Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Христина Ярема: «Хоч здається, ніби нічого складного, на підготовку одного уроку йде близько 10 годин»

Випускниця філфаку УжНУ Христина Ярема в столичній студії записує уроки для Всеукраїнської школи онлайн

1 517
Українська освіта не була готовою до навчання у реаліях COVID-19. Із березня школи пішли на карантин, і ніхто не знав, як довго це триватиме. Усю весну діти навчалися дистанційно. Тоді в терміновому порядку запровадили проєкт «Всеукраїнська школа онлайн», де вчителі вели заняття через телебачення. Нині Міністерство освіти і науки спільно з Українським інститутом розвитку освіти та Міністерством цифрової трансформації запустили платформу для дистанційного та змішаного навчання «Всеукраїнська школа онлайн». Як вона працюватиме і яким чином відбувається підготовка інтернет-уроків, Медіацентр розпитав одну з викладачок ВШО, випускницю філфаку УжНУ й учительку української мови та літератури Ужгородської ЗОШ І–ІІІ ступенів №20 Христину Ярему.
Христина Ярема: «Хоч здається, ніби нічого складного, на підготовку одного уроку йде близько 10 годин»

  • Христю, передусім розкажи, як вийшло, що ти долучилася до участі в Усеукраїнській школі онлайн? Сама подавала заявку чи запросили?

– Це сталося якось неочікувано для мене. Все завдяки моїм Лаконічним урокам української мови (йдеться про Ютюб-блог Христини. – Прим. авт.), які люди бачили. І виконавці проєкту, зокрема громадська спілка «Освіторія», мені запропонували взяти участь. Загалом орієнтувалися на колег із Києва та області, яким зручно прийти в студію на зйомки. Але шукали й учителів з регіонів. Зізнаюся, спочатку я трохи хвилювалася через карантин. Це була десь середина листопада, й Ужгород перебував у «червоній» зоні. Тому я приєдналася не на самому початку, а трохи пізніше. Колеги вже мали зйомки, мені потрібно було надолужувати.
Христина Ярема: «Хоч здається, ніби нічого складного, на підготовку одного уроку йде близько 10 годин»

  • Твої уроки у ВШО для учнів сьомих класів. А викладаєш у яких?

– У своїй школі веду шості і восьмі класи. Але, оскільки на той момент уроки для них уже готували інші вчителі, мені запропонували клас, який залишився. Я мала 7-класників торік, тож було простіше готуватися. Оскільки онлайн-школа йде за державним стандартом, тут немає того, чого діти не вчили минулого року. Весь 7 клас школярі вчать частини мови.

  • А як відбувається підготовка таких онлайн-уроків? Скільки часу займає?

– Загалом підготовка непроста. Розрахунок на те, що дитина подивиться 5–10-хвилинне відео, прочитає конспект, складе тести для перевірки знань. Тож учитель повинен підготувати не лише план уроку для себе, а й документ-конспект для учня (можливо, дитина краще сприймає інформацію візуально). Також слід підготувати текст суфлера для озвучування, а ще – тести. Здається, на перший погляд нічого складного. Але потрібно все зібрати докупи, скомпонувати, навести приклади. На підготовку одного уроку йде близько 10 годин.

  • На жаль, останнім часом на слуху різні казуси з підручниками для українських шкіл. А чи проходять якесь цензурування такі онлайн-уроки?

Христина Ярема: «Хоч здається, ніби нічого складного, на підготовку одного уроку йде близько 10 годин»– Звичайно. Після створення контенту для уроку все перевіряє редактор, який може щось підказати, змінити. Якщо не погоджуєшся з правками, можеш пояснити своє бачення й узгодити питання. Також тексти вичитує редактор із ЮНІСЕФ. Щоб не було прикладів, які можуть дискримінувати когось. Вичитують, звісно, й мовні редактори з граматичного погляду. Коли все узгоджено, редактор надсилає відгук – схвалено урок чи ні. І лише після цього його можна відзняти. Окрім того, методисти Українського розвитку освіти двічі роблять експертизу матеріалів: до зйомок та перед тим, як вони потраплять на платформу.

  • Кожен учитель записує відео уроків удома чи це відбувається якось організовано?

– Зйомки – у столичній студії. Я почувалася акторкою чи зіркою(☺): приходиш до гримера, тебе готують до зйомок, поправляють зачіску, кажуть, де стати, куди дивитися. Перше враження: вав-ефект. Почуття дуже цікаві. Дуже круто працювати зі справжніми професіоналами, які створюють популярні українські серіали, наприклад. Стоїш і розумієш, що тут кожен на своєму місці. Після запису відео монтують, додають текст, схеми, зображення. Далі ти як учитель переглядаєш свій урок, щоб не було помилок, зокрема й технічних. Бо навесні під час першої всеукраїнської школи було мало часу й ресурсу на редактуру – тож учителі нерідко припускалися помилок. Тепер у записі стараємося, щоб урок виходив максимально якісним і правильним. Я вже записала понад десяток онлайн-занять. Поступово щотижня вони будуть з’являтися на платформі.

  • Я в захваті… Це дуже круто, але ж водночас і дуже відповідально!

Христина Ярема: «Хоч здається, ніби нічого складного, на підготовку одного уроку йде близько 10 годин»– Коли я вперше приїхала на зйомки, це був виклик для мене. Розумію, що мої відеоуроки в каналі Youtube дивляться люди з усієї України, там тисячі переглядів. А тепер їх дивитиметься набагато більше людей. І це не просто стати й поговорити. Ти відповідаєш за саму роботу. Проте це дає мені зростання, можливість бачити себе збоку, спілкуватися з однодумцями і створювати продукт, який буде корисним для тисяч людей у моїй країні впродовж років.

  • Чи плануєш продовжувати вести свій Youtube-блог із лаконічними уроками?

– Обов’язково. Маю плани. Коли було дистанційне навчання, то я так усе собі організувала, що встигала. Мені було простіше. Тепер змішаний формат навчання, один день – одна група, другий – інша, потім – дистанційне навчання. Коли ставишся відповідально до роботи, то просто фізично не встигаєш займатися чимось іще. Тепер на каналі 6 уроків, останній вийшов у липні, тож готуватиму наступні.

Мій намір такий, щоб діти самостійно здобували знання. Удома з допомогою моїх відеоуроків мають розібратися, самостійно опрацювати матеріал, а у школі ми вже виконуємо практичні завдання.

  • Як працюватиме Всеукраїнська школа онлайн і коли будуть доступні перші уроки?

– ВШО – це платформа для змішаного й дистанційного навчання, вона вже працює за посиланням e-school.net.ua. Тут може зареєструватися й учень, і вчитель. Далі можна обрати потрібний урок. Педагог пояснює тему, дитина слухає, є практичне завдання. Якщо тема представлена на ЗНО, я показую, як виконати таке завдання, коментую кожен варіант. Хочу, щоб учні розуміли, навіщо їм ця тема, усвідомили, що далі вона буде на іспиті. Тепер уже доступно майже 400 уроків з 18 предметів і щотижня з’являтимуться нові.

Скоро з’явиться кабінет учителя, де він зможе спостерігати за успішністю учня й використовувати це під час навчання, незалежно від карантину.

  • Дякую за розмову. Нехай щастить!
Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.