Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На факультеті МЕВ спілкувалися з послом України у Словаччині

Юрій Мушка аналізував міждержавні документи крізь юридичну, філологічну та історичну призму, говорив про позитиви, складнощі й перспективи співпраці та закликав майбутніх дипломатів активно здобувати знання

0 357
24 квітня студенти І та V курсів факультету міжнародних економічних відносин мали зустріч із послом України у Словаччині Юрієм Мушкою. Йшлося про українсько-словацьку співпрацю.
Юрій Мушка
Юрій Мушка

Розмова почалася із запитання Юрія Юрійовича про те, чи хоче хтось із присутніх бути послом. Пан Юрій додав, що однією з важливих умов для цього є знання двох іноземних мов.

Пан Мушка нагадав про історію становлення сусідньої держави. Згадав ключові документи, які засвідчують стосунки двох країн. Власне, міні-лекція була насичена аналізом документів, які можна розглядати крізь юридичну, філологічну та історичну призму. Лектор наголошував студентам і на особливостях їх оформлення, змісті, котрий повинен створюватися відповідно до встановлених правил. Стиль документів, звичайно, повинен бути офіційно-діловим, разом з тим Юрій Мушка наголосив, що емоційне забарвлення може допомогти зрозуміти, які наміри мають партнери.

На факультеті МЕВ спілкувалися з послом України у Словаччині

Микола Палінчак та Юрій Мушка
Микола Палінчак та Юрій Мушка

Друга частина зустрічі була у формі запитань – відповідей. Про позитивні зміни за останні 5 років у відносинах України та Словаччини та перспективи  наступних зв’язків Юрій Мушка відгукнувся так: «Все, що нам вдалося, позитивне. Інша річ – те, що втілити не вийшло. Наприклад, у нас не вистачає пунктів пропуску на кордоні. Ще є один недолік, з котрим варто попрацювати, – китайські контейнери-потяги, товар у яких можна доставити за 10–12 днів. Проблема у шляхах сполучення. Такі транспортування – це можливість зробити Китай стратегічним партнером України».

На факультеті МЕВ спілкувалися з послом України у СловаччиніЯкою бачите Україну в найближчі 20 років у геополітиці Європи та у зв’язках з країнами цієї частини континенту? – питали студенти. Юрій Юрійович відповів, що за 20 років ситуацією будуть керувати ті, хто тепер перед ним. Зауважив, що політика повинна бути проукраїнською. Якщо зробити її такою, то на нас чекатиме успіх.

Декан підрозділу Микола Палінчак подякував гостеві за зустріч. Висловив сподівання щодо наступних його візитів на факультет міжнародних економічних відносин. Зауважив, що Юрій Мушка не лише успішний дипломат, а й прекрасний викладач.

Студент ІІІ курсу підрозділу Денис Цап теж задоволений зустріччю: «Враження від події позитивні – це ж змога поспілкуватися з представниками істеблішменту, маємо нагоду поставити запитання владним колам і почути відповідь у реальному часі. На зустріч ішли усвідомлено, бо ж не кожного дня можемо поспілкуватися з послом, почути про актуальні питання міждержавних контактів у ретроспективі, нині й на перспективу».

Гість факультету свою промову завершив рядками із вірша Степана Руданського, в якій жартома наголосив про важливість навчання. Закликав здобувати знання та осягати глибину книг.

Ірина Неменуща
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.