Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Уп’яте поспіль юрфак УжНУ стає партнером Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Головна тема цьогорічного фесту – «Чотири градуси» – присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля

0 378

Уп’яте поспіль юрфак УжНУ стає партнером Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

У жовтні стартував XIV Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України.

Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України: Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Луганської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської, Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Донецької, Житомирської, Харківської, Вінницької, Одеської, Сумської, Закарпатської, Рівненської, Хмельницької, а також до АР Крим. Першим містом, де відбудуться покази, стане Запоріжжя.

Головна тема цьогорічного фестивалю – «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувачам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

На Закарпатті партнером фестивалю п’ятий рік поспіль є юридичний факультет УжНУ.

В рамках Мандрівного фестивалю на Закарпатті студенти, учні шкіл та жителі краю зможуть побачити:

  • 23 жовтня  фільм «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (режисер Аскольд Куров), що присвячений історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Відкритий показ відбудеться на базі юридичного факультету Ужгородського національного університету о 13.30 (зал судових засідань, ауд.45, Капітульна 26, м. Ужгород).
  • 24 жовтня  відкритий показ у Природничо-гуманітарному коледжі м. Ужгорода (м. Ужгород, вул. Українська, 19., ауд. 301) о 13.30 з фільмом «Боротьба Джамали». У фільмі «Боротьба Джамали» шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.
  • 26 жовтня відкритий показ у Природничо-гуманітарному коледжі м. Ужгорода (м. Ужгород, вул. Українська, 19., ауд. 301) о 17.00 фільм «До скорого».
  • 30 жовтня відкритий показ на базі юридичного факультету Ужгородського національного університету (конференц-зал, вул. Заньковецька 89, б) «Війна химер» 13:30 – 15:30. «Війна химер» (режисерки Анастасія та Марія Старожицькі) – особиста історія однієї з режисерок, яка переосмислює власний травматичний досвід, пов’язаний із війною. Це подорож двох закоханих до лінії фронту та спроби спільного життя після всього пройденого.
  • 6, 7, 8, 9 листопада  показ фільмів для школярів у школах м. Ужгорода «Альфредо», «Живі й нескорені», «Укриття». «Домашні ігри», «Моя донька Нора», «Пеперові зірки», «У пошуках кращої долі».
  • 6 листопада  відкритий показ у Медіацентрі учнівського врядування міста Ужгорода фільму «Укриття / Refuge» (Режисер: Анастасія Максимчук). Це історія зоозахисника і доґхантера, які стикаються в невидимій війні за визначення поняття людяності в країні, де занадто часто громадяни змушені діяти замість уряду. На показ для обговорення буде запрошено ужгородських зоозахисників – представників громадської організації “Барбос”.

Крім того, відбудуться правоосвітні заходи: тренінг для вчителів та учнів “Учнівське врядування та права дитини” (18–19 жовтня 2017 р.), тренером на яких буде відомий правозахисник Олександр Войтенко. Також буде організовано екологічний майстер-клас «Лісова педагогіка: навчання в лісі про ліс».

Завершиться фестиваль на Закарпатті конкурсом творчих робіт “Права людини та екологія”. Фінальні етапи конкурсу проводитимуться у формі мандрівної виставки творчих робіт та фотографій. Відкриття мандрівної виставки «Права та екологія» відбудеться 17 листопада на базі історико-культурного комплексу «Совине гніздо».

Партнерами фестивалю в областях України є 53 провідні молодіжні, громадські та правозахисні організації та 195 кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA.

Мета Мандрівного фестивалю
Сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю:

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Організатори:
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Громадська організація «Південь»
Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»
ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Партнери:

Державне агентство України з питань кіно
Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Партнерами на Закарпатті є юридичний факультет УжНУ, управління освіти Ужгородської міської ради, ГО КАПЛ «Вестед», ГО «Інсайдер», Координаційна рада молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Закарпатській області.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

За інформацією юридичного факультету УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.