Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Молодь економічного факультету найчастіше за всіх долучається до програм міжнародного студентського обміну Erasmus+

Торік в Erasmus+ взяло участь понад 40 ужнівців – нині доступне семестрове навчання у вищих навчальних закладах Румунії, Хорватії, Німеччини, Швеції, Словаччини, Італії, Польщі, Іспанії, Чехії та інших країн

0 165

Молодь економічного факультету найчастіше за всіх долучається до програм міжнародного студентського обміну Erasmus+

Із семестрового навчання в рамках програми Erasmus+ у сербському Белграді нещодавно повернулися дві студентки ІІ курсу економічного факультету. Участь у програмі вже стала доброю традицією для цього підрозділу УжНУ.

Під час свого щорічного звіту ректор УжНУ Володимир Смоланка повідомив, що за весь час участі нашого вишу в програмі міжнародної академічної мобільності Erasmus+ економічний факультет лідирує за кількістю реалізованих обмінів.

Декан економічного факультету Віталій Сержанов розповідає: «Студенти і викладачі нашого факультету з 2017 року щороку долучаються до участі в програмах академічної мобільності Erasmus+. Це були програми у Хорватії, Чехії, Італії, от тепер їхатиме студентка до Польщі. Двоє дівчат щойно повернулися з першого для нашого факультету студентського обміну з Сербією. Великий позитив, що їздити можуть і студенти, і викладачі – навчатися і викладати відповідно. Я також брав участь у програмі й викладав у Сербії.

Як правило, наші студенти брали участь в обмінах, що тривали 3–3,5 місяці. Протягом усього часу учасники отримують щомісячну стипендію, якої вистачає на проживання, харчування й загалом життя в країні, яка приймає. Після навчання учасники та учасниці отримують довідку, що засвідчує участь у програмі, – це стане гарним бонусом під час майбутнього працевлаштування».

Молодь економічного факультету найчастіше за всіх долучається до програм міжнародного студентського обміну Erasmus+Навчатися за програмою студентських обмінів можна неодноразово. В Україні діє кредитно-модульна система навчання – така сама, як і в Європі. Завдання студента – набрати певну кількість кредитів, тобто прослухати певну кількість годин із певних дисциплін й успішно скласти іспити чи заліки. Де студент їх прослухає – немає значення. Тож за програмою  студенти вивчають певні дисципліни, а потім перезараховують їх уже тут.

Враженнями від свого першого студентського обміну ділиться другокурсниця спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Катерина Максимова: «У Сербії ми вивчали економічні дисципліни англійською мовою і навіть були на міжнародній економічній конференції, до участі в якій долучилися гості з усіх континентів світу. Але мали й час на подорожі різними містами, відвідали купу цікавих визначних куточків, познайомилися з культурою й місцевими жителями і загалом поліпшили свої soft skills. Участь у програмі допомогла удосконалити розмовну англійську, попрактикуватися в публічних виступах тощо. Студентам, які розмірковують, чи брати участь у цій програмі, бажаю нічого не боятися, йти до своїх мрій, і, якщо вам випаде нагода, долучитися до міжнародних обмінів. Навіть не вагайтеся – їдьте! Вважаю, одне з найкращих рішень у моєму житті – саме участь у проєкті Erasmus+. Це було дуже цікаво, продуктивно й залишило спогади на все життя».

Катерина була в Сербії разом із Анастасією Кузьо, яка навчається на спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» і теж сповнена вражень від навчання: «Erasmus+ відкрив для мене багато нового, цікавого, незабутнього. Я дізналася про сербську культуру, звичаї і зустріла неймовірно відкритих і привітних людей, які залишили яскравий слід у моєму серці.

Також я значно поліпшила свої практичні навички з англійської мови і знання з економічних дисциплін. Окрім академічного навчання, програма Erasmus+ сприяла моєму особистісному розвитку – я навчилася швидко, самостійно та обґрунтовано приймати рішення. Бажаю кожному, хто матиме можливість взяти участь у програмі Erasmus+, не вагатися й обов’язково спробувати. Це незабутній досвід, який надає безліч можливостей і точно знадобиться вам у майбутньому».

Протягом 2023 року до програми Erasmus+ долучилося понад 40 ужнівців. Нині доступне семестрове навчання у вищих навчальних закладах Румунії, Хорватії, Німеччини, Швеції, Словаччини, Італії, Польщі, Іспанії, Чехії та інших країн. Дізнатися більше про можливості міжнародних обмінів та обрати програму можна у відділі міжнародних зв’язків УжНУ. Всю інформацію знайдете у розділі Міжнародна співпраця на сайті Ужгородського національного університету.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.