Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На філологічному факультеті вшанували Тараса Шевченка й провели День відкритих дверей для школярів

0 236

На філологічному факультеті вшанували Тараса Шевченка й провели День відкритих дверей для школярів

Цього року Україна відзначає 210-у річницю від дня народження духовного провідника нації Тараса Григоровича Шевченка. Вже традиційно на філологічному факультеті УжНУ студенти, викладачі, вчителі й школярі об’єдналися, аби належним чином вшанувати велич генія, чия спадщина назавжди вкарбувалася в серцях мільйонів українців. Захід підготували викладачі кафедри української літератури у співпраці із заступницею декана Мартою Демчик.
Оксана Кузьма
Оксана Кузьма

Завідувачка кафедри української літератури Оксана Кузьма каже: «У березневі дні Тарас Шевченко по-особливому проявлений у духовному житті українців. Шевченківські дні стають полем для єднання, спільного проживання тих цінностей, які заклав наш Воїн Духу. І контекст Шевченкових ідеалів – Правди, Свободи, Любові, Незламності – наповнюється актуальними смислами. «Борітеся – поборете» – це енергетично заряджений заклик, який став щоденною мантрою українців: «Борімося – поборемо». «Встане правда! Встане воля!» – пророча візія майбутнього України, духовне програмування нації на живе буття, невмирущість українського духу. Бо

…лукавих, нечестивих
І слід пропадає,
Як той попіл над землею
Вітер розмахає.
І не встануть з праведними
Злії з домовини,
Ділá добрих оновляться,
Ділá злих загинуть.

І сьогодні на нашому святі ми об’єднуємося, аби побути в живому полі Шевченкового Духу і напитися з того джерела сили, що допоможе вистояти, відстояти й утвердити власну державу, свою хату, свою правду та волю».

Гостями урочистостей стали учні та вчителі Ужгородського ліцею ім. Т. Г. Шевченка, Ужгородського наукового ліцею, Ужгородського ліцею «Імідж», Великоберезнянського ліцею.

Юрій Бідзіля
Юрій Бідзіля

Вітав присутніх декан філологічного факультету Юрій Бідзіля: «Ми щорічно святкуємо Шевченківські дні і щороку пізнаємо його глибше та усвідомлюємо по-новому. Останні 2 роки – крізь призму війни. Хотілося б, щоб українці сприймали Шевченка не як ідола, а як звичайну, живу людину. Адже він був дуже сучасним, навіть модерним, освіченим, вродливим, бажаним гостем в елітних товариствах. Ми згадуємо про нього щороку в березні, хоча варто пам’ятати його духовні настанови постійно. Ми ніяк не порвемо оті кайдани, про які писав Кобзар. Не фізичні, а духовні, якими самі себе колись скували. Закликаю вас переосмислювати крізь призму Шевченка наше життя, нашу державу та наше призначення у цій державі!»

Відтак розпочали свій виступ учні Ужгородського ліцею ім. Т.Г. Шевченка, які разом із студентами факультету підготували справжнє театральне дійство. Зі сцени лунали рядки із творів Кобзаря «Мар’яна-черниця», «Катерина», «Лілея», «Наймичка», «Сова», «Хустина», «Причинна» та «Марія». Студентка 3-го курсу Христина Ігнат виконала чарівну ліричну пісню «Така її доля…».

На філологічному факультеті вшанували Тараса Шевченка й провели День відкритих дверей для школярівПродовжили виступ вихованці Ужгородського наукового ліцею. Ніколета Манюра представила присутнім банер, присвячений творчій спадщині генія Тараса Шевченка, який до цього прикрашав тематичну виставку в ліцеї. Малюнки на банері підготували учні навчального закладу. Як зазначає Ніколета, ілюстрації розповідають про велич духу митця та зображають буденність, яка лягла в основу його творів.

Відтак Тетяна Павлич продекламувала вірш Ліни Костенко «Кобзареві», а Валерія Фозекош виконала сучасне аранжування пісні «Думи». Виступи дівчатам допомагала підготувати Оксана Станко.

Людмила Рогатин, вчителька української мови таНа філологічному факультеті вшанували Тараса Шевченка й провели День відкритих дверей для школярів літератури ліцею, розповідає, що вона з учнями 9–10 класів профілю «Українська філологія» радо відгукнулися на запрошення на Шевченківське свято, адже це чудова нагода краще пізнати Кобзаря та його творчість. Пані Людмила також зауважує, що для учнів корисно ознайомитися з університетом і філологічним факультетом зокрема.

Завершив свято студент-медійник ІІ курсу Максим Галашко, який поклав на музику уривок з поеми Тараса Шевченка «Сон».

Після урочистостей на школярів чекала профорієнтаційна частина. Христина Ігнат та Максим Галашко розповідали про освітні програми, за якими навчаються здобувачі на філологічному факультеті, про особливості студентського життя, про можливості академічної мобільності й перспективи після навчання у виші.

На факультеті також діяла виставка про життя і творчість Тараса Шевченка, традиційно підготована працівниками Наукової бібліотеки УжНУ.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.