Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На філфаку УжНУ влаштували відбірний етап конкурсу Малої академії наук

Учні з усієї області представили свої напрацювання у секціях «Українська мова», «Українська література», «Фольклористика», «Російська мова» та «Російська література»

0 435
2 лютого на філологічний факультет УжНУ традиційно з’їхалися школярі з різних районів області, аби спробувати свої сили у відборі на всеукраїнський етап конкурсу «малих академіків».

На філфаку УжНУ влаштували відбірний етап конкурсу Малої академії наукЦьогоріч на обласний тур змагань з’їхалося близько 40 школярів із майже всіх районів Закарпаття. Серед учнів виявилися й такі, хто бере участь у МАН не вперше.

Представили свої напрацювання у секціях: «Українська мова», «Українська література», «Фольклористика», «Російська мова» та «Російська література».

Публічний захист відбувся після попереднього проходження учнями теоретичного туру. Оцінювала роботи учнів компетентна комісія, що складалася з викладачів факультету.

– Теми робіт школярів надзвичайно різносторонні. У секції «Українська література», до складу журі якої я входив, було декілька робіт, в яких аналізували творчість Мирослава Дочинця. Відповідно учні, які працювали з недосліджуваним на сьогодні матеріалом, доклали більше самостійної роботи, ніж ті, скажімо, хто аналізував Сковороду. Є деякі претензії до оформлення робіт, але це вже питання не до дітей, а до їхніх наукових керівників. Та загалом усі теми актуальні і цікаві, а учні доклали максимум зусиль до своїх перших кроків у науковій діяльності, – каже заступник декана з виховної роботи філфаку Олег Хававчак.

 

На філфаку УжНУ влаштували відбірний етап конкурсу Малої академії наук
Ілля Білецький

Один із конкурсантів секції «Українська література» Ілля Білецький, одинадцятикласник Хустської гімназії-інтернату, зізнається, що підготувати роботу було нелегко, адже завантаженість зашкалює – своїм основним завданням хлопець вважає добре складання ЗНО:

На філфаку УжНУ влаштували відбірний етап конкурсу Малої академії наук
Лариса Плакош зі своєю ученицею

«Це справді було нелегко: я, можна сказати, «воював» на двох фронтах. Але участь у МАН дала мені колосальний досвід, який, упевнений, обов’язково знадобиться в майбутньому. Крім того, предметом мого дослідження був роман Мирослава Дочинця «Вічник», котрий мені дуже сподобався, тому працював із задоволенням».

В аудиторіях та поза ними за маленьких учених хвилювалися їхні наукові керівники. Вчителька Поляно-Гутянської загальноосвітньої школи І–ІІ ступенів Лариса Плакош щиро вболівала за свою вихованку: «Учні просто молодці, вони виконали колосальну роботу – і їхній працьовитості та жазі до науки можна лише позаздрити. Сподіваюся, що здобуті тут навички й досвід допоможуть їм легше прокладати собі дорогу в майбутнє».

Журі відзначило бажання юних розумників до наукового пошуку. Переможці відбірного етапу представлять нашу область на всеукраїнському турі.

Юлія Шипович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.