Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Європейські соціолінгвісти тепло вітали Україну в Литві

У складі української делегації на форумі – й професорка кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ Галина Шумицька

0 148

Європейські соціолінгвісти тепло вітали Україну в Литві

8–9 вересня у Вільнюському університеті працювала VI міжнародна наукова конференція з циклу “Слов’янські мови з соціолінгвістичної перспективи” (вебсайт конференції). Члени соціолінгвістичної комісії, акредитованої при Міжнародному комітеті славістів, а також запрошені науковці, спілкувалися на тему «Пограниччя слов’янського краю на зламі 20-21 ст.». Йшлося про проблеми як внутрішнього, так і зовнішнього пограниччя.

Європейські соціолінгвісти тепло вітали Україну в ЛитвіОрганізатори наукового форуму з Польщі та Литви тепло вітали українську делегацію, висловлюючи підтримку цілій Україні у її протистоянні агресору. «Ми з вами!» – підтвердила голова комісії, професорка Ягеллонського університету Галина Курек. «Польща і Литва стоять на боці України!» – запевнила пані Амбасадорка Польщі в Литві.

Від України під час пленарного засідання з доповіддю на дуже актуальну тему про «Модифікацію соціокультурних стереотипів у мовній свідомості українців» виступила професорка Інституту української мови НАН України Євгенія Карпіловська. Дослідниця розмірковувала, зокрема, й про зміни протягом сторіччя у сприйнятті суспільством таких соціокультурних понять, як «щирий українець», «(національно) свідомий українець», «патріот», «державник», «незалежник»,

«самостійник», «мазепинець», «гетьманець», «бандерівець» тощо.

Виступає проф. Євгенія Карпіловська
Виступає проф. Євгенія Карпіловська

Актуальними й наснажливими були доповіді інших представників української делегації: професорок Світлани Соколової «Мовні реалії російсько-української війни: соціолінгвістичний аспект», Оксани Данилевської «Зміни в суспільних настроях щодо мовної політики у сфері освіти в умовах російсько-української війни», Ірини Браги «Динаміка етномовної ідентичності на українсько-російському пограниччі» та ін.

До складу української делегації увійшла й професорка кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ Галина Шумицька, представивши результати аналізу глибинних інтерв’ю, проведених ужнівськими науковцями з представниками національних меншин Закарпаття – угорцями та румунами – у місцях їх компактного проживання.

Соціолінгвістичне дослідження провадиться у рамках міжнародного наукового проєкту «Дебати щодо мовного розмаїття – мовний менеджмент мов меншин в пострадянській Україні» у співпраці Гіссенського університету імені Юстуса Лібіха (Німеччина) з низкою українських наукових інституцій – Інститутом української мови НАН України, Ужгородським національним університетом та Ізмаїльським державним гуманітарним університетом.

Галина Шумицька
Галина Шумицька

– Виходячи з українських реалій сьогодення в умовах повномасштабного вторгнення, можемо стверджувати, що відбуваються активні зміни в мовній ідентичності громадян України, незалежно від того, до якого етносу чи субетносу вони себе відносять. Значна частина населення України чітко усвідомила, що мовне питання – це не про чиїсь примхи чи фантазії – це про державність: не випадково ухвалення російської як офіційної в Україні є однією з вимог рф від самого початку війни. Недавнє опитування Соціологічної групи «Рейтинг» за березень 2022 р. зафіксувало рекордну підтримку української мови як державної: за це виступають 83 % наших громадян. Показово також, що серед двомовних і російськомовних громадян 60 % і 34 % відповідно планують у найближчому майбутньому перейти винятково на українську мову.

Припускаємо, що новітнє тимчасове “переселення” жителів України, яке проживається непросто як тими, хто змінює місце мешкання, так і тими, хто приймає співвітчизників у своїх регіонах, зокрема на Закарпатті, змінюватиме і тут мовну ситуацію, сприяючи поступовому й органічному вивченню державної мови тими громадянами України, які нею не володіли або володіли на недостатньому рівні. Укладання ж мовних біографій людей, які змінили мову спілкування в межах країни чи поза нею через війну, може дати цікаві результати, а їх дослідження – відповідні висновки, – відзначила Галина Шумицька.

Вл. інф.
P.S. Як стало відомо редакції, рішенням соціолінгвістичної комісії, акредитованої при Міжнародному комітеті славістів, пані Галину Шумицьку введено до її складу від України. Медіацентр вітає ужгородську професорку і свою директорку та бажає рясних здобутків на науковій ниві!
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.