Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На ФІМВ організували онлайн-зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Німеччині

У рамках проєкту «Дипломатичний фронт» до міжнародників УжНУ завітав амбасадор Олексій Макеєв

0 125
На факультеті історії та міжнародних відносин триває проєкт «Дипломатичний фронт», у рамках якого влаштовують онлайн-зустрічі з українськими дипломатами і представниками України в міжнародних організаціях. Цього тижня запрошеним гостем став Надзвичайний і Повноважний Посол України в Німеччині Олексій Макеєв.

На ФІМВ організували онлайн-зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України в НімеччиніНезмінний модератор зібрань професор Ігор Тодоров зауважив: «Це вже сьома зустріч в рамках цього проєкту, і вперше в нас гість, який виконує дипломатичну місію в одній із провідних країн світу».

Олексій Макєєв перебуває на посаді Надзвичайного і Повноважного Посла України в Німеччині з жовтня 2022 року. «Коли Президент відправляв мене сюди, поставив завдання привезти танки «Leopard» та броньовані машини. Це стало першим і головним напрямком нашої роботи. Наразі вже 18 «Леопардів» пасуться в українських степах. Я відвідував навчання наших солдат, бачив, наскільки німці шоковані тим, що вони вже після кількох тижнів тренувань роблять перші влучні постріли з цих танків». Посол зазначив, що забезпечення України зброєю з боку Німеччини зрушило з мертвої точки. Нині, крім «Леопардів», ми отримали системи ППО IRIS-T та «Patriot».

Другий напрямок роботи посольства – формування переможних наративів. Як зауважив Олексій Макєєв, у перші дні війни німці були переконані, що Україна довго не протримається. «Ми пройшли від стадії «Це війна путіна, а не всієї росії» до стадії «Україна не має програти, росія не повинна перемогти». Сьогодні всі в Німеччині усвідомлюють, що Україна має виграти». Змінити такі наративи – непростий і тривалий процес. Допомагає в цьому робота на інформаційному фронті, зокрема в соціальній мережі «Twitter». Пан посол розповідає, що завдяки висвітленню успішної роботи німецької техніки у російсько-українській війні, громадяни Німеччини краще розуміють, за що сплачують податки: їхнім коштом створюється зброя, яка допомагає рятувати українцям життя.

Олексій Макеєв
Олексій Макеєв

Також Олексій Макеєв наголосив, що нині в Німеччині понад мільйон українських біженців: «Вони всі тут під захистом. Маю на увазі не лише  захист Німеччини, а й мій особистий захист як посла, і захист наших консулів. У нас є навіть певний девіз – «#консулпоруч»».

З 2020 року Олексій Макєєв працював на посаді спеціального представника МЗС з питань санкційної політики. З цього приводу відзначає: «З початком повномасштабної російської агресії мені нарешті вдалося переконати своїх колег у тому, що санкції є найпотужнішою дипломатичною зброєю. Саме в силах санкційників вплинути на російську економіку та життя пересічних громадян так, щоб кожному, хто підтримує агресію, було непереливки».

Уважні учасники зустрічі помітили на задньому плані в посла дошку із зображеннями техніки. Виявилося, що з цим пов’язана ціла історія. «Напередодні Різдвяних свят я отримав цікавий пакет. У супровідному листі до нього було зазначено: «За дорученням Міністерства оборони таке-то видавництво надсилає вам фотографії техніки, яка стоїть на озброєні у Бундесвера». Я здивувався, бо всередині пакета були зображення всього: від двоколісного транспорту до літаків і човнів. Як виявилося пізніше, Міністерство оборони нікого не вповноважувало – то була чиясь особиста ініціатива. Але я вирішив включити цей пакет у свою публічну дипломатію. Повісив фото на дошку й написав список різдвяних побажань у Twitter. Тепер поступово проставляю галочки на тому, що Німеччина вже відправила Україні», – розповів пан посол.

Наприкінці зустрічі пан посол закликав студентів після закінчення навчання приєднуватися до дипломатичного війська, адже нині є потреба в амбітних дипломатах, які створюватимуть «новий український вайб» у світі.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.