Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Півтора мільйона гривень на допомогу українцям та інші здобутки Волонтеріату УжНУ торік

У 2024-му ужнівці продовжують активну працю з партнерами в ґрантових проєктах, планують благодійні заходи, щоб точково допомагати тим, хто цього потребує

0 82
Волонтеріат УжНУ з початку повномасштабної війни зарекомендував себе як організація, що ефективно допомагає як вимушеним переселенцям, так і бійцям на передовій. Торік реалізували чимало проєктів у різних напрямках. І вони не лише принесли результат, а й настільки сподобалися цільовій аудиторії та партнерам, що стали тривалими. Про втілені 2023-го справи й плани на 2024-й Медіацентру розповіла очільниця Волонтеріату УжНУ Крістіна Товт. Далі – пряма мова.

«Протягом минулого року ми залучили понад півтора мільйона гривень. Переважно це були ґрантові кошти, які ми використовували на поліпшення умов проживання ВПО та студентів в університетських гуртожитках, також поповнювали матеріально-технічну базу університету. Волонтеріат має успіх зокрема й завдяки потужній підтримці керівництва університету – ректора та проректорів.

Уже другий рік у нас діє дитячий простір для дітей ВПО на базі гуртожитку. Вдається знаходити й продовжувати фінансування для педагогів і вчителів, бо цей проєкт має суспільну користь і відгукується і в серцях батьків, і серед наших партнерів та донорів. Тепер у нас більше школярів займається у початковій школі. Діти виконують домашні завдання, діють гуртки, де діти зокрема малюють для ЗСУ. Проводили для малечі багато екскурсій: Ужгородом, у замок, скансен, ботанічний сад, зоологічний музей УжНУ тощо.

Торік створили й коворкінг, щоб вимушені переселенці та наші викладачі й студенти мали зручне місце для роботи і навчання. У межах проєкту запланували кілька лекцій про історію краю та кілька екскурсій. А коли закінчували цю ініціативу, то почали телефонувати ВПО з Маріуполя, Харкова, Одеси, Луганщини, що хочуть продовжувати такі лекції. Так ми почали проводити ці зустрічі на волонтерських засадах. Тоді змогли продовжити проєкт, бо виграли невеликий ґрант. Цікаво, що перших лекторів ми наполегливо запрошували, а тепер нам телефонують і самі пропонують теми для лекцій, хочуть прийти, бо знають, що в нас зацікавлена і вдячна аудиторія.

Також реалізували проєкт «SMILE – Підтримка дітей, молоді та їхніх сімей під час кризової ситуації в Україні». Четверо членкинь Волонтеріату пройшли тренінг в Івано-Франківську, а тоді реалізували здобуті знання на практиці у 5 закарпатських школах, що мають дуже слабке фінансування й потребують підтримки. Дівчата разом із педагогами-організаторами та практичними психологами шкіл проводили інтерактивні заняття в ігровій формі за швейцарською методикою. Заняття спрямовані на розвиток психосоціальних навичок у дітей. Крім того, кожна школа отримала інвентар для таких уроків.

Заняття теж мали великий успіх, тому наші тренерки навчили 20 учителів із 10 шкіл, щоб більше дітей змогли займатися. До того ж уже другий рік поспіль наші волонтерки у вихідні проводять такі заняття для дітей соціально незахищених верств населення уже з власної ініціативи на громадських засадах. Про них уже знають і запрошують у школи, відгуки завжди тільки позитивні.

Інтерактивні заняття для дітей
Інтерактивні заняття для дітей

Завдяки ґранту на 20 тисяч фунтів від благодійного фонду «Жовто-Блакитні Крила» у 2023-му ми повністю відремонтували приміщення на 100 квадратних метрів на базі ІІ гуртожитку. Замінили вікна, двері, проводку, зробили підвісні стелі, відремонтували стіни, придбали кондиціонер. Університет замінив батареї, закупив меблі, платить комунальні послуги. Також дофінансували дрібниці, які вийшли за рамки ґранту. Крім меблів, встановили технічне обладнання, працівниця університету розмалювала стіни. Тепер там на три гуртожитки є молодіжний простір, де можуть зустрічатися студенти, проводити тематичні вечори, дивитися фільми, вчитися. Відкрили його в грудні.

Передача допомоги військовим
Передача допомоги військовим

Коли ми за щось беремося, нам – у хорошому розумінні слова – не дають завершити. Бо проєкти пролонговуємо з ініціативи донорів або учасників. Вже й нема часу на нові ініціативи, бо не хочеться залишати ці – є попит, ми бачимо, що це корисно й цікаво людям.

Командою Волонтеріату намагаємося поліпшувати й свої вміння і навички: проходимо тренінги зі стресостійкості, таймменеджменту, гендерної рівності, медіаграмотності, кібербезпеки тощо.

Паралельно з гуманітарними проєктами посильно допомагаємо й ЗСУ, хоча широко про це не можемо розповідати через специфіку підрозділів, яким призначена допомога.

Цього року продовжуємо активно працювати з партнерами в ґрантових проєктах, плануємо організовувати благодійні заходи, щоб точково допомагати тим, хто цього потребує».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.