Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Поділіться книгами, щоб допомогти створити лікарняну бібліотеку

Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології, Волонтеріат УжНУ та Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка ініціювали книгозбір

0 54
Чи є у вас книги, які після прочитання припадають пилом на полицях? Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології, Волонтеріат УжНУ та Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка оголосили спільний книгозбір, аби створити у Нейроцентрі бібліотеку.

Поділіться книгами, щоб допомогти створити лікарняну бібліотекуПарадокс, але від початку повномасштабної війни в Україні зріс інтерес до читання, а книговидваництва встановлюють рекорди продажів. Соціологи пояснюють це тим, що люди намагаються так врізноманітнити пересиджування повітряних тривог, заспокоїтися, пережити разом із персонажами книги певні емоції, почуття, що дають змогу відчути спокійне життя або, навпаки, гостріші й більш напружені події, на тлі яких власні проблеми забуваються. А ще такий попит повʼязаний і з бажанням заглибитися в українськомовний простір й українську культуру.

«Ми постійно намагаємося поліпшувати умови для пацієнтів і персоналу нашої лікарні, — каже комунікаційниця Нейроцентру Ксенія Шокіна. — Тепер хочемо облаштувати й полиці з книгами у вільному доступі. Ідея книгозбору виникла тому, що нам хочеться популяризувати українську мову й читання, а ще врізноманітнити перебування в лікарні як для пацієнтів, так і для персоналу. Я давно керуюся принципом, що книги мають жити й одразу віддаю чи продаю свої прочитані примірники. Тож ми озброїлися цим гаслом і закликаємо краян ділитися літературою. У нас лікуються дорослі і діти, цивільні та військові. Чому б не використати час перебування в клініці ще й із користю для свого кругозору? Ми запропонували доєднатися до ініціативи Волонтеріату УжНУ та обласній бібліотеці – й вони моментально її підхопили».

Очільниця Волонтеріату УжНУ Крістіна Товт розповідає, що університет уже не вперше оголошує збір книг, тож охоче підтримав ідею: «Ми вже збирали книги, й раніше така ініціатива мала жвавий відгук і серед студентів, і серед викладачів. До того ж у будівлі Нейроцентру міститься кафедра неврології, нейрохірургії та психіатрії, де працюють наші викладачі, зокрема й ректор УжНУ Володимир Смоланка. Ми сподіваємося, що разом вдасться зібрати пристойну й цікаву бібліотеку для лікарні. Забіжу трошки наперед і скажу, що якщо ідея знову знайде відгук у людей і збереться багато хорошої літератури, то спробуємо розширити ініціативу».

Щодо книжок є тільки одне обмеження – винятково українська мова. Решта – на розсуд дарувальників: проза чи поезія, романи, детективи, фікшн чи наукпоп, класика чи сучасні автори.

Перше чтиво для лікарняної бібліотеки з’явилося ще до публічного оголошення книгозбору.

«Коли нашій бібліотеці запропонували долучитися до акції, я одразу ж зрозуміла, що маємо чим поділитися завдяки акції «Капуркова книжка», яка стала доброю традицією і популярна вже роками. Для нас збори книг не новинка, а професійне око допоможе дібрати справді якісну й варту уваги літературу. Бібліотека весь час усіляко підтримує нашу армію, тож цей книгозбір — наш своєрідний внесок у підтримку Захисників і Захисниць», — зауважує завідувачка відділу проєктної та соціокультурної діяльності Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Євгенія Напуда.

Принести книги можна за адресами:

  • вул. Капушанська, 24 (рецепція Нейроцентру – у будні до 17:00)
  • пл. Народна, 3 (пост охорони у ректораті УжНУ – протягом робочого дня)
  • пр-кт Свободи, 16 (Обласна бібліотека, пост охорони. Обов’язково вказати, що книги для Нейроцентру, з 9 до 19 у будні, в неділю з 10 до 17:00; субота — вихідний).
Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.