Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Галина Малик: «Діти для мене – стимул у житті та писанні»

Добра новина для цінувальників творчості Галини Малик: цьогоріч побачить світ продовження історії про вуйка Йоя, новинка «7 піратів» і ще кілька книг, над якими триває активна робота

0 216
У День дитячої книги в Україні за прилавком «Кобзаря» розповідала про свої видання та спілкувалася з юними читачами письменниця Галина Малик.

Галина Малик: «Діти для мене – стимул у житті та писанні»До акції пані Галина долучається не вперше. Каже: «Я завжди радо йду на контакт із людьми, а діти – це взагалі для мене стимул у житті та писанні, тому радо приймаю пропозиції поспілкуватися безпосередньо. Надихаюся цим. Крім того, з досвіду знаю, що такі зустрічі заохочують малечу читати, тішать її».

За прилавком письменниця представила чимало книг зі свого доробку, зокрема й уже знакові, люблені читачами «Незвичайні пригоди Алі» (вивчають у 5 класі), «Піратський маршрут» (увійшла до списку найкращих книг світу «Білі круки») «Злочинці з паралельного світу», «Їде грудень на коні».

Ангеліна Мегела дякує письменниці
Ангеліна Мегела дякує письменниці

Пані Галина розповідає, що, за її спостереженнями, кількість дітей, які люблять читати, не змінюється. Але цікаво, що серед прихильників її творчості у різні періоди буває більше то дівчат, то хлопців. Тепер от дівчачий період. 😊

У чому таємниця популярності її творів, які перекладені й на кілька іноземних мов, авторка не знає. Відповідає просто: «Не знаю, які треба мати налаштування для цього. Я просто дуже люблю писати для малечі, їм подобається, тому це й роблю. Проте точно знаю, що перед тим, як писати для дітей, треба вивчити технологію дитячого письма. Для кожного віку свої особливості: різний арсенал мовних, стилістичних, психологічних засобів. Письменник повинен вчитися, щоб іти вперед, чогось досягати. Я досі вчуся і розумію, що багато ще чого не знаю». І зауважує: у світі справжніх дитячих письменників, а не працівників на письменницькій дитячій ниві, мало – всі помістилися б у два трамваї. Еталоном вважає Л. Керролла і його «Алісу у Дивокраї»

Федір Шандор та Галина Малик
Федір Шандор та Галина Малик

Щодо дидактичної складової, то пані Галина каже, що раніше цього не любила, а нині, з огляду на виклики сучасного світу, розуміє: дітям варто прямо казати, що добре, а що – ні. Але робити це треба красиво, тонко.

Відповідь на питання, що відчуває письменниця, коли дорослі приходять і кажуть, що виросли на її книгах, перервала якраз така-таки доросла: Ангеліна Мегела забігла до книгарні подякувати Галині Малик за творчість і за те, що пробудила бажання читати.

«Моє серце розтопилося від радості. Це мене окрилює, хочеться працювати далі», – зворушено каже літераторка.

Прийшов привітатися з Галиною Малик і один із організаторів заходу – професор Федір Шандор.

Відтак «Кобзар» заповнив дитячий гомін – поспілкуватися з письменницею завітали учні 6-А та 7-А класів Ужгородського ліцею №3 зі вчителькою української мови та літератури Ярославною Щербей. Пані Ярославна розповідає, що такі заходи дуже сприяють популяризації читання, заохочують дітей вивчати сучасну українську літературу, тому вирішили прийти на зустріч з письменницею. «Дітей приємно вражає, що ось перед ними авторка, чию книгу вони вивчають на уроках. І з нею можна поговорити, посміятися, купити книгу з автографом. Вони дуже готувалися до зустрічі, продумовували, про що питатимуть, але від емоцій, бачу, трошки розхвилювалися», – всміхаючись каже вчителька.

Школярі швидко освоїлися і вже через хвилину весело проводили час: активно спілкувалися з літераторкою, читали разом вірші, жартували, а відтак купували книги, брали автографи.

Галина Малик: «Діти для мене – стимул у житті та писанні»Завершили зустріч спільним фото на пам’ять і доброю новиною для цінувальників творчості Галини Малик: цьогоріч побачить світ продовження історії про вуйка Йоя, новинка «7 піратів» і ще кілька книг, над якими триває активна робота.

Галина Кришінець
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.