Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про студентську міжнародну мобільність говорили на панельній дискусії в УжНУ

На запитання, чому варто спробувати повчитися за кордоном, відповідали самі студенти – учасники різних програм

0 208

Про студентську міжнародну мобільність говорили на панельній дискусії в УжНУ

26 жовтня в залі Вченої ради УжНУ провели панельну дискусію в змішаному форматі «Студентська міжнародна мобільність: сучасні виклики та перспективи» у рамках заходів «Дні кар’єри ЄС: Ужгород». Це щорічна подія, яку організовують спільно з Інформаційним центром ЄС для молоді університету.
Про студентську міжнародну мобільність говорили на панельній дискусії в УжНУ
Віталій Андрейко, Оксана Свєженцева та Марта Шелемба

Модерувала захід доцентка кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, очільниця відділу міжнародних зв’язків УжНУ Оксана Свєженцева: «Сьогодні будемо дискутувати про додаткові можливості розвитку. Я відповідаю про ту маленьку частинку в освітньому процесі, вашому професійному, кар’єрному розвитку, міжнародні стажування, семестрові навчання, ґрантову можливість. Ви будете гортати багато сайтів, чути різні історії, успішні й не дуже. Помітите одну деталь: у будь-якій справі, за яку б не бралися, вас питатимуть, а яка ж ваша мотивація? За всі можливості потрібно поборотися. Щоб втілити свою мрію, комунікуватимете з викладачами, студентами, звичайними людьми. Для цього слід знати мову міжнародного спілкування. Вам доведеться на якийсь час випасти з навчального процесу. І мусите логічно організувати правове підґрунтя виїзду за кордон. Сформувати індивідуальний підхід до навчання – навчальний план».

Далі Оксана Іванівна розповіла про ресурси, де можна знайти актуальну інформацію щодо пропозицій міжнародної мобільності, який пакет документів слід підготувати, особливості короткотермінових, семестрових та довгострокових програм. Наголосила на можливості дводипломної практики, дала рекомендації як писати мотиваційний лист, CV, резюме. Відповіла на запитання, чи відкриті пропозиції для студентів різних спеціальностей і якої вікової групи. Поділилася секретами, де шукати ґранти. На запитання, чому варто спробувати академічну мобільність, відповідали студенти.

Ілля Тягур та Юлія Цоклан
Ілля Тягур та Юлія Цоклан

Ілля Тягур, другокурсник факультету історії та міжнародних відносин, брав участь у семестровому навчанні в університеті ім. Штефана чел Маре в Сучаві (Румунія). Програма Еrasmus+ одна з найпопулярніших програм, співпрацює із 125 партнерами по всьому світу, – розповів хлопець. І додав: «Зі мною навчалися студенти з Коста-Рики, африканських, азійських країв. Я знайшов цю програму під час минулорічних «Днів ЄС». Подав документи, склав екзамен з англійської в нашому університеті. Спочатку важко було – є період адаптації. Обрав предмети, які цікавили. Загалом, це добрий довід у житті. Вивчав країну, культуру, традиції, історію. Спілкувався з місцевим населенням. З’являються великі перспективи. Можна стажуватися в міжнародних установах».

Юлія Стойка
Юлія Стойка

Своєю чергою, Юлія Цоклан, магістрантка факультету історії та міжнародних відносин, ділилася враженнями від участі в літній школі, яку проходила в Німеччині (Обер-Рамштадт). «Це були три тижні насиченої програми на тему зеленої енергетики. Відвідували різні лекції та екскурсії. Мали скласти іспит на знання німецької. Побачила все наживо, це нереально. Комбінація нашої програми – поїздка до Берліну. Мали екскурсію німецьким парламентом. Приємно бачити, яка велика підтримка України з їх боку. Також відвідали територію, де зібрані різні компанії, що розробляють екоініціативи. Водили нас підстанціями, показували генератори. Побачили цікавий вітряк, каталися на екоавтомобілях, ходили на підприємство, де переробляють сміття з океану. Найвищий стимул для таких програм – знайомства. Люди з Бразилії, Мексики, Індонезії, США, Великобританії тощо жили в одному просторі. Класна культурна суміш».

Юлія Стойка була активною в різних короткотермінових наукових стажуваннях. Студентка-третьокурсниця факультету міжнародних економічних відносин проходила програми Еrasmus+ та Youth Exchange у Польщі (Жешув). Перша на тему фільммейкінгу. Дівчина розповідає: «Вивчали засади командної роботи. Це був культурний простір. Інший проєкт – більш формальний, який досі триває. Він про майбутнє освіти. Навчалися писати рекомендації для різних стейкхолдерів, скажімо, представників влади. Це ще крута можливість підтягнути англійську».

Вікторія-Марія Плохотніченко
Вікторія-Марія Плохотніченко

Приєдналася онлайн, аби поділитися своїм досвідом, й Вікторія-Марія Плохотніченко, яка перебуває за програмою академічної мобільності в університеті м. Фоджа (Італія). Студентка ІІ курсу магістратури факультету історії та міжнародних відносин ділиться: «Еrasmus+ – це не страшно, це весело, цікаво, пізнавально. Важливо працювати над своїм CV. Ви розповідаєте про свій досвід, навчання, стажування, волонтерство. Не бійтеся вказати щось зайве, будь-які навички цінні. Індивідуальний графік допоможе здати все успішно. Потрібно скласти схему, домовитися з кожним викладачем. Доведеться розумно розподіляти свій час».

Загалом дискусія виявилася плідною, оскільки весь час до спікерів заходу лунали запитання як із залу, так і в чаті (хто приєднався онлайн).

Тетяна Лесюк,
фото кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.