Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Представники факультетів УжНУ домовилися про співпрацю з аналогічними підрозділами Університету Яна Євангеліста Пуркінє в Чехії

Численна делегація з Ужгорода ознайомилася з особливостями навчання, матеріально-технічною базою на факультетах вишу в Усті-над-Лабем

0 551
Команда представників різних факультетів УжНУ нещодавно повернулася з чеського міста Усті-над-Лабем, де налагоджувала співпрацю з Університетом Яна Євангеліста Пуркінє.

Представники факультетів УжНУ домовилися про співпрацю з аналогічними підрозділами Університету Яна Євангеліста Пуркінє в ЧехіїПредставники факультетів УжНУ домовилися про співпрацю з аналогічними підрозділами Університету Яна Євангеліста Пуркінє в ЧехіїПоїздка відбулася з ініціативи декана факультету міжнародних економічних відносин, професора Миколи Палінчака. У ній узяли участь декан математичного факультету, доцент, Михайло Повідайчик; доцентка кафедри соціології і соціальної роботи Оксана Повідайчик; заступник декана юридичного факультету Олександр Сливка; завідувач кафедри журналістики філологічного факультету, професор Юрій Бідзіля; заступник декана факультету міжнародних економічних відносин, доцент Ярослав Дроздовський; викладач кафедри міжнародної політики факультету міжнародних економічних відносин Мирослав Лешанич; заступник декана медичного факультету №2, голова профкому студентів Ростислав Головчанський; викладач Центру доуніверситетської підготовки та роботи з іноземними громадянами, вокаліст, гітарист гурту «Станція Лєнін» Олексій Шафраньош та інші учасники цього гурту – Станіслав Данко (вокал, клавіші), Любомир Шквара (бас), Дмитро Шевчук (барабани).

Представники факультетів УжНУ домовилися про співпрацю з аналогічними підрозділами Університету Яна Євангеліста Пуркінє в ЧехіїЧлени делегації ознайомилися з особливостями навчання, матеріально-технічною базою на факультетах чеського університету, схожих із тими, які представляли.

Державний Університет Яна Євангеліста Пуркінє (Universitas Purkyniana Ustensis) в Усті-над-Лабем заснований 1991 року, хоча має значно давнішу історію, що почалася ще 1954 р., коли було створено Вищу педагогічну школу. У 1959 році ця школа стала педагогічним інститутом. 1964 р. в Усті-над-Лабем було засновано педагогічний факультет, що 1991-го був перетворений в університет. Нині у виші створено вісім факультетів (філософії, мистецтв і дизайну, економіки педагогічного, наукового, біологічного, механічного, факультету охорони здоров’я). Тут навчається 8 тисяч студентів. Університет названо іменем відомого біолога Яна Євангеліста Пуркінє, уродженця Устецького краю. Варто зауважити, що таке ім’я Пуркінє носив університет Масарика між 1960 і 1990 роками.

Представники факультетів УжНУ домовилися про співпрацю з аналогічними підрозділами Університету Яна Євангеліста Пуркінє в ЧехіїМикола Палінчак познайомився з представниками цього університету кілька років тому, відтоді підтримував з ними зв’язки. Затим у межах співпраці Устецького краю із Закарпаттям відбулася чергова поїздка ужнівців до Чехії. Тоді в ній взяли участь декани юридичного й економічного факультетів. Відтак цьогорічний жовтневий візит став уже третім у межах співпраці УжНУ з Університетом Яна Євангеліста Пуркінє.

Представники факультетів УжНУ домовилися про співпрацю з аналогічними підрозділами Університету Яна Євангеліста Пуркінє в Чехії«Коли я вперше побував у цьому університеті, він ще не мав такої доброї матеріально-технічної бази, як ми побачили сьогодні. Чехи зробили величезний прогрес, в них є чому вчитися. Під час минулої поїздки до цього вишу я запропоновував випускнику університету, депутату парламенту Чеської Республіки Радіму Голечеку вступити до нас в аспірантуру. З того часу співпраця між нашими університетами поглибилася», – розповів Микола Палінчак.

Представники різних факультетів УжНУ мали нагоду ознайомитися з науково-освітнім процесом чеських колег, налагодити з ними співпрацю. Викладачі Університету Яна Євангеліста Пуркінє, своєю чергою, цікавилися особливостями навчання в УжНУ. До прикладу, мають ідеї щодо співпраці з філологічним факультетом, особливо цікавляться східнослов’янською славістикою.

«В Університеті Яна Євангеліста Пуркінє планують відкриття кафедри славістики при педагогічному факультеті, де започаткують і програму подвійних дипломів. Мають намір підписати рамкову угоду про співпрацю із нашим університетом, залучити якомога більше факультетів до цього процесу. У перспективі хочуть розвивати й журналістські спеціальності, тому цікавилися організацією навчального процесу у нас на відділенні», – відзначив завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля.

Виступ гурту "Станція Лєнін"
Виступ гурту “Станція Лєнін”

Під час візиту делегації була передбачена розважальна програма, до якої долучилися й ужнівці: присутніх розважав гурт «Станція Лєнін». Їхній виступ у студентському кафе, за словами очевидців, пройшов «на ура!».

Наступним етапом співпраці двох вишів буде приїзд Радіма Голечека до УжНУ. Він хоче ознайомитися з роботою наших факультетів з метою спільної подачі заявок на ґранти, участю в міжнародних конференціях, можливістю обмінних наукових публікацій тощо. Крім цього, зауважує Микола Палінчак, у чеському виші є підрозділи, що можуть зацікавити Ужгородський інститут культури і мистецтв та Закарпатську академію мистецтв. Тому під час приїзду Радіма Голечека пан Микола планує познайомити його і з представниками цих закладів для налагодження ще тіснішої співпраці між Ужгородом та Усті-над-Лабем.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.