Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці екскурсували Чернівцями, щоб дослідити історію й архітектуру міста

Пригодницький травневий вікенд для молоді спланували й організували доцент кафедри археології, етнології та культурології Ігор Прохненко і завкафедри алгебри та диференціальних рівнянь Олександр Рейтій

0 1 622

Ужнівці екскурсували Чернівцями, щоб дослідити історію й архітектуру міста

За щорічною програмою ознайомлення студентів факультету історії та міжнародних відносин з архітектурними пам’ятками, закладами вищої освіти, музеями Закарпаття, Галичини, Волині, Буковини та Поділля молодь підрозділу попрямувала до Чернівців. Із ініціативи доцента кафедри археології, етнології та культурології Ігоря Прохненка і завідувача кафедри алгебри та диференціальних рівнянь Олександра Рейтія спланували подорож і вирішили назустріч пригодам у травневий вікенд.

Понад два десятки студентів із факультетів історії та міжнародних відносин, математики і цифрових технологій, суспільних наук, стоматологічного та фізичного зібрали наплічники й рушили у подорож. Пересадку у Львові вирішили використати з користю – мали двогодинну екскурсію від залізничного вокзалу до Собору Св. Юра у центрі міста.
Ужнівці екскурсували Чернівцями, щоб дослідити історію й архітектуру міста

Чернівці зустріли екскурсантів ранковою свіжістю й гарною погодою. Разом із викладачем Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Віталієм Калініченком і студентським активом СНТ факультету історії, політології та міжнародних відносин на чолі з головою Владиславом Маняком попрямували досліджувати місто.

Найперше – історичний центр. Тут, за переказами місцевих, тодішню вулицю Панську, а нині Ольги Кобилянської, підмітали трояндами й мили з милом. Цю історію люблять переповідати туристам місцеві, коли шпацірують вимощеним бруківкою туристичним серцем Чернівців. Саме на цій вулиці екскурсанти розглядали маскарони, будинки у стилі історизму, ренесансу, бароко і, звичайно, вмостилися для пам’ятних фото у ковану карету. Місто відкрилося для туристів через глибокі історичні екскурси про церкви, визначні будівлі й колоритні вулиці. Відтак попрямували до ратуші – нинішньої міської ради, на вежі якої щодня опівдні сурмить сурмач. Завітали й до пам’ятника Тарасу Шевченку неподалік.

Ужнівці екскурсували Чернівцями, щоб дослідити історію й архітектуру міста

Наступна локація – візитівка міста – ректорат Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Раніше ця будівля була резиденцією митрополитів Буковини і Далмації. Це не лише дивовижний архітектурний ансамбль – краса в деталях. Наприклад, кожну цеглину перевіряли на звук, а майстер міг класти не більше сотні цеглин на день. Черепиця ж будівель відтворює геометричний орнамент, характерний для традиційних килимів, вишивок і писанок, характерних для цього регіону. Тож від Віталія Калініченка докладно почули про історію споруди, її зали, сучасність і перспективи. Не оминули увагою й дендропарк, який для пересічного мандрівника в час воєнного стану недоступний.

Тоді попрямували до художнього музею. Оглянули експозиції картин і скульптур, що розмістилися на двох поверхах, перерва на каву й наступний музей – краєзнавчий. До слова, це один із найстарших музеїв України. Тут приділили особливу увагу археологічній колекції та стендам про історичні події Буковини.

Анна Мельник
Анна Мельник

Анна Мельник навчається на 4-му курсі. Для неї це був перший візит до Чернівців. Дівчина ділиться враженнями: «Загалом у нас була доволі велика компанія, яка гарно провела час. Цікаво було ще в поїзді – зайняли майже весь вагон, грали в мафію, разом їли й веселилися. У Чернівцях я була вперше. Найбільше мені сподобалася вулиця Кобилянської, архітектура міста дуже витончена. Місто дещо нагадує Львів – своїми будівлями, бруківкою, численними магазинами, кав’ярнями. Вуличні музиканти співали «Червону руту», а ми їм підспівували. Це було так класно! Університет Федьковича дуже гарний, вражає величністю, там хочеться навчатися. Також при ньому є стара церква, де й дотепер відправляють служби, – одну з них ми застали. Я колекціоную листівки, тож собі на згадку купила з виглядом на університет».

А от другокурсник Віталій Варга уже бував у місті, та зізнається, що саме ця подорож була однією з найцікавіших його поїздок: «Чернівці мають особливий колорит. Хоч приїхав сюди вже вдруге, але ця подорож була більш інформаційно наповнена, краще побудований туристичний маршрут. У нас був час і насолодитися містом, і дізнатися про його історію. Мене найбільше вразив університет – це одна з найкращих будівель у місті. Там ми відвідали і музейні кімнати, що раніше слугували для різних потреб, відвідали історичний факультет, познайомилися з деякими викладачами. Екскурсію нам проводив студент – наш одноліток Владислав Маняк. Я люблю порівнювати історію Закарпаття, мого рідного Поділля, а цього разу зміг зіставити і з Буковиною. Бачу, наскільки ми багатогранні: не все однотипно у нашій країні з погляду історії».

Історики вже планують наступну мандрівку – цієї суботи досліджуватимуть фортеці Хотина й Кам’янця-Подільського. І радо запрошують приєднуватися до свого вояжу охочих і допитливих із інших факультетів.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.