Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На ФІМВ відновили проєкт «Дипломатичний фронт»

Першим у новому семестрі до викладачів і студентів Ужгородського університету на онлайн-зустріч завітав Вадим Пристайко

0 151
Навесні факультет історії та міжнародних відносин УжНУ з ініціативи Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції й Інформаційного центру ЄС розпочав проєкт під назвою «Дипломатичний фронт». Він передбачав онлайн-зустрічі студентів і всіх охочих з українськими дипломатами, очільниками дипмісій та представниками України в міжнародних організаціях. З початком канікул зібрання призупинили, а цього тижня нарешті продовжили.
Ігор Тодоров
Ігор Тодоров

Першим запрошеним дипломатом у цьому семестрі став Вадим Пристайко – донедавна Надзвичайний і Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії.

«Сьогоднішній наш гість – професійний євроатлантист, екскерівник Посольства України у Великій Британії, колишній Посол України в Канаді, який, крім того, очолював МЗС України у 2019–2020 рр., а пізніше був заступником голови Офісу Президента. Надзвичайно досвідчена й відкрита людина», – представив амбасадора незмінний модератор зустрічей, професор Ігор Тодоров. Окрім всіх цих регалій, як наголосив сам Вадим Пристайко, він є сержантом запасу Прикордонних військ України.

Гість розповів присутнім про роль дипломатичної служби під час війни. Зокрема в контексті очолювання ним Посольства у Великій Британії. Виокремив 7 напрямків роботи: інформування, формування коаліції, забезпечення підтримки військових зусиль, пошук шляхів виживання країни, підтримка українських біженців по світу, ізолювання супротивника і дипломатичне протистояння, формування умов для виходу з війни й відновлення та гарнтування безпечного майбутнього.

Вадим Пристайко
Вадим Пристайко

«У британському суспільстві дискусія про те, чи варто допомагати Україні, взагалі не ведеться. Звичайно, є окремі диваки, які проти, але їх настільки мало, що майже не чути. Весь народ Сполученого Королівства підтримує нашу державу в цій війні», – каже Вадим Пристайко.

Амбасадор також зауважує, що Велика Британія була однією з перших держав, яка надавала Україні зброю та координувала зустрічі у форматі «Раймштайн». Також у Сполученому Королівстві тренуються наші військові, яких вже вдалося підготувати понад 25 тис. осіб.

Туманний Альбіон надає не лише військову, а й фінансову підтримку Україні. Зокрема, амбасадор розповів про благодійну платформу Посольства України у Великій Британії. Додаток був створений безкоштовно українськими розробниками. Від початку повномасштабного вторгнення за допомогою цього ресурсу було зібрано близько 50 млн доларів.

Щодо дипломатичного протистояння з країною-агресором, то українське посольство домоглося перейменування частини однієї з вулиць Лондона. А саме тієї, на якій розміщена амбасада росії. Відтепер вона називається Kyiv Road.

Під час своєї розповіді пан посол неодноразово згадував свою сім’ю. Розповів, що його молодший син нині живе на військовій базі, де тренуються українські захисники, та розділяє з ними свій побут. Також згадав про фото, що облетіло весь світ, на якому Королева Каміла обіймає його дружину. Амбасадор зауважує, що це був дуже сильний жест від королівської особи, яка є недоторканною.

Наостанок Вадим Пристайко наголосив: «Уся робота не матиме сенсу, якщо ми не гарантуємо безпечне майбутнє для України. Тому наша держава має стати членом таких об’єднань, як ЄС та НАТО, і всі українські дипломати допомагають якнайшвидше завершити цей шлях».

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.