Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам

Чотири дні були сповнені нових знайомств, змістовних лекцій, активного дозвілля, а на додачу – можливістю вийти із зони комфорту, насолодитися неповторною природою нашого краю, заночувати в наметі й відтак ділитися враженнями біля іскристої ватри

0 287

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам

Кажуть, що студенти весело живуть лише «від сесії до сесії», але це далеко не так. І в такий напружений період як тепер, коли потрібно за ніч вивчити на модуль чи залік усе, що не знав досі, молодь знаходить час на приємний і водночас корисний відпочинок. Доказом цього став освітньо-наметовий табір «Молодь змінить Україну», що зібрав небайдужих неподалік села Анталовців Ужгородського району.
«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам
Ладислав Помпель

Чотири дні, сповнені нових знайомств, змістовних лекцій, активного дозвілля, а на додачу – можливість вийти за межі зони комфорту, насолодитися неповторною природою нашого краю, заночувати в наметі й відтак ділитися враженнями біля іскристої ватри. Захід уже вдруге був організований у такому форматі УМГО «Єдине студентство» спільно з управлінням молоді та спорту Закарпатської ОДА. Очільник громадської організації Ладислав Помпель підсумував роботу: «Нам удалося реалізувати майже все, що планували для табору. Звісно, були й певні недоліки, але сприймаємо їх позитивно: зрозуміли, що варто вдосконалити до наступного табору. Є думка зробити його восени. Маємо чимало позитивних відгуків та ідей щодо поліпшень, тож продовжуватимемо роботу. Ми звернули увагу на тематику, якої не вистачало на лекційних заняттях, – ідеться про екологію, тож розвиватимемося надалі і в цьому напрямку. Однозначно маємо куди рости!».

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам
Василь Савчин читає лекцію

Освітня складова була невід’ємною частиною табору, а погода лише сприяла легкому засвоєнню нових знань під час лекцій на свіжому повітрі. Аби поспілкуватися з молоддю, до Анталовців навідалися Василь Савчин, головний спеціаліст відділу з питань сім’ї, оздоровлення дітей та запобігання сімейному неблагополуччю департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА; Анжела Бабкіна, радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб в Закарпатській області, та Володимир Приходько, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ.

Перший лектор розкрив питання гендерної рівності й протидії торгівлі людьми в області. Пізніше на своїй сторінці в одній із соцмереж пан Василь поділився враженнями, зауваживши, що такий формат тренінгу й вільного спілкування з молоддю йому сподобався й надалі він сподівається на «співпрацю з «Єдиним студентством» у сфері прав людини».

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам
Анжела Бабкіна

«Вчора реально кайфанула! На запрошення УМГО «Єдине студентство» від Активної громади Закарпаття проводила тренінг щодо інструментів участі громадян для молодіжних лідерів в освітньо-наметовому патріотичному таборі «Молодь змінить Україну» поблизу Анталовців Ужгородського району.

Вперше проводила тренінг на природі! Класно! Повітря, яке аж бринить; річечка, що журчить неподалік; гори просто поряд! Але головне – це учасники! Активні молоді люди, які вже міняють нашу країну на краще! Дивлячись на них, надихаєшся на дальшу роботу!

Було багато інтерактиву (ми ж на природі!), говорили про найбільш актуальні інструменти громадської участі, про історії успіху місцевих ініціатив – як же без них? «Кірпічка» як приклад ефективної взаємодії з владою для досягнення суспільно корисних цілей; Фестиваль громадського активізму, публічні консультації та адвокасі-кампанія «Законопроект №6240», який надасть можливість реалізувати повною мірою виборчі права ВПО і трудовим мігрантам з участю депутатів Ужгородської міської ради, які практично надихнули своїм прикладом всю країну!». Такий відгук залишила Анжела Бабкіна у соцмережі, відвідавши табір «Молодь змінить Україну».

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникамЦікаву інформацію на тему «Відновлення світової економіки в умовах кризи глобалізації та протекціоністських загроз» «Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникампідготував для учасників професор Володимир Приходько. Він ознайомив аудиторію з основними економічно важливими процесами, що нині відбуваються у світі, наголошував на важливості бути активним громадянином та генерувати ідеї.

Учасники табору мали змогу випробувати себе в психологічній грі «Червоне та синє», що стимулює до «мозкового штурму» та командної роботи, розкриває людей – якими вони є у житті. Був час і для спортивних ігор, короткого походу, що охопив прилеглі до локації табору гірські території. А після розумового чи фізичного виснаження хотілося й поїсти. З цим проблем не виникало: завдяки головному кухарю табору Борису Чернявському молодь завжди була своєчасно нагодована різноманітними стравами, та й у додатковій порції охочим не відмовляли ☺.

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникамНесподіваним став приїзд до Анталовців учасників Всеукраїнського руху «Твоя країна», котрі на період табору якраз перебували в Ужгороді в рамках проекту. Детальніше про цей рух та географію гостей розповіла одна з цьогорічних координаторок «ТК» у нашому місті від ФРІ-Ужгород, третьокурсниця факультету суспільних наук УжНУ Анастасія Мирончук:

«Твоя країна – всеукраїнський рух, котрий передбачає знайомство людей з різних куточків України з конкретним містом. Головне правило тут – відбір учасників, які живуть далі, ніж три області від місця проведення ТК, котрі ніколи його не відвідували, адже головне у візиті – руйнування стереотипів. Цього разу ми приймали гостей із Тернополя, Києва, Вінниці, Рівного, навіть Харкова. Основним побажанням учасників було знайомство з етнічною кухнею, культурою, історією та похід у гори. У цьому нам неабияк допоміг табір «Молодь змінить Україну» від «Єдиного студентства». На останньому фідбеку відгуки були просто бомбезні. Учасники переповнені враженнями і дуже шкодували, що приїхали лише на 3 дні».

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам
Артемій Мельник

Слова Анастасії може підтвердити Артемій Мельник, учасник із Тернополя, котрого поїздка до Срібної Землі справді вразила: «Ужгород – надзвичайне місто, в котрому переплелося безліч культур і епох. Табір залишив у моїй душі найтепліші спогади. Можна багато говорити про дух заходу, його програму і мету, але такі речі потрібно відчути на собі. Табірне вогнище і нічні розмови вразили й принесли найбільше емоцій, а виступ професора Володимира Приходька розширив світогляд. Бажання повернутися з’явилося ще в момент, коли нога переступила поріг свого купе».

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам
Катерина Натуркач

Були й ті, хто брав участь в освітньо-наметовому таборі вже вдруге й бачив, які полішення відбулися за рік і що варто ще змінити в майбутньому. Так, студентка IV курсу спеціальності «Політологія» (УжНУ) Катерина Натуркач розповіла, що цьогоріч організатори додали більше варіантів активного відпочинку: похід, спортивні ігри. Зацікавили дівчину і тренінги, однак каже, що їх було замало. «Наступного разу хотілося б бачити більше командних заходів, які б об’єднували всіх учасників. Багато хто кучкувався, разом всі були лише під час столовування. Також варто було передбачити деякі побутові дрібниці, до прикладу, нестачу посуду в учасників», – каже Катерина.

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникам
Сергій Петрук.

Варто зауважити, що до участі в заході допускали осіб від 16 років, тобто не лише студентів, а й школярів (якщо була згода батьків). Можливістю відпочити від навчального процесу й провести вікенд на природі скористався одинадцятикласник Ужгородської ЗОШ №5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов Сергій Петрук. Хлопець розповів, що багато хто зі знайомих був у таборі торік, тепер і він виявив бажання долучитися. Відзначив, що найбільше зацікавлення виявив до лекційних занять, на яких дізнався чимало нової інформації. «Відвідавши цей табір, я зрозумів, що слід змінювати Україну і рухатися вперед. Такі освітні проекти потрібні молоді, адже нам слід розвиватися, щоб у майбутньому розвивати Україну. Чи поїду наступного року? Звісно, що так», – рішуче заявив випускник.

«Молодь змінить Україну»: чим запам’ятався освітньо-наметовий табір його учасникамТакі позитивні відгуки свідчать про те, що наша молодь є активною і відкритою до здобуття нових знань, зокрема через неформальну освіту, готовою долучатися до проектів, котрі мають на меті її патріотичне виховання. «Надалі ГО «Єдине студентство» планує співпрацювати з учасниками табору, адже ми побачили цей блиск в очах, амбіції, які дають надію, що є молоді люди, готові залишатися в Україні і змінювати її на краще, а не виїжджати за кордон», – резюмував Ладислав Помпель.

Вдячність за допомогу в організації заходу УМГО «Єдине студентство» висловлює управлінню молоді та спорту Закарпатської ОДА, ГО «Європейська школа» в м. Ужгороді, організації «BalonMusic» та Закарпатському ОЦ ФЗН «Спорт для всіх».

Катерина Хижняк,
фото авторки й надані учасниками та лекторами
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.