Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Міжнародна асоціація випускників УжНУ пропонує практичні кроки допомоги університету та постраждалим від війни

Серед пріоритетів – активізувати заходи з відновлення «Скалки»

0 102
Члени правління Міжнародної асоціації випускників УжНУ провели чергове засідання 20 квітня для активізації роботи підрозділів, об’єднання зусиль для відновлення бази відпочинку «Скалка». Вона може слугувати потребам реабілітації, відновленню тих, хто цього потребує. Тому під час засідання говорили про практичну допомогу структурних фондів, ґрантові кошти, а також ініціативи випускників, які заявляють про готовність підтримати університет у скрутний час.
 Олександр Сливка та Іван Артьомов
Олександр Сливка та Іван Артьомов

Голова правління, проректор Олександр Сливка зазначив, що за 5 років від часу створення асоціації членські внески не збирали, але сьогодні виникає така потреба. Тому члени правління вже спрямували на рахунок організації по тисячі гривень. Надходять кошти й від випускників з-за кордону. З пропозиціями співпраці часто звертаються голови ОТГ, серед яких теж чимало тих, хто здобув освіту в УжНУ.

«Мета збору коштів – відновлення «Скалки». Така ідея виникала неодноразово, були зроблені певні кроки, однак університет не може самостійно провести реконструкцію, та й потрібні радикальні зміни. База застаріла настільки, що майже всі тамтешні споруди не підлягають відновленню. Щоб запустити «Скалку» принаймні частково, потрібно придбати кілька модульних будинків. Спочатку це можуть бути два для потреб студентів, а також один для викладачів», – розповів Олександр Сливка. На його думку, варто використовувати всі доступні шляхи, серед яких членські внески, співпраця з випускниками, ґрантова робота. За бажання, будинки можуть відновлювати факультети, а відтак розпоряджатися ними за потреби. «Я «за» відкритість і здорову конкуренцію, щоб кожен бачив, який внесок зробив», – зауважив проректор.

Іван Чопей, Василь Маринець та Володимир Лазур
Іван Чопей, Василь Маринець та Володимир Лазур

Голова комітету старійшин, декан факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Іван Чопей вважає, що на території «Скалки» можна облаштувати реабілітаційний центр чи комплекс. Фізичне й ментальне відновлення вкрай важливе, а спеціальних місць на Закарпатті поки що немає. У такому разі ініціативу могли б підтримати й донори. Крім того, під час засідання Іван Чопей пропонував звернути більшу увагу на старійшин, аби люди відчували гордість, що вони працювали в УжНУ.

Щоб активізувати роботу з підрозділами асоціації в ОТГ, заступник голови правління, директор ННІ євроінтеграційних досліджень Іван Артьомов попросив присутніх обрати собі громаду для роботи й упродовж наступних двох місяців провести організаційні збори, залучити нових членів до практичної допомоги УжНУ, налагодження співпраці.

Серед висловлених пропозицій – розвивати осередки й на факультетах. Декан факультету історії та міжнародних відносин Віталій Андрейко поділився власними спостереженнями від спілкування з випускниками його підрозділу і зауважив, що вони охоче відгукуються на ініціативи. Наразі запланували ряд спільних заходів під час тижня факультету.

Міжнародна асоціація випускників УжНУ пропонує практичні кроки допомоги університету та постраждалим від війни

Тарас Гряділь та Микола Палінчак
Тарас Гряділь та Микола Палінчак

Прикладом осередку, що ефективно працює в межах навчальних підрозділів, є асоціація випускників факультету міжнародних економічних відносин. Голова асоціації підтримує альма-матер, зокрема нещодавно реконструював аудиторію, а заступник подарував комп’ютер до 25-річчя факультету. «У нас асоціація працює кілька років, і за цей час мені жодного разу не доводилося просити кошти. Випускники готові допомагати факультету, самі ініціюють добрі справи й дають приклад іншим», – зазначав декан Микола Палінчак.

Члени правління працюють і з закордонними осередками, зокрема у Словаччині. Продовжується пошук випускників, які мешкають у цій країні, а також консультації з головою спільноти, – інформував член правління, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Петро Токар.

Про напрямки роботи з молодіжним осередком випускників розповів Тарас Гряділь. Нагадав, зокрема, про міжнародну конференцію, що відбудеться 26–28 квітня. Підтримав реконструкцію «Скалки» й запропонував облаштувати там і постійний кемпінг, що слугуватиме відпочинку молоді.

Члени правління ухвалили рішення про активізацію роботи в різних напрямках, оскільки тепер надважливо довести користь асоціації для університету і тих людей, яким виш допомагає під час війни.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.