Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Коли прапорці України на аватар ставлять іноземці

Приклад естонсько-української дружби

0 190
Ксенія Шокіна
Ксенія Шокіна
Восени 2021 року я побувала в Естонії. До свого сорому, я мало що знала про цю маленьку, але таку успішну й розвинену країну, якій, як кажуть самі естонці, пощастило вирватися з лап Совєцького Союзу. І моєму здивуванню не було меж, коли я бачила, як естонці підтримують Україну та наскільки вони в темі.
Коли прапорці України на аватар ставлять іноземці
Закарпатські журналістки із екснардепом Бориславом Березою під час Щорічної талліннської конференції Східного партнерства

Першого ж робочого дня ми вирушили на VII Щорічну талліннську конференцію з питань Східного партнерства. Ми вийшли з ліфта і почули: «Слава Україні!» Моєму здивуванню не було меж, бо вітався до нас естонець. Символічно, що це ще й було у День захисників та захисниць України. Тут обговорювали питання партнерства між країнами і Україна звучала як важливий гравець, якого раді вітати і готові чути.

Далі було ще цікавіше: ми познайомилися із паном Тіітом Мацулевичем — колишнім послом Республіки Естонія в Україні. Він прийшов на зустріч із нами у вишиванці й знову ж таки вітав словами «Слава Україні!»

Відтак через кілька днів голова митної служби Естонського податково-митного департаменту пан Ерік Хелдна теж зустрів нас у вишиванці зі словами «Слава Україні».

Звичайно, можна сказати, що всі вони просто добре підготувалися до зустрічі і зробили все, щоб справити гарне враження на делегацію іноземних журналістів. Але був ще один момент.

На стіні в офісі естонської митниці є карта світу. Вона дещо незвичайна: між країнами там немає кордонів, є лише прапорці, що позначають, де територія якої країни. Знаєте, чим ще особлива ця карта? Вона без вишиванок і приємних для вуха гасел одразу демонструє ставлення естонців до України і не тільки. Бо маленькими прапорцями України там позначені принципові локації — українські Крим і Донбас. І молдовське Придністров’я та грузинська Південна Осетія – відповідно.

Я не просто бачила — я відчувала підтримку естонців. Вони живуть поряд із тим же скаженим сусідом, що й ми. І в особистих бесідах можна почути не найкраще ставлення до країни імперських апетитів та балалайок. Тому естонці дуже активно працюють над тим, щоб громадяни їхньої країни ментально віддалялися від Росії якомога швидше. Хоча, ніде правди діти, є там і такі, що досі дивляться російське телебачення і з ворожих пропагандистських каналів «добре обізнані» з ситуацією в Україні (мала розмову з пересічним естонцем, який хотів підтвердити навіяну йому думку, що Янукович був найкращим президентом України).

Коли прапорці України на аватар ставлять іноземці
Ксенія Шокіна та Артур Аукон

І вчора між усього розмаїття прапорців на аватарах своїх друзів у Фейсбук я побачила один дуже особливий. Його поставив мій естонський колега, який нас супроводжував у відрядженні, Артур Аукон. Я бачила десятки прапорців і від українських друзів, колег, однокурсників, що давно живуть за кордоном. І коли іноземці чи емігранти ставлять на аватари українські прапорці, відчуваєш за плечима величезну підтримку світу. Тепер він не висловлює «глибокої стурбованості». Він діє — веде перемовини, надає зброю, готовий накласти санкції.

Ми не в 2014-му. Нас підтримує увесь світ.

P.S.: візит до Естонії відбувся у рамках проєкту «Формування демократичної стійкості в Україні шляхом підсилення місцевих та регіональних ЗМІ» за підтримки Естонського центру східного партнерства та Українського кризового медіацентру.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.