Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Нічний Ужгород студентам з Маріуполя показував викладач УжНУ

Історію найзахіднішого міста держави через архітектуру молодь зі сходу України пізнавала в супроводі Юрія Славіка

0 323
Нічний Ужгород студентам з Маріуполя показував викладач УжНУ
Юрій Славік
Екскурсія нічним Ужгородом – доволі незвична практика для нашого міста. У рамках програми GOxChange маріупольські студенти продовжують ознайомлюватися з життям і культурою міста над Ужем. Аби пізнати історію Ужгорода через архітектуру, гуляли вечірнім містом із викладачем кафедри історії України Юрієм Славіком.

Екскурсовод провів маріупольців історичним центром – від площі Театральної до Кафедрального собору. Гості мали невеличку подорож у минувшину міста, відтак познайомилися з «ужгородською соцмережею» – Театральною площею, де в давнину можна було почути найсвіжіші новини й плітки, відчули дух мистецтва через пам’ятник художнику Ігнатію Рошковичу, побачили липову алею, що вважається найдовшою в Європі, дізналися, де в часи СРСР у місті збиралися неформали, аби послухати заборонену заокеанську музику. Відтак почули історію про людину-легенду – ліхтарника дядю Колю – і зрозуміли, що значить фраза «зустрінемося на Хресті».

Нічний Ужгород студентам з Маріуполя показував викладач УжНУ
Учасники екскурсії

Крім того, Юрій Славік поділився інформацією, де в давнину виховували «май файних жін» – будинок Гізелли, де раніше містився церковний дівочий навчальний заклад, нині слугує музичним училищем. Екскурсанти дізналися, що ужгородська філармонія була однією з найбільших єврейських синагог у Східній Європі, відтак побували на стику століть – мали нагоду торкнутися трьох епох, що відбиті у бруківці різних періодів поблизу Кафедрального собору. Звісно ж, Юрій Славік не оминув увагою й сам Кафедральний собор та постать Марії-Терезії.

Після екскурсії студенти вирушили «переварювати» почуте в один із ужгородських гастрономічних закладів.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.