Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На факультеті інформаційних технологій відбувся курс лекцій у галузі машинного навчання та обробки великих даних

Спікер заходу – викладач кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін УжНУ Олександр Голота – має вражаючий досвід роботи тим- і техлідера та з 12-річним стажем в сфері ІТ

0 108
Днями студентам факультету інформаційних технологій випала нагода поглибити свої знання з цікавих й актуальних тем — машинного навчання та зберігання й обробки великих даних. Охочі мали змогу долучитися до події як наживо, так і в онлайн-форматі, завдяки чому зібралося понад 60 студентів. Спікер заходу – викладач кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін УжНУ Олександр Голота – має вражаючий досвід роботи тим- і техлідера та з 12-річним стажем в сфері ІТ. Машинне навчання та великі дані нині є основними напрямками його діяльності в компанії «Luxoft», тож слухачі мали змогу дізнатися про деталі й особливості роботи з цими технологіями.

«На лекції про Big Data вдалося охопити низку питань: від того, навіщо взагалі потрібні бази даних, до специфічних прикладів їх застосування для бізнесів різних масштабів. Говорили про найпопулярніші SQL (SQLServer, PostgreSQL, MySQL…) та NoSQL (MongoDB, Cassandra, Redis) бази даних, різницю між ними, переваги й недоліки. Для значно більшого обсягу даних розглянули Hadoop і його принцип децентралізованого зберігання інформації, а також Amazon DynamoDB та Google BigTable. Cтуденти дізналися й про способи обробки цих даних із застосовуванням Apache Spark та Kafka, Data Warehouse та Data Lake, а пізніше – й про різницю між двома останніми.

На наступній зустрічі йшлося про різноманітні методи та алгоритми, створені за допомогою машинного навчання — однієї з галузей дослідження штучного інтелекту. Олександр Юрійович розповів про дерева рішень (Decision Trees), кластерний аналіз (Data clustering) та багато інших методів машинного навчання. Вдалося охопити також тему нейронних мереж і певних особливостей функціонування Chat GPT. Усе це — технології, з якими більшість присутніх була вже так чи так знайома, тож лекція стала чудовою нагодою розширити й поглибити свої знання.

На факультеті інформаційних технологій відбувся курс лекцій у галузі машинного навчання та обробки великих данихЗацікавленість студентів була помітною: вони ставили багато питань і висловлювали щире зацікавлення темою. З’ясовували особисту думку Олександра як з багатьох технічних питань, так і з більш глобальних — перспектив розвитку сфери великих даних та машинного навчання і роботи з ними. У відповідь лектор розповів, наскільки актуальне їх вивчення  студентами — це й застосування в багатьох стартапах, і запитаність на ринку праці. Завдяки цій зустрічі молоді айтівці зрозуміли, як уміння працювати в цій галузі позитивно вплине на їхню конкурентоспроможність і професійність.

Події, подібні до цієї, мають значний вплив на мотивацію студентів і допомагають їм дізнатися про нові, перспективні напрямки розвитку інформаційних технологій, а цінні поради фахівців допоможуть молоді легше й успішніше побудувати свою кар’єру в омріяній сфері.

Факультет і надалі планує різноманітні цікаві зустрічі та лекції, тож слідкуйте за анонсами!

Олександра Свєженцева – за інформацією кафедри інформатики
та фізико-математичних дисциплін
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.