педагогічних представників ФІМВ у міжнародній науковій конференції, що відбуватиметься у Трнаві 19-21 вересня 2023 року й буде організована Західнословацьким музеєм.

У червні-липні цього року факультет історії та міжнародних відносин УжНУ уклав Меморандуми про співпрацю з двома словацькими установами: Східнословацьким музеєм (Východoslovenské múzeum) та Східнословацькою галереєю  (Východoslovenská galéria) в Кошицях.

Двостороння співпраця стосуватиметься:
1) обміну студентами, аспірантами, викладачами;
2) ініціатив сприяння розвитку культури;
3) наукових досліджень та спільної дослідницької діяльності;
4) участі у семінарах та наукових конференціях;
5) спеціальних коротко- і довгострокових академічних програм у галузях, що стосуються діяльності обох установ.

Співробітництво також передбачає можливість проходження студентами факультету різноманітних видів практик (музейно-архівної, музейно-екскурсійної, антропологічної, етнографічної) на базі музею та картинної галереї, що поліпшить реалізацію набутих під час аудиторних занять знань та умінь.

Підписання меморандумів стало можливим завдяки робочим контактам доцента кафедри археології, етнології та культурології  УжНУ Юрія Данильця, який тривалий час підтримує зв’язки з дослідниками цих установ, та персональній участі представників названих закладів Мартіна Ярінковича і Яна Ковачича в роботі міжнародної науково-практичної конференції «Чехи, словаки і українці в історичних та культурних віражах», яка відбувалася в Ужгороді 11–13 травня 2023 р.

Поглиблення співпраці сприятиме вдосконаленню освітньої програми «Культурологія», котра реалізується на кафедрі археології, етнології та культурології факультету історії та міжнародних відносин.

Медіацентр УжНУ – за інформацією факультету історії та МВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.